Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Nyuszicsomag és lap helyett SMS

Az ünnepi hétvége előtt Szegedre érkezett húsvéti lapokat kísértük tegnap a postaládákig. Szegedről főként a cégek írtak, a családok áttértek az SMS-re és az internetre, generációk szerint változnak a szokások.
Még éppen időben érkeztek a húsvéti üdvözletek, amelyeket tegnap kézbesített a száztizenöt szegedi postás városszerte. A Széchenyi téri nagyposta kapujában délelőtt Gyémánt Lászlóhoz csatlakoztunk, aki több mint három évtizede viszi házhoz a belvárosiaknak szóló küldeményeket.

– Fél hét óta válogattam szét a címek szerint a pénzeket, leveleket – mutatja a szolgálati kerékpárra felmálházott két nagy bőröndnyi szatyrát, meg a jellegzetes zöld oldaltáskáját. Nem a húsvéti üzenet sok a kupacokban, ötven boríték között két-három barkás-nyuszis fotó tűnik föl.
Gyémánt László úgy emlékszik: tíz éve még az ünnep előtti hetek azzal teltek, hogy nap mint nap kosárszámra hordta az üdvözleteket. Igaz, a borítékokba nem lát bele, de a mérete alapján a rengeteg céges egyenlevél inkább számlákat vagy más hivatalos iratokat rejthet.

Több a céges üdvözlet

Tíz éve a húsvéti képeslapdömpingre rá kellett szervezni a pluszmunkaerőt, az utóbbi években azonban a feladási és a kézbesítési oldalon is elég egy szimpla műszak – tudtuk meg Harnos Csabától, a szegedi 1. számú postahivatal vezetőjétől. Sok üdvözlőlapot borítékban adnak föl, ezért nehéz pontosan összeszámolni, de jellemző: tíz éve több mint tizenkétezer, az idén már csak két és fél ezer lapot adtak el. Ünnepi sorokat egyre inkább a cégek küldenek, a lapok kétharmadát.  
Az első hagyományos üdvözlőlapot a postával szomszédos Vár utcai háztömbbe kísértük, a következő lapra viszont elég sokáig kellett várnunk, mert címzése a Pusztaszeri utcába szólt. A postás úgy látja, aki akarta, már elküldte az üdvözletét, kevés elkésett húsvéti üdvözlet marad a jövő hétre. Az utcában Tóth Lászlóné újságolta a barátnőjének, hogy minden rokonától kapott lapot, akinek ő küldött. A nyugdíjas asszony a tojásfa alá állítja őket dísznek. Praktikus ötlete, hogy minden ünnepi üdvözletet eltesz a következő alkalomig, így nem felejt ki senkit, aki neki kedveskedett.

– Míg édesanyám élt, csomagban küldött valami apróságot a nyuszi nevében a három dédunokának – jegyzi meg a barátnő, Varga Zoltánné.
– Én már csak a távolabb élő barátaimnak írok, a családdal találkozunk, vagy telefonon hívjuk egymást, az közvetlenebb. A gyerekeim teljesen leszoktak a postára járásról, ők a napján SMS-ben küldtek versikét karácsonykor, nyilván húsvétkor is kitalálnak valami hasonlót. Az unokáim internetes lapokat „dobnak föl", az én tudományom viszont már megállt a telefonnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavarrták Tamás alkarját

Tegnap már mozgatni is tudta ujjait az a 18 éves hódmezővásárhelyi fiú, akinek egy hete egy fémvágó… Tovább olvasom