Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Ökölcsapás a történelemnek - Ungváry Krisztián esetéről kérdeztük kollégáit

Ökölcsapás a történelemnek - Ungváry Krisztián esetéről kérdeztük kollégáitUngváry Krisztián történész a Kossuth téri díszünnepségen, véres arccal - fütyült, megütötték. Fotó: MTI/Marjai János
Magyarország - Az Orbán-kormány emlékezetpolitikája ellen tüntetett síppal a Kossuth téri vasárnapi ünnepségen Ungváry Krisztián. Megütötték. Vajon helye van-e a történettudomány emberének ott, ahol a történelem épp ,,zajlik"?
Így látta jónak

Egészen más tett megírni egy tanulmányt, mint tüntetni – írtuk Ungváry Krisztiánnak. – Nyilván más, azonban az adott helyzetben csak ezt láttam jónak – reagált. – A gyűlölet, amit tapasztaltam, sokat elmond az ország viszonyairól. És ha erre fel tudom hívni a figyelmet, akkor az áldozat már nem hiábavaló.
Ungváry Krisztián történész vasárnap síppal tüntetett a budapesti ünnepségen, mert rossznak tartja a kormány emlékezetpolitikáját. Valaki megütötte. A 47 éves egyetemi oktatónak a XX. századi diktatúrák, a kommunista titkosszolgálat működése a szakterülete. Részt vett például a vásárhelyi ügynökmúltra vonatkozó dokumentumok közzétételében.

A szakma művelőinek részvétele a politikában nem magyar, hanem európai sajátosság. – A történész emberi viszonyokat, kapcsolatokat vizsgál, természetes, hogy véleményt mond a napi politikáról – mondja  Miklós Péter történész, a vásárhelyi Emlékpont igazgatója, a megyei közgyűlés képviselője (Fidesz–KDNP).

– Az „optikája" lehet vita tárgya, de az nem, hogy viszonyítási alapja van. Az elmúlt huszonöt évben számos színvonalas publicisztikát írtak történészek napi politikai kérdésekről, különböző szempontból. Amikor arra kérnek, hogy valamelyik nemzeti ünnepen beszédet mondjak, az az igény is megfogalmazódik, hogy hangozzék el, milyen tanulságokkal szolgál a ma emberének 1848 vagy 1956. Természetes elvárás ez a tudománnyal szemben. Az üzenetnek nem feltétlenül kell köze lennie az aktuálpolitikához.

– Természetesen Ungváry Krisztiánnak joga van véleményének hangot adni azzal is, hogy kifütyül egy politikust. Nem példa nélküli a dolog Magyarországon sem: Göncz Árpádot vagy Demszky Gábort is kifütyülték, és akkor nem érte atrocitás azokat, akik így jelezték nemtetszésüket – állapítja meg Tomka Béla, a Szegedi Tudományegyetem Történeti Intézetének professzora.

– Ungváry történészként jól ismerheti a történelemhamisítás okozta károkat, s vélheti úgy, hogy a miniszterelnök történelmet hamisít beszédében, ami miatt tiltakoznia kell. Magam úgy gondolom, hogy sérti 1956 résztvevőinek emlékét az, ha a politikusok propagandacélokra használják az ünnepet, ahelyett, hogy azt keresnék benne, ami összeköti a társadalom eltérő gondolkodású tagjait. Csak a manipuláció lehet a célja egy politikusnak akkor, ha az EU-t a Szovjetunióhoz hasonlítja. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a Szovjetunió megszállta Magyarországot, míg az EU-ba Magyarország önszántából lépett be, és bármikor elhagyhatja azt. A szovjetek ránk erőltették rendszerüket, ami miatt lemaradt az ország. Ezzel szemben az EU hatalmas összegekkel támogat, és biztonságot nyújt a befektetéseknek, ami nélkül lemaradásunk tovább fokozódna.

Az eset megosztotta a Facebook közösségeit. Kérdésünkre akadtak olyan vélemények, hogy szakterületét tekintve Ungváry épp jó helyen járt – mások szerint meg nem épp történelmi tett szétfüttyögni egy ünnepséget. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wiegand Gyulára futballmeccsel és koncerttel emlékeznek

Wiegand Gyulára futballmeccsel és koncerttel emlékeznek
A tíz éve tragikusan fiatalon, autóbalesetben elhunyt népszerű zenészre és sportemberre, Wiegand… Tovább olvasom