Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Odúk a Százholdas Pagonyban

A röszkei Százholdas Pagony Óvoda éppúgy részt vesz a madártani egyesület évek óta tartó, országos programjában, mint több szegedi oktatási intézmény, és sok-sok család. Így hát egyre több helyen tűnik föl az emblémás madárbarátkert-tábla.
A szegedi Béke utcai iskola is részt vesz az országos madárbarátkert-programban. Fotó: Gyenes Kálmán
Csongrád megyében már csaknem száz regisztrált tagja van a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nyugat-európai példák nyomán kezdeményezett madárbarátkert-mozgalmának. Családok, óvodák, iskolák, egyéb intézmények egyaránt – tudtuk meg Vándor Barbarától, az egyesület környezetinevelés-felelősétől. A röszkei Százholdas Pagony Óvoda egy éve kapcsolódott be a mozgalomba, de például a téli madáretetés korábban is része volt a nevelésnek – mondja Makra Lajosné, az elnevezését a Micimackóból kapott gyermekintézmény vezetője. Fészekodúkat is kihelyeztek; a gyerekek úgy tudják megfigyelni a jövő-menő madarakat, hogy közben nem zavarják őket.

Pusztaszeren már a bokorlakó madarak megtelepítésére, a vonulók ellátására alkalmas, bogyótermő cserjék ültetését is elvégezték az iskolában és óvodában, amely kezdettől részt vesz a programban – tudtuk meg Mészáros Zsolt igazgatóhelyettestől. A hatás nem marad el: évről évre több pusztaszeri diák helyezi ki otthon az udvaron a technikaórán készített etetőt, odút, és gondoskodik is arról, hogy azok betölthessék szerepüket. Vannak, akik madarakat vonzó cserjéket telepítenek meg a kertben.

Szegeden a Béke Utcai Általános Iskola is tagja a mozgalomnak, a kezdeményező Kosznai Norbert biológia–kémia szakos tanár, az SZTE tanárképző főiskolai kara biológia tanszékének környezetvédelmi szakvezető tanára volt. Fészkelésre alkalmas odúkat, illetve etetőket, madáritatót helyeztek ki az iskolaudvarban, mert több kilométeres körzetben nem tudnak hol inni a városi madarak. Az intézmény megszervezte, hogy oktatási szünetben se maradjanak ellátatlanul a madarak: ilyenkor az iskola dolgozói töltik föl az itatót, az etetőket.


Táblát kapnak

A madárbarátkert-programban való részvételre jelentkezni nyilatkozat kitöltésével lehet; űrlap a következő címen kérhető: MME Csongrád Megyei Csoport, 6701 Szeged, Pf. 708. A jelentkezőket az egyesület folyamatosan tájékoztatja a szakmai tudnivalókról, s az adott terület továbbfejlesztésének lehetőségeiről. Ha a programban résztvevő szakszerűen fejleszti egyre madárbarátabbá az erre szánt helyet, nemsokára megkapja az MME-től a területen elhelyezhető, madáremblémával ellátott madárbarátkert-táblát. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Fekete Ház

Több mint két hónapig nem látogatható a szegedi Fekete Ház. Az épület felújításának kezdetén ugyanis… Tovább olvasom