Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Nyomozást rendeltek el a temetkezési cégnél

Nyomoz a rendőrség a szegedi önkormányzati temetkezési cégnél. A feljelentő Csapó Balázs, az önkormányzat lakossági érdekvédelmi megbízottja, köztisztviselő. Az ügyben gyanúsított még nincs. A Testamentum Kft. igazgatója, Hódi Lajos nem tud a nyomozásról.
Csapó Balázs panasszal élt, Hódi Lajos nem tud semmit
Hűtlen kezelés gyanúja merült fel a Szegedi Testamentum Kft. gazdálkodásával kapcsolatban, a megyei főügyészség nyomozást rendelt el, a rendőrség vizsgálódik. Az ügy érdekessége, hogy önkormányzati tulajdonú cég vezetője ellen az önkormányzat alkalmazottja, Csapó Balázs lakossági érdekvédelmi megbízott tett feljelentést – kétszer is. Első alkalommal a feljelentése nyomán nem indítottak nyomozást, de Csapó ez ellen panasszal élt. A megyei főügyészség a nyomozás elrendelését most azzal indokolta, hogy „a feljelentő panaszában több olyan új tényt is állít, mely alkalmas a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette gyanújának a megállapítására."

Az ügyészségi határozat indoklása is említi, hogy Csapó Botka László polgármester megbízólevelének birtokában vizsgálódott a Szegedi Testamentum Kft.-nél. A polgármester lapunknak azt mondta, ha egyértelműen bebizonyosodik, hogy az önkormányzati cégnél bűncselekményt követtek el, akkor lépni fog a város vezetése. Először azonban a nyomozó hatóságok és az igazságszolgáltatás állapítsa meg, mi történt!

Új tények

Hogy miért rendelt el nyomozást a főügyészség? A cég egyik volt dolgozója jegyzőkönyvbe mondott Csapónak több új információt a cég gazdálkodásáról. Ezt több tanú megerősítette. Az adatokat Csapó eljuttatta a főügyészségnek. A dokumentumból kiderül, hogy a bűncselekmény gyanúját fölvető ügyek nem zárultak le évekkel ezelőtt. Ez azért fontos, mert az ügyészség korábban azt közölte: „Bűncselekmény elkövetésének gyanúja a beadványból megállapítható ugyan, de ezekben az esetetekben az elévülés bekövetkezett."

Hódi Lajos, a Szegedi Testamentum Kft. igazgatója lapunktól értesült az ügyészség július elején hozott döntéséről. Mivel nem tudott a nyomozásról, azt mondta, egyelőre nincs miről beszélni, nem nyilatkozik. Az ügyészség szerint a nyomozás elrendeléséről nem kell értesíteni az érintett cég vezetőjét, ha nem gyanúsítottja az ügynek. Bariné Tóth Éva a megyei főügyészség szóvivője azt mondta, a Szegedi Rendőrkapitányság nyomoz az ügyben. A rendelkezésükre álló határidő szeptember 3-án járna le, de kérték a meghosszabbítását. Erről az ügyészség hamarosan dönt, gyanúsított még nincs. Csapó Balázs azt várja, hogy a nyomozás eredményeként megerősítik az ő vizsgálatának eredményét, megállapítják, hogy bűncselekményt követtek el, és bíróság elé kerülnek, akik a közvagyont herdálják.

Csapó levelet írt a polgármesternek, ebben tájékoztatja, hogy feljelentése nyomán a Csongrád Megyei Főügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette gyanúja miatt nyomozást rendelt el a temetkezési cégnél. Az érdekvédelmi megbízott szerint a feljelentés az érdekvédelmi munka része, az ő feladata az is, hogy rámutasson: a város polgárainak tulajdonát nem szabad szétlopni, azt a jó gazda gondosságával kell gyarapítani. Csapó fölvetette a polgármester, valamint a felügyelőbizottság felelősségét is. Emlékeztetett arra, hogy a visszásságokról írt jelentését már 2005. január 10-én átadta a polgármesternek.


Csapó vádol

Sikkasztás, adócsalás, hűtlen kezelés gyanúját vetette fel Csapó Balázs. Feljelentésében szerepelt, hogy a cég indokolatlanul vett eszközöket. A kétszázezres Britannica Enciklopédiát például évek óta bontatlan csomagban találta. Vitatta a milliós reklámszerződéseket, a tanácsadói szerződéseket, a drága reklám áru beszerzéseket. A cég vett egy kenut is – egy dolgozója lányának. Hiányolta a szegedi éttermi számlák mellől a megvendégeltek listáját. Azt állította, feltűnően gyakran selejteznek „összetöréssel" tárgyi eszközöket. Így fűnyírók, tévék, videók kerülnek ki a cég leltárából – melyeket olykor a dolgozók vettek meg feketén. A munkaruhaszámlák kosztümről, öltönyről is szóltak, a fizikai dolgozók viszont nem kaptak munkaruhát a valóságban, csak a számlákat találni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dalí utcába hétfőn érkezik a tárlat

Salvador Dalí nevét vette fel tegnap jelképesen a Somogyi utca. A képek hétfőn érkeznek a szegedi… Tovább olvasom