Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Ófalut védték a víztől

A romániai árvízi védekezésben végzett kiemelkedő munkájáért kitüntetésben részesült az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság öt munkatársa: Dobos Ferenc, Kemény László, Csúri György, Mészáros János, valamint Stentel Zoltán. A szegedi szakemberek májusban Ófaluban küzdöttek az árvíz ellen.
Az áprilisi árvíz óriási pusztítást végzett Romániában: négyezer embert telepítettek ki, 350 hidat teljesen elsodort a víz, négyezer ház megrongálódott, és 55 ezer hektárnyi terület került víz alá. Még folyt a mentés, amikor a nagy esőzések miatt május 4-én újabb árvízriadót fújtak Romániában. Négy nappal később szegedi és budapesti szakemberek érkeztek Ófaluba. A szegedi Atikövizig munkatársai Dobos Ferenc vezetésével vették ki részüket a védekezésből.

– Dízelmotoros szivattyúaggregátort telepítettünk Ófalu mellett, ezzel emeltük át a Temesből kiömlő vizet a Bega nevű mesterséges csatornába – emlékezett a védelmi munkálatokra Dobos Ferenc, akit tegnap kitüntetésének átvétele után értünk el telefonon. – Embertelen körülmények között, szakadó esőben, sárban dolgoztunk. Az aggregátort a műúttól másfél kilométerre kellett telepíteni, a csöveket és a 16 szivattyút többször átrakodtuk, mert az Ófalu felőli töltésszakaszt nem tudtuk megközelíteni. Ezért először terepjáró kocsikra pakoltuk fel a gépeket, majd csónakokon vittük a felszerelést a Begához.

Dobos Ferenc, a védelmi osztag helyettes vezetője – kisebb-nagyobb megszakításokkal – másfél hónapot töltött Ófalun, temesvári szállása és a település között naponta 100 kilométert autózott. A kinti magyarok nagyon várták az anyaországból érkező segítséget, ha kellett, beálltak segíteni – mást ugyanis nem tudtak adni a mentőcsapatnak, csak kétkezi munkájukat. Az Atikövizig öt szegedi munkatársát tegnap tüntette ki Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Dobos Ferencnek Vásárhelyi Pál-díjat adományozott, Kemény László miniszteri elismerő oklevélben részesült, Csúri György, Mészáros János valamint Stentel Zoltán Sajó Elemér-emlékplakettet kapott kiemelkedő munkájáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az előre számlázás szolgáltatói szokás

A szegedi ügyfél olcsóbbra cserélte volna kábeltévés csomagját. Csakhogy a szolgáltató előre… Tovább olvasom