Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Nyugdíjba vonult a szegedi szabólegény

Nyugdíjas lett Ördög Ferenc. A 62 éves szegedi szabó azzal vált ország-világ előtt híressé, hogy egy szabómúzeumot rendezett be.
A Török utca 7. szám alatti pincében megbújó szabómúzeumot bárki megcsodálhatja. A 62 éves Ördög Ferenc meséit pedig nem lehet megunni: minden tárgyról valamilyen történet jut eszébe. 47 évig űzte a szabószakmát, nemrég egy kisebb kerti mulatságot szervezett visszavonulása alkalmából. A gyűjtögetéssel azonban nem áll le, mert egyszerűen nem tudja abbahagyni.

– Több mint 50 ezer gombom van, már nem számolom. Saját magam varrtam fel mindet, a szabadidőmben – mutatta a táblákat, zakókat, szövetnyulat, amiken egymás mellett sorakoznak az egyszerűbb és a különlegesebb gombok.

Három helyiségben nézelődtünk. Régi divatlapok, varrógépek, ollók, vasalók, stoppolófák és cérnaspulnik között sétáltunk, megálltunk egy igen régi darab mellett. A szabó elárulta, az volt élete első varrógépe. A Szent István téren vette egy 74 éves nénitől 1962-ben. Megmutatta rajta a néni gyűszűjét és tűpárnáját. De nem ez a legrégebbi tárgya: ezt a „díjat" egy körülbelül kétszáz éves olló vitte el, benne a kovács névjegye.

– Sokszor elhatároztam, hogy nem hajtok annyira, mint eddig. De nem megy, szeretem elfoglalni magam. Ha nem a gyűjteménnyel foglalkozom, akkor a lépcsőház rendben tartása a feladat. A varrás szorult háttérbe, de hát nyugdíjas lettem – mosolygott Ördög Ferenc. Azt mondta, alig várja a szombatokat, hogy elmenjen a dorozsmai bolhapiacra.

A családja már régen elfogadta a szabó gyűjtőszenvedélyét. Barátai, rokonai, ismerősei a világ minden tájáról hordják neki a szakma kellékeit – most a gyűszűgyűjteményének gyarapítása a legfontosabb. Van már német, máltai, maláj, ausztrál, és nemrég kapott egy porcelán díszgyűszűt Dubaiból. Az amerikai hamarosan megérkezik, szeretné, ha karácsonyra összegyűlne a kétszáz darab.

Türelem, a szakma szeretete és kézügyesség – ez a titka a fiatalos nyugdíjasnak. Szerinte minderre szüksége volt a munkájához, a kitartó gyűjtőmunkához és a nyugodt élethez.

Vendégkönyvbe

2000-ben nyitotta meg kapuit a Török utca 7. szám alatti pince: előbb a lakók, később a város, majd az ország is megismerhette Ördög Ferenc kincse gyűjteményét (az egyik kereskedelmi tévé magazinműsorába is bekerült múzeumával). Aki ott megfordult, írt a vendégkönyvbe: érmegyűjtők, néprajzosok, szabók, idősebbek és egészen fiatalok – mindannyiukat lenyűgözte a gyűjtemény. Egy 8 éves kisfiú a következőt jegyezte be: „Feri bácsi! Hogy nem őrült bele ebbe a sok gombba?"


Ezzel a német gyártmányú játék varrógéppel babaruhákat készíthettek a gyerekek. Fotó: Miskolczi Róbert

Olvasóink írták

 • 4. eva45 2009. szeptember 09. 09:14
  „2. Köszönöm Titanilla így most már tudom. Végül is utána tudtam volna nézni de Így akartam megtudni hogy mennyire segítőkészek az emberek. Köszi!:)
  3. Lehet hogy nincs már ez a kiállítás vagy csak elfelejtettek írni róla.”
 • 3. mucu 2009. szeptember 08. 23:18
  „És arról miért nem szól a cikk, hogy a Fekete házban Ördög Ferenc gyűjteményéből és a Szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből közösen született az Így öltözködött a szögedi nemzet, a szabómesterség dícsérete című kiállítás? Jól emlékszem, hogy a 60. születésnapja alkalmából a múzeumnak ajándékozta az ott kiállított tárgyakat? A jó értelemben vett megszállott, "hobbijáért", kitartásáért, áldozatáért le a kalappal előtte!”
 • 2. Titanilla 2009. szeptember 08. 19:08
  „A Török u. a Mikszáth K. utcábol nyilik. Persze ha tudod melyik a Mikszuáth K. u. /a Centrum oldalán/ ahol a terolik, buszok mennek a piac tér felé. Vagy ha a tüdőgondozó felöl jössz, egyenesen belejutsz.”
 • 1. eva45 2009. szeptember 08. 13:50
  „Megnéztem a képeket jó ez a gyűjtemény. Persze engem érdekel is az alkotás világa. Hisz mivé lenne a világ ilyen emberek nélkül. Jó lenne ha minél több fiatal kedvet kapna a varráshoz. Most már csak azt nem tudom hogy hol a Török utca? Jó egészséget kívánok Ördög Ferencnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indián nyár a Szikin

Szépek szépe játékunk jelöltjei egy forró hétvégét töltenek szeptember 12-én és 13-án a… Tovább olvasom