Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Nyúlcipő a járókereten: egy agresszív nyugdíjast keresnek

Szeged - Olvasónk egy megdöbbentő esetről számol be. Egy agresszív járókeretes nyugdíjas a szegedi 1-es villamoson súlyos sérüléseket okozott az egyik utasnak.
Az eset kedden történt. Egy közeli ismerősöm éppen órára igyekezett a belváros felé az 1-es villamoson - ahol szokás szerint - meglehetősen nagy volt a zsúfoltság. A Somogyi utcánál kellett leszállnia. A gyakorlott utas tudja, hogy ilyenkor megindul a tömeg és együtt halad a lépcső fele. Így volt ezzel az az idősebb (járókeretes) nő is - aki már feltűnően erőszakos módon tartott az ajtó irányába. Több utas meg is jegyezte ezt: nem kell tolakodnia, le fog tudni szállni. Mindezek
ellenére, mint aki se hall, se lát, dulakodott előre.

Még akkor sem lankadt szorgos igyekezete, amikor elérte a kijáratot - ekkor szállt le a hölgy ismerősöm is. Lelépéskor azonban az agresszív járókeretes utas meglökte őt, aki megcsúszott és háttal ráesett a lépcsőre! Az idős asszony ezek után, mint aki jól végezte dolgát, továbbhaladt és elment.

A többi utas egyből látta, hogy probléma van és igyekeztek a segítségére lenni a sérültnek: egy hölgy meg is jegyezte, hogy ugyanilyen eset történt vele korábban, amikor a farcsontja eltörött. A sofőr azonnal leszállt és a nő után szólt, aki ekkor már érezte, hogy valami rossz fát tett a tűzre, így felvette a járókeretre a nyúlcipőt, magasabb fokozatra kapcsolt és sietve továbbhaladt az Aradi tér irányába.

A segítőkész utasok egyike le is szállt, hogy a "nyúlcipő" után szaladjon. Megállította és kérdőre vonta, az idős asszony azonban ezt meg sem akarta hallani, fel sem nézett, végig csak előre tekintett. Úgy gondolta, az egyetlen esélye, ha a pontos menekülési útvanalat végig szem előtt tartva mihamarabb elhagyja a tett színhelyét. Igyekezetét siker koronázta...

Hogy mi a történet vége? Nos: a kórházban a röntgenvizsgálat után kiderült, a barátnőm farcsontja is eltörött. Pontosan: letört tóla egy
darab és elrepedt. Mondanom sem kell, hogy a cserbenhagyáson kívűl felróható az asszonynak, hogy 8 napon túl gyógyuló serülést okozott egy másik utasnak. A jogban jártas emberek kitűnően tudják, milyen következményei lehetnek egy ilyen esetnek. Én pontosan nem tudom.

Annyit tudok csupán mondani: elkeserítően sok az ehhez hasonló eset, amikor nem figyelünk egymásra. A baj enélkül is megtörténhet. És ha már megtörtént: annyi érzés nincs az emberekben, hogy ezt felvállalják és segítőkészen lépjenek fel! És akkor talán a másik fél is toleránsabb lesz ilyen helyzetben... Inkább elbújok... Elrejtőzöm a korom mögé, a járókeretem möge: az álarcom mögé... A többi nem érdekel. Magyarországon amúgy is ismeretlen a társadalmi felelősségvállalás... Ami pontosan itt kezdődik ... a hétköznapoban ... Hiszen nem egyedül vezetek az utakon, a bevásáróközpontban sem csupán én vagyok, aki sobaáll és a villamoson sem csak ÉN utazom egyedül...Innen üzenem tehát az idős asszonynak, hogy ne reménykedjen... az esetet
több tanú is látta és felismerik. Ha tehát szembejön valamikor az utcán, vagy összetalálkozunk a villamos lépcsőjénél, igenis felelnie kell majd
néhány kérdésre!

M.A.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. E! 2008. november 30. 23:48
  „Egyesvilipótló heringesbusz utasokkal teli indulna a megállóból - tatter befut, és izomból, puszta kézzel feszíti szét az ajtót. Automatika behal, sofőr leebrudal mindenkit a buszról - futhattunk a Mars-térre.

  Amíg nappalis diákbérletem volt, addig automatikusan álltam, max akkor ültem le, ha a környéken volt még ülőhely. Aztán már saját zsebből kellett venni, akkor is. Aztán inkább nem veszek 2000 pénzért bérletet, hanem járok keróval és van egy tizes tömbjegyem, amit három hónap alatt lövök el.

  Azóta a középkorosztály dudvajáró tragacsait pöckölöm le a kerósávokról/utakról és irányítom a fényszóról a belvárosi híd kerósabbik oldalán mászó gyalogok képébe. Ámen.”
 • 38. SP 2008. november 30. 13:06
  „Szia! 36. hozzászólás szegedi23 2008.11.29. 20:08
  Kösz, hogy olvastad a véleményem.
  37. hozzászólás Dittike 2008.11.30. 11:43 véleménye majdnem objektív, azaz "nem kellene általánosítani!Itt a példa,hogy az idősek sem kisangyalok". Annyi kiegészítéssel, hogy a fiatalok közt is vannak angyalok is "ördögök is."”
 • 37. Dittike 2008. november 30. 11:43
  „hát igen..ez a felfogás..A fiatalok a rosszak,drogoznak,isznak,cigiznek,szemtelenek ..ők a főgonoszak..Persze nem kellene általánosítani!Itt a példa,hogy az idősek sem kisangyalok..”
 • 36. szegedi23 2008. november 29. 20:08
  „SP
  Igazolta más is, akit van MIÉRT, azt tisztelik is a fiatalok, hidd el! De most ne mondd komolyan, hogy tiszteljek egy olyan embert, aki puszta rosszindulatból eltöri a másik csontját, azért, mert öreg! Ezen kívül tudnék jó pár olyan öreget mondani, aki világ életében alig dolgozott... Mindenki lesz egyszer idős, a börtöntöltelékek, a csövesek, az orvosok és bírók is. Attól mert ők mind megöregszenek már egyformán kellene őket tisztelni/kezelni?! Nem gondolom...
  A fiatalok pedig nem csak fogyasztanak, hanem kitermelik a nyugdíjadat. Mert egyszer az övéket is ki kell majd. "ha az AIDS, vagy a drog nem végez velük" Már megint sok volt az Esmeralda. :)”
 • 35. ifj. Nagy Gábor 2008. november 28. 17:21
  „32. szegedi23 2008.11.28. 14:38
  "De mikor át akarnám adni a helyem egy néninek és azt mondja "meleg helyre nem ülök""

  Kellő tisztelettel azt kell neki mondani, hogy "Akkor üljön a jegesmedve jéghideg f*szára! ;-)

  "Érdekes, aki úgy viselkedik, azt tisztelik is a fiatalok!!"

  Jaja, és a rendkívül kényelmes általánosítások mellett erről se feledkezzünk meg.

  "Amúgy nem értem, hogy a segítőkész utasok hogy a fenébe nem tudták megállítani a nyanyát? Olyan erős volt? Vagy mi?"

  Ez engem is érdekelne...”
 • 34. SP 2008. november 28. 16:57
  „Szia! 32. hozzászólás szegedi23 2008.11.28. 14:38
  Az idősek már voltak fiatalok. A fiatalok majd lesznek talán, ha az AIDS, vagy a drog nem végez velük idő előtt. Persze nagy tiszteletem a kivételnek. A nyugdíjas lerabszolgált 35-45 évet a gyermekek felnevelése mellett sok esetben nélkülözve. A kor, a megpróbáltatások, testben és lélekben kikezdték az időset, ezért több elnézést érdemel, ha esetleg hibázik.
  A fiatal csak fogyasztott, az öreg viszont már letett valamit az asztalra és ebben a megpróbáltatásban általánosan lerobbant. Mindezért tiszteletet odafigyelést, gondoskodást érdemel. Egy nagy dologban sokkal többek, van élettapasztalatuk. Tiszteljétek az öregeket!!”
 • 33. Kaccat 2008. november 28. 15:16
  „Ez egy felesleges vita szerintem, hogy idős vagy fiatal...
  Mindkét korosztályból van kivétel, de az általános tapasztalat az, hogy nehéz velük...
  Ráadásul, az idősebbek azért "rohannak" fel a buszra, mert rossz tapasztalataik vannak az fiatalokkal, tényleg úgy pörögnek hátiszákostól, hogy lesodornak mindenkit, egy idősebb ha elesik nem ússza meg zúzódásokkal, egyből törik a csontja, a fiatalok meg azt nehezményezik, hogy az öregek rohannak azért nem adják át a helyet.
  A cikkben leírt mamzi biztos, hogy szellemileg is beteg, bár lehet, hogy eleve is ilyen lehetett fiatalnak is.
  Néha nem ártana ha egy egy kellemetlen szituációt nem csak a saját nézőpontjából nézne, hanem a másik oldalt is ...
  Persze a bunkóságra, akár fiatal, akár öreg nincs mentség...”
 • 32. szegedi23 2008. november 28. 14:38
  „SP
  Ez a baj pontosan a nyugdíjasokkal, hogy az öregségre rá lehet fogni szerintük mindent... Köcsög kis hátizsákos iskolások! Vinnék a táskát gyalog! Vagy hogy gondolod? Persze a példa-sztorid (ha tényleg így történt) durva, és vannak neveletlen fiatalok, de mondhatom, amióta jó pár éve tömegközlekedéssel járok, az öregekkel kialakult konfliktusaim mellett nagyon nagyon elenyésző a fiatalokkal elszenvedett... Ez azért csak nem lehet véletlen. Ráadásul nekem is van két mamám, szóval én is tudom, milyen ha nekik fáj a lábuk és nem tudnak állni. De mikor át akarnám adni a helyem egy néninek és azt mondja "meleg helyre nem ülök", vagy amikor összenyom a tömeg és a nénike pluszba még lökdös, mert ő feláll 3 megállóval korábban, mint ahogy leszáll, és nem érti meg, hogy nem tud hamarabb leszállni és végeláthatatlanul sorolhatnám. Akkor nekem senki ne mondja, hogy nincs gond az öregekkel. A gyerekekkel is gond van, az öregek meg a második gyerekkorukat élik. No persze vannak szerencsés kivételek, de azért nehogy már a nyúl vigye a puskát! Igenis az öregeknek is alkalmazkodni kellene, mert ők is a társadalom részei, úgy is kéne viselkedni! Érdekes, aki úgy viselkedik, azt tisztelik is a fiatalok!! Példát kéne eléjük tenni, nem lelökdösni őket a villamosról!

  Amúgy nem értem, hogy a segítőkész utasok hogy a fenébe nem tudták megállítani a nyanyát? Olyan erős volt? Vagy mi?
  Vagy hogy a tettéért (amit valaki szerint a tömegközlekedés stressze okozott) nem vállalta a felelősséget, azt is megmagyarázzuk azzal, hogy szegény és idős?
  Rám is úgy néztek anno a buszon, mint a véres rongyra, ilyenkor kedvem lett volna felhúzni a gatyám és megmutatni a lábműtéteim helyét, mert nem ismernek senkit, de azért "ezek a mai fiatalok..."
  Azért mert valaki öreg, még viselkedni meg emberek közt élni TUDNI KELL!”
 • 31. maja1 2008. november 28. 07:16
  „Őrület.Csodálkoznak az idősek, hogy a náluk fiatalabbak utálják őket. Agresszívak, ki bírhatatlanok, szemtelenek. "szegény kisnyugdíjasok"!! Ki van nyalva a seggük mindentéren, és ők ezzel élnek vissza. Nekem is idős anyám van én csak tudom.Én is tapasztaltam a viselkedésüket a buszon és az utcán is. Képesek bizony fel lökni az embert. Járókerettel , vagy bottal szalad a buszra. SZALAD.Amikor meg fel ér, el kezd sántítani, hogy adják át neki a helyet. Ha nem sikerül leülnie, akkor átkozódik.Nagyon szemtelenek. A Tescóban vagyok el adó és mindennap tapasztalom, hogy a nyugdíjas idős vásárlók mennyire kiállhatatlanok. Trágárul beszélnek, a modoruk elviselhetetlen.”
 • 30. csutka 2008. november 28. 05:27
  „Szilvius!
  Nagyon megdöbbentett az általánosításod.Jó magam is nyugdíjas vagyok,de még ép ésszel bírok.
  Még soha nem kértem meg senkit sehol,hogy nekem adja át a helyét. Pedig volt rá többszőr példa,hogy sugárkezelésről mentem haza,és soha ne tudd meg egy ilyen kezelés után milyen az ember közérzete.Igaz volt akkoriban,felajánlották az ülőhelyet és el is fogadtam.A mai napig ritkán fordul elő,hogy villamoson leülök,de ha látok ksgyermekest vagy idősebb embert átadom szónélkül a helyem.Neked nincsenek szüleid nagyszüleid ? Igazad van,hogy nagyon sok az agresszív ember,de sajnos nem csak az idősk között. Szerintem ez a TRABANTOS hölgy fiatalnak is ilyen agresszív lehetett.”
 • 29. SP 2008. november 27. 21:50
  „Azok, akik most ifjak és csak most nagyon okosak, talán 1 x még idősek is lesznek, mint az apjuk, anyjuk nagyszüleik. És láss csodát, Ők sem lesznek jobbak mint a mai nyugdíjasok, meglehet még rosszabbak.
  Sztori: az idős fájdalomtól görnyedten ül a trolin 1 padon. A hirtelen induló és kanyarodó járműn remegő kézzel kapaszkodik az előző ülésben kezéből elfogyó erővel. Az iskolánál viháncoló ifjak csörtetnek végig a zsúfolt kocsin. A hátizsákkal, ami még +1 ember helyét foglalja el, és sodor el más embereket is. Több zsákos is van a kocsin. Érzéktelenül tarolnak mindent és mindenkit. Az öreg kalapját és szemüvegét is. Az ősz haj össze kócolódik. A műfogsora is elmozdul. A kedves és aranyos neveletlen ifjonc természetesen nem kér bocsánatot. Teli pofával röhög. Jó poén volt!”
 • 28. KukoricaJancsi 2008. november 26. 21:44
  „Biztos vagyok abban, hogy a néninek pszichés problémái is vannak.

  Idős és beteg emberek evidenciáit nem mindig lehet összehasonlítani viszonylag egészséges felnőttek evidenciáival.

  Sajnálatos, de szerintem nincs értelme egrecéroztatni a nénit.”
 • 27. warix 2008. november 26. 21:31
  „BTK 170§
  A (7) rész is fontos.

  Régebben az ilyen eseteknél volt zárt osztály, ezt ma nem alkalmazzák, mert jogtalan. Akkor alkalmazzák a cselekedeteivel tökéletesen tisztában levő esetre a törvényt, mert jogállamban azt úgy kell.”
 • 26. dodoni 2008. november 26. 21:25
  „Sállállá...sállálláá..sállálláláláá...

  "Nem csak a húszéveseké a világ,
  az úton még poroszkál, nemde?
  Néhány korosztály...
  Nem csak a húszéveseké a világ."

  Még sok-sok ilyenre és az öregek növekvő agressziójára számítsatok a demográfiai trendek alaján. Közben persze a politikusok ott fogják ajnározni, pusztilgatni őket. Minthogy a Parlamentbe jutásuk tőlük függ.

  Ma voltam egy konferencián, ahol egy ember, akit szoktunk néha a tévében is látni az állam háztartásának kérdéseiről nyiltakozni, azt mondta, hogy még a mostani megszorítások idején is, akik a legjobban jártak (akikhez a politikusok a leginkább nem mertek hozzányúlni), azok a nyugdíjasok.

  Ja kérem! Nem kell a demográfiával foglalkozni! De a következmények alól nem lehet kibújni.”
 • 25. achilleus 2008. november 26. 20:41
  „Hát, ami sok, az sok!!!
  Mekkora is a járókeret mérete? ;-)
  Ennél a banyánál nem minősül véletlenül fegyvernek??? ;-)
  Nem veszélyezteti-e az utasok biztonságát, ez az erőszakos demens??

  Egy link a maiaknak. Mert azért mi sem előzmények nélkül jutottunk ide!
  http://www.blikk.hu/cikk.php?cikk=125495”
 • 24. P.P. 2008. november 26. 20:36
  „Én húsz éves vagyok. Fiatal, egészséges, nincs semmi bajom, ami miatt ne tudnám átadni a buszon/villamoson a helymet az időseknek/kismamáknak. Engem is arra neveltek itthon, hogy legyek udvarias, és adjam át a helyemet annak, aki rászorul. Át is adnám, ha nem látnám azt, hogy az idős asszony/úr nem rohanna (szó szerint) a buszra, amikor az beállt a megállóba és kinyitja az ajótit. Engem is elsöpör és félrelök, csak hogy neki jusson ülőhely.
  Ezek láttán már én sem szívesen adom át az ilyen fitt nyugdíjasnak a helyemet, és sok más fiatal is így van ezzel. Aki így tud sietni a tömegközelekdési eszközökre, annak nem árt meg az, hogy álljon 2 megállót. Egyébként ha egy idős megkér egy fiatalt, hogy adja át a helyét neki, nem hiszem, hogy az ne adná át. Pár emberi szó, és a fiatalok is másképp viszonyulnak az egészhez. A KÉR-ésen van a hangsúly: Legyen szíves...meg hasonlók.”
 • 23. szeged161 2008. november 26. 20:08
  „A nőszemély alighanem megegyezik azzal az utassal, akivel a Hódmezővásárhely-Szeged buszjáraton találkoztam. (a busz 6.20-kor indul a Hmvhely-i vasútállomásról)
  A következő esemény történt kb. 3 hete a Kossuth téri buszmegállóban:
  1. idős néni járókerettel (!) a hátsó ajtón felszáll a buszra. Felszállásnál egy középkorú férfi segít neki, aki át is adj a helyét. (közvetlenül a hátsó ajtó mögött lévő széket)
  2. néni a járókeretet beteszi a két széksor közé a busz középső folyosójára, majd félhangosan kijelenti "itt már nem tud hátrább menni senki"
  3. tekintettel arra, hogy a buszon rengetegen vannak egy fiatalember megkéri a nénit, hogy addig húzza már beljebb a járókeretet, amíg néhányan hátrább mennek, mert a busz első felében szoronganak, míg hátul nincs senki.
  4. a néni hangosan válaszolja: "mégis hová tegyem a járókeretet? talán a fülemre akasszam?" A fiatalember mondja, hogy csak addig vegye el, míg hátrább mennek aztán visszarakhajta középre a járókeretet.
  5. erre a néni még hangosabban: "ne erőszakoskodjon fiatalember!"
  6. a srác megelégelte a dolgot és beljebb akarta tenni a járókeretet. Erre a néni kétkézzel tolta vissza a járókeretet és nem akarta hagyni, hogy elmozdítsák középről. Közben hangosan mondta: "ez az én járókeretem, nem nyúlhat hozzá senki" A srác persze nem hagyta magát, arrébb tolta a járókeretet és hátrább ment.
  A néni ezt követően még sokáig szentségelt és höbörgött. A többi utas - köztük én is - elképedtünk az események láttán.”
 • 22. belabacsi 2008. november 26. 20:04
  „szoval arra akarok kilyukadni h a hosszu élet titka a napi féloras séta! eskü (:)”
 • 21. belabacsi 2008. november 26. 20:02
  „10esnek:hát igen ,én is ledöbbentem amikor az anna kut csinalasa miatt csak a kalvin térig ment a 8-as és fordult vissza , 3 nénike felszállt mindenkit félrelökve ,a busz csak 10 perc mulva indult (:) es a szent istvan téren meg leszalltak..eskü!volt vagy 50 méter az egesz . dobtam 1 hátast (:)”
 • 20. andrisne 2008. november 26. 19:20
  „Nem semmi az öreglány!Én évekig idősek közt dolgoztam.Vannak aranyosak,kedvesek,de tapasztalatból mondom,hogy nagyon sok köztük a rosszindulatú is.Azt hiszik azért,mert megöregedtek nekik mindent szabad!!Engem a múlt héten lökött ki a sorból/ahol akkor már vagy 10 perce várakoztam/egy "drága"idős ember.Először felszólitott,hogy ne tolakodjak/ő kb.1perce ért oda/,aztán közölte,hogy nem vett észre és egyszerűen arrébb lökött.Legszivesebben kiosztottam volna a fejét,de elöször meg sem tudtam szólalni a döbbenettől,aztán meg úgy döntöttem nem ér annyit az egész.De amit ez az öreglányt csinált,az már durva.Én biztos megkeresném és kiverném alóla a járókeretet.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állatkínzó autós elütötte, és félholtan otthagyta az ebet

Szeged - Olvasónk szerint biztosan nagyon sietett haza az az autós, aki november 26-án, délután fél… Tovább olvasom