Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Okirat-hamisításba vinné bele a HÖK a hallgatókat?

Négy évre visszamenőleg kéri a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészettudományi Karának Hallgatói Önkormányzata néhány volt hallgatójától, hogy adatlapjukat visszaküldve "kössenek" hallgatói munkavégzésre megbízást - tudta meg a hvg.hu.
A hvg.hu-nak az egyik exdiák számolt be a furcsa szerződéskötésről. Az egyetem rektora senkinek sem javasolja a papírok visszaküldését.

"Az alábbi levélben mellékelten küldjük a „nyilatkozat közéleti tevékenységről" és/vagy „megbízás hallgatói munkavégzésre" című dokumentumokat" – ez szerepel az SZTE Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) nevében aláíró Mechler Ákos levelében - olvasható a hvg.hu-n.

A hallgatói önkormányzat kéréséről a hvg.hu-nak Hadnagy József ügyvéd úgy vélekedett, hogy a munkavégzésre vonatkozó megbízások négy évre visszamenő kiállítása több okból is történhet. „Egyrészt saját magukat ellenőrzik, és így akarják a gazdasági-pénzügyi dolgaikat rendbe tenni. Persze lehet az is, hogy valaki más akarja a működésüket megvizsgálni. Legyen az egy belső egyetemi, vagy egy külső hatósági ellenőrzés, az biztos, hogy ezek a dokumentumok nincsenek meg, és a hallgatói önkormányzat így akarja azokat bepótolni." - írja a hvg.hu.

Egy másik ügyvéd, Varga Tamás szerint is hiány mutatkozhatott a hallgatói önkormányzatnál, amit most utólag le kell papírozni. A dokumentumokat áttekintve megjegyezte: amíg az egyikhez odaírták a dátumot, addig a másiknál azt ki sem töltötték. Kathi Krisztina munkajogász az üggyel kapcsolatban a hvg.hu-nak arra hívta fel a figyelmét, hogy visszamenőlegesen szerződés megkötésére csak akkor kerülhet sor, ha például a felek a korábbi szóbeli megállapodásukat írásban rögzítik, de akkor ezt a tényt a szerződésnek tartalmazni kell. A jogász szerint a BTK HÖK eljárása felveti a magánokirat-hamisítás gyanúját, amelynek vétsége egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A teljes cikket - további részletekkel – a linkre kattintva megtalálja!

Olvasóink írták

 • 15. Satnya 2011. február 07. 17:32
  „9.
  Tévedsz. A mostani Rektor választotta partneréül, s csak hab a tortán, hogy a HSZI jelenlegi vezetője várományosa annak a munkakörnek, ahol minden eldől.
  Szerinted az ösztöndíjak folyósításának törvényességét, jogcímét, a kifizetés alapjául szolgáló dokumentum megfelelőségét nem köteles a HSZI ( vezetője) vizsgálni az ösztöndíj folyósítása előtt?”
 • 14. KamuNeni 2011. február 04. 07:09
  „Nem kell bekuldeni ne tojjatok be. Semmit se kell csinalni. Ha ok elszurtak akkor hozzak rendbe. Annyi az egesz”
 • 13. info 2011. február 03. 22:26
  „"Egyrészt saját magukat ellenőrzik, és így akarják a gazdasági-pénzügyi dolgaikat rendbe tenni."- ezt a részét az APEH-nál szokták kezdeni, az- önellenőrzést.---De, ha a leírtak szerint tesznek, kinek fizetnek az elvégzett munkáért??? és kinek adóznak,tb stb.? ki kinek fizet? sok a pénz, amivel nem tudnak elszámolni? Mi a helyzet a külföldi diákokkal?”
 • 12. történész 2011. február 03. 19:15
  „Ez még Úgy látszik belefér....ha halottak utólag írhattak alá szerződéseket...hát itt legalább élőkről van szó...”
 • 11. varosi 2011. február 03. 19:11
  „Persze az ilyen ügyről nem a délmagyar ír először, mint helyi ügy. Gondolom komoly oka van ennek. Azt meg csak az Apeh nem tudja, mert nem akarja, hogy milyen csalások folynak a höok-nál. Nyilván azért, mert az egész város erről beszél, tudja.”
 • 10. achilleus 2011. február 03. 16:22
  „9. szeti 2011.02.03. 16:08
  Szerintem Commander-V2 az új gazdasági főigazgatóra gondolt. (már amennyiben létezik olyan opció, hogy "vette maga mellé")”
 • 9. szeti 2011. február 03. 16:08
  „7. nem a mostani rektor vette maga mellé, hülyeséget ne állíts. az viszont tény, hogy ez az ügy is csak azt bizonyítja: gusztustalan pénzmosás megy a HÖK-nél, ebben vesz részt Mechler úr is.”
 • 8. mininova 2011. február 03. 15:38
  „Ez mekkora értelmetlen hülyeség...”
 • 7. Commander-V2 2011. február 03. 14:04
  „nauset: a mostani rektor meg régi HÖK vezetőt vett maga mellé pajtásnak. Ennyi.”
 • 6. flightmode 2011. február 03. 13:42
  „Na ez aztán tényleg nagy dolog. Kifigyelt a vízből a jéghegy csúcsa...”
 • 5. szatyi 2011. február 03. 12:23
  „És itt tanulnak a jövő értelmiségei! Szép kilátások!”
 • 4. nauset 2011. február 03. 09:36
  „Török Márk hülyére veszi a világot, az olyan ostoba balekok, mint Mechler Ákos meg adják a nevüket minden kétes ügyletéhez. A legnagyobb baj az, hogy az előző rektor addig erősítette a HÖK-öt, hogy gyakorlatilag Márk mára szinte minden egyetemi belső ügyben megkerülhetetlen.”
 • 3. keiner 2011. február 03. 08:51
  „Hm, négy év visszamennöleg?
  Remélem, hogy ovodái igaszolást nem kérnek valamikor! :-)))”
 • 2. Evelyn_26 2011. február 03. 07:24
  „A HÖK a politikusok gagyi fajtájának szülőhelye is. Látjuk miért.”
 • 1. _NoName 2011. február 02. 22:11
  „"Elmondása szerint csak maguknak készítenek egy kimutatást 2007-re vonatkozóan, ahhoz kellenek az adatok. Amennyiben az illető semmiféle pénzt nem kapott, akkor írjon egy papírt erről, és küldje vissza - tette hozzá Mechler."
  Egyetértek Mechler Ákossal a 2007es költségekről készített kimutatás nagyon fontos 2011ben a BTK HÖK számára és most komolyan elvárják, hogy a HÖK tudja, hogy mire is költi a pénzeket? Azt mindenki tudja, hogy HSZItől bármikor lekérhetnék, hogy kinek, mennyit, mikor utalt a HÖK ilyen jogcímen, de az túl egyszerű lenne. Az utalással a HÖK bízza meg a HSZI-t így nyilván a HÖKön is kell lennie 1 példánynak, de kikeresni a tökéletesen és hiánytalanul vezetett iktatásból bonyolultabb lenne.
  Egyébként meg aki kötekedni akar az akár azt is mondhatná hogy ellenőrizék a visszaérkezett leveleket, hogy tényleg az írta alá akinek kellett, mert lehet, hogy t é v e d é s b ő l más.
  Végezetül pedig a HÖK állam az államban, mit tehet egy egyszerű rektor a vizsgálataival?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szponzorok támogatásával csinosodik a szegedi szülészeti és nőgyógyászati klinika

Korszerűsödik, csinosodik folyamatosan a szegedi női klinika, holott a pénzforrások elvonásától… Tovább olvasom