Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nyugdíjban a legtöbb cigányzenész

Szeged - Kiveszőben volt néhány éve a cigányzene Szegeden, jelenleg viszont kicsit javulni látszik a helyzet. Telt házasak a nótadélutánok, négy zenekar húzza, több a fellépés az idei Dankó Pista-emlékévben – mégsem lehet megélni belőle.
Száz éve szinte nem létezett kávéház, kiskocsma, vendéglő cigány muzsikusok nélkül. (A teljes zenekar héttagú: hegedű, cimbalom, nagybőgő, brácsa, cselló, klarinét, terchegedű szólal meg együtt.) Szegeden még húsz éve is tizenhat cigányzenekar húzta. Nóta- és operettcsokor, meg aktuális slágerek követték egymást a Hungária, a Tisza Szálló, a Szeged étterem, a Hági, az Alabárdos és a Potyka esti műsorában. Az élőt felváltotta a gépzene, három éve egy vendéglátós hírmondója volt a cigányoknak: a Roosevelt téri csárdában Rajta Béla és zenekara.

A szegedi önkormányzat is tett kísérleteket a cigánymuzsika életben tartására. 1994-ben Szalay István polgármester pártfogásával létrejött a Szeged Cigányzenekar. 2005-ben a város egyedülálló szerződést kötött – az ezt az együttest és más muzsikusokat tömörítő – Dankó Pista Oktatási, Kulturális és Érdekvédelmi Egyesülettel. Három évig 1,2 millió forinttal támogatták a szervezetet, hogy a munkaügyi központ közreműködésével munkanélküli cigányzenészeket foglalkoztassanak minimálbéren. Ők cserébe szegedi rendezvényeken léptek fel. A három év tavaly lejárt, újabb egyezség nem köttetett.

Rajta Béla és zenekara a Roosevelt téri halászcsárdában szórakoztatja a vendégeket. Fotó: Frank Yvette
Rajta Béla és zenekara a Roosevelt téri halászcsárdában szórakoztatja a vendégeket. Fotó: Frank Yvette

– Jelenleg egyetlen állástalan cigányzenészt tart nyilván a munkaügyi központ Szegeden. A többiek koruk vagy egészségi állapotuk miatt nyugdíjba mentek, illetve rokkantnyugdíjasok. Amúgy a városban összesen legfeljebb tizenöten zenélnek – számolta össze Dankó Pista mai „utódjait" Majzik István, a Magyar Nótaszerzők és -Énekesek Délmagyarországi Közhasznú Egyesületének elnöke.

Dankó-emlékév

A Dankó-emlékév kapcsán jövő szombaton este 9-től Dankó-nótákat játszik Báder Béla és zenekara a Somogyi-könyvtárban, fél 11-től a Móra-múzeumnál Látó Ferenc Dankó dzsesszfeldolgozásokat ad elő. 29-én délelőtt fél 10-től a Bálint Sándor Művelődési Házban nyilvános és ingyenes a dalverseny döntője. Délután 3-kor a Belvárosi moziban látható a gálaműsor, este 6-tól a Klauzál téren lesz kétórás ingyenes műsor, kísér egy 25 tagú szolnoki cigányzenekar, a szegediekkel kiegészülve. Július 27-én este 6-tól az újszegedi szabadtéri színpadon rendezik a 3. szegedi nóta-, dal- és operettdélutánt.

Cigány nótaénekesekkel és dalszerzőkkel még ennél is cudarabb a helyzet, merthogy nincsenek. Szegeden és a környékén 4-5 nótaszerzőt és 8-10 énekest tartanak nyilván, ám cigány egyáltalán nincsen közöttük. Igény pedig lenne rájuk; kéthavonta telt házzal nótáznak a Belvárosi moziban, minden hónap utolsó vasárnapján pedig a MÁV Boldogasszony sugárúti kollégiumában találkoznak.

Aki vendéglátóhelyen húzatná el a nótáját, a Fehér-tói Halászcsárdában hallhatja hétköznap esténként a Csicsó családot, szerdától vasárnapig ugyancsak esténként húzza még a Roosevelt téren Rajta Béla zenekara. Új fellépőnek számít, de szombat esténként rendszeresen játszik a Szegedben a szabadkai Lakatos Miklós zenekara. Egy éve az Algyői halászcsárdában Báder Béláék jóvoltából csütörtöktől szombatig vacsorához, vasárnap déltől pedig jó ebédhez szól a nóta.

– Nehéz kenyér a cigányzenészeké, bármennyire profik is. Morzsánként kaparjuk össze a megélhetést. Állandó hely alig van, felkérés ritkán adódik – összegezte Báder Béla, aki nyugdíjasként az Országos Szórakoztatózenei Központ megyei vezetője és a zenészszakszervezet megyei titkára is.

Olvasóink írták

 • 13. magyarok 2008. június 15. 08:35
  „Jo bacsi, édesanyádat mennyért raknád teherbe????”
 • 12. jo bacsi 2008. június 14. 18:22
  „nem kell ennyire vedeni magatokat. Tudjatok mi a ciganysag MO-n megha a sok BUNKO itt meg is szolalt.”
 • 11. hehe 2008. június 14. 17:11
  „MÁR EBÉDSE FOG JUTNI AZ ASZTALRA ÉS CIGÁNYZENE SE !”
 • 10. hehe 2008. június 14. 17:09
  „JÓ EBÉDHEZ SZÓL A NÓTA .”
 • 9. x3 2008. június 14. 12:13
  „ez hír?”
 • 8. x2 2008. június 14. 12:13
  „ez hír?”
 • 7. Acadian 2008. június 14. 10:54
  „Cigany zeneszek,de amit jatszanak az nem cigany zene.A magyar notak ,csardasok, verbunkosok szerzoi tobbsege nem cigany hanem aszfaltkoptato varosi ember es sok darab nepszinmuvek, operettek betetdala es nem keves szovegenek szerzoje olyan min pl Petofi Sandor.Az amerikai jazz alapu szorakoztato zene elott ez volt a konnyuzene ami nem is olyan konnyu ha par ilyen zenesz virtuozitasat nezzuk”
 • 6. Balogh Gábor 2008. június 14. 09:36
  „jo bacsi idegenbe szakadt "hazánkfia" , csak szeret jobban tudni dolgokat mindenkinél , ha hazai dolgokról van szó !
  Én sem szeretem a cigányzenét , de attól még egy elismert műfaj , nem csak hazánkban .
  bégé”
 • 5. Jo Bacsinak 2008. június 14. 09:30
  „Szerintem Rajta Béla cigány muzsikus többet tett le az asztalra az országért és a város hírnevéért mint te. :)”
 • 4. dano 2008. június 14. 08:44
  „Áhhhhhh:@ Felkurnakezek a bunkok!!!!”
 • 3. gery 2008. június 14. 08:40
  „jo bacsi !

  "Müvelt" egy ember lehetsz, tahókám !

  A cigányzenét a világon mindenütt elismerik és szeretik !
  Csak a magadfajta vad rasszista barmok mint amilyen te vagy, azok nem....De sebaj !”
 • 2. jo bacsi 2008. június 14. 08:18
  „Cigganyzene?? Vigyek visza oket pakisztanba a zenejukkel egyutt.”
 • 1. maci52 2008. június 14. 06:29
  „Cigánny zene!!!!Itt lehet cigányozni,amikor lopnak,rabolnak,gyilkolnak akkor roma???-”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis szegedi koktélmustra bárról bárra

Szeged - A pezsgővel felturbózott Mojitó brutál: hűsítő, a „falnak hajító": pezsdítő –… Tovább olvasom