Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Nyugdíjas gazda perli a Molt

Évek óta pereskedik egy 80 éves tápéi nyugdíjas a Mol Rt.-vel. Azt állítja, az olajvállalat 13 millió forintos kárt okozott neki egy építkezéssel, mely miatt megállt a víz a földjén. Öt évig nem tudott gazdálkodni telkén, mégis csak egymillió forint kártérítést ajánlottak fel számára.
Eperjesi Ferenc lucernása víz alá került. Fotó: Schmidt Andrea
Nyolchektárnyi földjét tette évekre használhatatlanná a Mol Rt. – mondja az a tápéi nyugdíjas, aki Maroslelén telekszomszédja a nagy olajvállalatnak. A problémát egy egyszerű átépítés okozta: kiszélesítettek egy lovasbejárót, ám a munka elvégzése után nem pótolták azokat az átereszeket, melyek biztosítják, hogy a víz elfolyhasson a területről. Emiatt Eperjesi Ferenc nyolchektárnyi lucernása víz alá került. De nem csak az egyévnyi termény ment tönkre, a kényes növényt ugyanis még évekig nem tudták elvetni a szétázott talajba.

– Egy ház árát áldoztam erre a földre, amit a Mol Rt. miatt évekig nem tudtam használni – kesergett a nyolcvanéves nyugdíjas gazda. – A tavalyi volt öt év után az első olyan, hogy tudtam rajta termelni.
Az idős férfi először megpróbált peren kívül megegyezni az olajtársasággal: 2000 augusztusában levelet írt a vezérigazgatónak.

Kártérítési kérelmét azonban elutasították. Ekkor terelte jogi útra az ügyet, mely azóta is tart – egyelőre eredmény nélkül. A szerinte tizenhárommillió forintos kárát egymillióval akarta kompenzálni a Mol Rt., amit nem fogadott el. Ügyvédje tanácsára azonban már ő is lejjebb vitte keresetét: az évek alatt hétmillió forintra apadt az az összeg, melyet peres úton követel, ám még ezt sem hajlandó a társaság kifizetni számára.

– Tizennégy tárgyaláson vagyunk már túl, de a vállalat jogászai mindig kitalálnak valamit, hogy elhalasszák a döntéshozatalt – háborgott Eperjesi Ferenc. – A megyei bíróság most visszaküldte első fokra az ügyemet és új szakértőt rendelt ki. Negyven ügyvéddel állok szemben én, az egyszerű paraszt, de akkor is ki akarom harcolni, ami nekem jár. Ha kell, elmegyek Juszthoz, vagy akár Hágába is.

Megkerestük az olajtársaságot is, mert kíváncsiak voltunk a cég álláspontjára. Ám a sajtóirodán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy peres ügyről a jogerős ítéletig a Mol Rt. nem kíván nyilatkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók újítják fel a Hágit

Fordulat történt az 1997. december 31. óta zárva tartó Hági ügyében, tegnap megkezdődött az épület… Tovább olvasom