Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

˝Odaírja, hogy tours vagy travel, és máris kész a fekete utazásszervező˝ - Kamu irodákra panaszkodnak a régi profik

Csongrád megye - Elszaporodtak a fekete utazásszervezők a Dél-Alföldön - hívták fel a figyelmünket a legálisan, engedéllyel, bejegyezve működő cégek vezetői, akikkel a napokban beszélgettünk.
– Bárki létrehozhat egy profilt a Facebookon, a neve végére odaírja, hogy tours vagy travel, és máris kész a fekete utazásszervező – magyarázták szegedi utazási irodák tulajdonosai, akik megelégelve azt, hogy az utóbbi időben elszaporodtak a tevékenységüket nem jogszerűen végző csalók, szerkesztőségünkhöz fordultak, de csak név nélkül nyilatkoztak, nevüket egyelőre nem vállalták.

Lefénymásolják mások hirdetményeit

A találkozón részt vett több évtizedek óta utazási irodát vezető vállalkozó és buszos utaztatással foglalkozó sofőr is. Elmesélték, hogy a feketézők arra sem veszik a fáradságot, hogy saját hirdetést nyomtassanak, lefénymásolják a legális irodák prospektusait, és néhány ezer vagy tízezer forinttal alacsonyabb árat írnak rá.

Nincs vagyoni biztosítékuk

– A probléma, hogy ezekről a szervezőkről az utasok nagy része elhiszi, hogy utazási iroda vagy legálisan működő cég. Már az is feketeszervezésnek minősül, ha egy baráti társaság buszt bérel, elindulnak, majd a szervező más szolgáltatást is kínál, például szállást szervez.
 

A legnagyobb baj, hogy nincs vagyoni biztosítékuk, ami baj esetén jelent segítséget. Engedélyszámot csak vagyoni biztosítékkal rendelkező utazási iroda kap, amit mindenhol fel kell tüntetni. A hatóság is nyomoz folyamatosan ilyen ügyekben

– magyarázta egyikük.

A beszélgetésen azt is elmesélték, hogy az egyik Csongrád megyei városban üzemelő illegális utazásszervező cég buszáról adventkor az osztrák hatóságok Bécsben levették a rendszámot, mert nem rendelkeztek a szükséges engedélyekkel. Az utasokat nagy nehezen hazajuttatták, majd itthon kinyomtatták egy másik buszuk rendszámát, felrakták a másikra, és annak az irataival hozták haza a járművet. A sofőr ellen azóta is egyedi azonosító jellel való visszaélés miatt folyik eljárás az illetékes rendőrkapitányságon.

Ellenőrizhetjük, hogy legálisan működik-e

Magyarországon utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység folytatására csak olyan vállalkozó jogosult, aki számára a tevékenység folytatását a Budapest Főváros Kormányhivatala engedélyezte. Hivatalos és hiteles adatok a Budapest Főváros Kormányhivatala alá tartozó Idegenforgalmi Osztály honlapján érhetők el az alábbi linken. Itt letölthető az összes legálisan működő utazási iroda adata. Ez cikkünk írásakor egy 307 oldalas dokumentum.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tili-toli és a gumicukor is díjat ért: a legjobb előadókat kereste az SZTE Tehetségpont

A tili-toli és a gumicukor is díjat ért: a legjobb előadókat kereste az SZTE Tehetségpont
Az SZTE Tehetségpont megmérettetésén a hallgatók bebizonyították, hogy érthető, sőt trendi is lehet a tudomány. Tovább olvasom