Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Óborral noszogatták a szüretelőket

Balástya - Bőséges reggelivel kezdődött a balástyai Palotáséknál az idei utolsó szüret. Az olaszrizling került szombaton a pincébe. A jókedvű társaság óborral búcsúztatta a fürtöket. A háromhektáros birtokon mézédes szőlő termett.

– Kétkilós tápai kenyér, főtt disznófej és házi pálinka nélkül nem szüret a szüret – mondta Palotás István tegnap reggel. Balástya melletti tanyáján már hajnali hétkor gyülekeztek barátai, felesége, édesanyja és fia. Az idei utolsó szüretre indultak. Három hektáron szedték az olaszrizlinget. Ez már az utolsó felvonás, a termés nagyját néhány héttel ezelőtt betakarították.

Volt ott minden, mi szem-szájnak ingere: paprikás olajban forgatott, hajában főtt burgonya, házi készítésű szalámi, töpörtyű. A jó munkához kell a kalória – mondták a jelenlévők.

– Pálinkás jó reggelt! Nem bírtunk felkelni – üdvözölte viccelődve a 73 éves Kovács István és 71 éves felesége, Ica néni a többieket. A házigazda nagynénje és férje kicsit később érkezett, Sándorfalváról.

Tápai kenyér, főtt disznófej és házi pálinka, ettől fürge az ujja a napszámosnak. Fotó: Segesvári Csaba
Tápai kenyér, főtt disznófej és házi pálinka, ettől fürge az ujja a napszámosnak.
Fotó: Segesvári Csaba

A reggeli után még egy feles, és kezdődhet a szüret. Szükség is volt a lélekmelegítőre: csípős volt a reggel, néha-néha az eső is eleredt.

– Túl nagy melegben sem jó szüretelni. És volt már ennél rosszabb is: két éve például deres volt a szőlő – emlékezett Ekő Sanyi, aki egyébként vasutas, és baráti szívességből segít Istvánnak. A 47 éves Papdi Istvánnal – a többiekhez hasonlóan – együtt róják a sorokat. Közben beszélgetnek. Hogy van a család, a gyerekek, az asszony? Jókat kacarásznak. Nem panaszkodnak, pedig a nyirkos szőlőtől fagyos a kezük.

– Egy sor nagyjából 175 méter, másfél óra alatt haladunk végig rajta. Körülbelül minden párosnak jut három sor, azaz 20-30 láda – végzett gyors fejszámolást Sanyi.

Pálinka nélkül a napszámosnak nem mozog az ujja – jól tudja ezt a házigazda (jobbról), Palotás István is. Fotó: Segesvári Csaba
Pálinka nélkül a napszámosnak nem mozog az ujja – jól tudja ezt a házigazda (jobbról),
Palotás István is. Fotó: Segesvári Csaba

– István borát iszom a kocsmában, és már apáink is jó barátok voltak. Miért ne segítenék? Ha nekem van szükségem valamire – mondjuk egy gázpalackra –, én is számíthatok Istvánra – indokolta a kölcsönösség lényegét Papdi István.

Mindjárt kijön a büfé – nyugtatták magukat a szüretelő férfiak úgy másfél óra elteltével. Igazuk lett. Zoltán, a házigazda idősebbik fia a szőlőtőkékhez vitte a fehérbort és a szódát. Mindenki megkönnyebbült, mikor meglátta a serkentőt.

– Antal sofőr. Az egyetlen úr köztünk. A többi mind paraszt – mókáztak a barátok, mikor megkérdeztük, ki mivel foglalkozik.

Az a jó szüretelő, aki után nem maradnak szemek a földön. Fotó: Segesvári Csaba
Az a jó szüretelő, aki után nem maradnak szemek a földön.
Fotó: Segesvári Csaba

Mindeközben a tanya főzőkonyhájában is komoly munka folyt. Palotás Istvánné, Julianna, a házigazda édesanyja, és nővére, Ica néni gyúrta a tésztát, hiszen köménymagos kifli nélkül mit sem ér a szüreti ebéd. Hozzá bográcsban főtt birkapörköltet tálalnak az elfáradt brigádnak.

De előtte még a szüretelők a fürtöktől roskadozó ládákat felpakolták a sorok között lassan végigguruló traktorra, majd elszállították a présházba, ahol a bogyózó-, majd a présgépbe került az apró szemű, mézédes gyümölcs. Ezután a mustot 2500 literes erjesztőtartályokba öntik, és hagyják állni. A segítőkész barátok, családtagok István balástyai sörözőjében, a Búfelejtőben karácsony táján kóstolhatják meg először munkájuk gyümölcsét.

Az egyik legizgalmasabb feladat. Fokolóba kerül a must. Fotó: Segesvári Csaba
Az egyik legizgalmasabb feladat: fokolóba kerül a must.
Fotó: Segesvári Csaba

Zsírban forgatott krumpli

A paprikás zsírban vagy olajban forgatott krumpli egyszerűen elkészíthető. A hajában főtt burgonyát ízlés szerint, még elkészítés közben megsózzuk. Miután megfőtt a krumpli, meghámozzuk és darabokra vágjuk. Ezután megforgatjuk pirospaprikával fűszerezett zsírban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogfutárokat fogtak Szeged belvárosában

Szeged - A Delmagyar.hu értesülése szerint még csütörtökön az éjszakai órákban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya drogfutárokat, egy kábítószer megrendelőt és fogyasztókat fülelt le Szeged belvárosában. Tovább olvasom