Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Nyüzsgő szegedi belváros, több kézben

Szeged - Ha a szegedi belvárosban egyik program a másikat éri, akkor az emberek nem rajzanak ki a városból. Ezek pénzt hoznak az üzletek, vendéglők konyhájára, így több adót fizetnek be a város kasszájába. A szervezés Szegeden nincs egy kézben, de a fesztiválok szerencsére „beszélnek" egymással.
Minden nagyvárosban gond, hogyan lehet élettel megtölteni a belvárosokat, a „főutcákat", segítve az éttermeket, cukrászdákat, butikokat fenntartó helyi vállalkozókat. A pénz akkor kezd körforgásba és köt ki legvégül a város kasszájában, ha előbb elköltik az emberek.

– A nyári hungarikumfesztivál idején a szegediek a helyi vendéglátóhelyekre ülnek be, használják az ATM-eket, az EDF DÉMÁSZ-tól pedig a kiállítók vásárolnak több áramot – sorolta a vásárlóerőt megtartó rendezvény előnyeit Elekes Zoltán fesztiváligazgató. – Nem elszigetelt programról van szó, most nyáron például a múzeummal fogtunk össze, és kedvezményes bonokkal lehetett megnézni a Munkácsy-kiállítást. Szegeden nincs egy kézben a rendezvényszervezés, ami nem baj, de azért egy koordináló szereplőre szükség lenne. Egyelőre mi, fesztiválszervezők igyekszünk mindenre odafigyelni, szerencsére beszélünk egymással, szoros az együttműködés a tereket bérbe adó Városkép Kft.-vel.

Performanszok Pécsen

A Baranyai megyeszékhelyen „hiperaktívak" a civilek: Weinreich László a pécsi Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter közösségépítési akcióit ismertette nemrégiben egy szegedi fórumon. Visszacsempészik a letűnt korok hangulatát a pécsi belvárosba: a legmeghökkentőbb performanszokat alkalmazzák a figyelemfelkeltés érdekében. Sikerült revitalizálni a belváros belső udvarait, kapubejáratait, a Kulturális Örökség Napjain vendégváró helyekre hívták az embereket, például egy Király utcai kalapboltba.

Sokszereplős a megyeszékhelyen a programszervezés. – A Biopolisz Park közterületeinek rehabilitációja keretében a szegedi önkormányzat pályázatot írt ki társadalmi szervezeteknek környezetvédelem és hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatása témakörben – mondta el Pónyai Réka, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektmenedzsere. A nyertesek élettel tölthetik meg a Biopolisz projekt keretében megújult Dugonics teret, a Semmelweis utcát és környéküket, a helyeket a felújítás után újra bevihetik a „köztudatba". 12 szervezet nyert 500 ezer és 1 millió forint közötti támogatást, az első program szeptember 22-én volt a Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete szervezésében. A következőt október 5-én az Indóház téren a Szegedi Somogyi-könyvtárért Közhasznú Alapítvány rendezi.

Nagy Ferenc, az IKV Zrt. vezérigazgatója szerint a belvárosi rendezvényekkel és a mindennapokkal kapcsolatban is örök probléma, hogy a lakók a csendet, a turisták a nyüzsgést szeretnék. A különböző városfejlesztési koncepcióknál, városrehabilitációnál, a belvárossal kapcsolatos hosszú távú terveknél az IKV kezét sajnos megköti az, hogy az épületek nagy része vegyes tulajdonú. A vezérigazgató szerint a tulajdonviszonyok rendezésével a belváros „funkciója" is átalakulhat.

* * *

Miskolc: parkolási kedvezmény

Miskolcon megalakult a Belvárosi Gazdaságfejlesztő Klaszter, elnöke egy kisvendéglő tulajdonosa. A városvezetésnek is szívügye a főutca fejlesztése: a vállalkozók „ötletelhetnek", az önkormányzat pedig egy kedvezményesebb parkolást tervez.

Olvasóink írták

 • 7. kipkop 2012. október 25. 14:54
  „Éveken keresztül folyamatos, megbízható "bontási fesztivált" rendez a városvezetés”
 • 6. geza 2012. október 25. 07:56
  „#2 #3 Egyetértek, kaja pia...
  A belváros: bankok, kínai boltok, használt ruha boltok...1-2 butik méregdrágán...”
 • 5. Gy21 2012. október 24. 22:57
  „Nem tudnak már újat mutatni a szegedieknek. Fele ennyi fesztivál is bőven elég lenne.”
 • 4. kzk 2012. október 24. 21:19
  „1es ma nem értek rá mert mentek wellnesezni.”
 • 3. Commander-V2 2012. október 24. 19:23
  „" A legtöbb fesztivál : lacikonyha." Ez SAJNOS így igaz, a műsor amit mellé tesznek általában olcsó hakni vagy jobb esetben már Szegeden tucatszor látott program. Ennek leginkább a pénzhiány az oka, tehát a helyzet egyre rosszabb lesz.”
 • 2. jozko 2012. október 24. 17:17
  „Élettel töltik meg a várost ... hát nem is tudom.
  Úgy tűnik, a legtöbbször étellel - no meg itallal.
  A legtöbb fesztivál : lacikonyha.
  Az hozza a pénzt.
  A közterület bérbeadójának leginkább.
  A vásározók / bocsánat: fesztiválozók/ veszteségekre panaszkodnak - amit lehet fenntartással kezelni, de a lacikohya igaz...”
 • 1. Logaritmus 2012. október 24. 14:52
  „Az idei SZIN valós adatait mikor hozza nyilvánosságra a Sódar féle IH? Miért a nagy hallgatás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Névtelen a kisteleki vasútállomás

Több utas pórul járt már az utóbbi időben: vagy hamarabb, vagy később szállnak le a vonatról. A MÁV néhány héten belül (!) pótolja a hiányosságot. Tovább olvasom