Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Ökölnyi repedések a búzaföldeken

A megye egyes részein 30 napja egy milliméternyi esőt sem észleltek, Szegeden is csak 2,1 millimétert mértek. A sokéves átlag 41 milliméter. Ha nem változik az időjárás, a Dél-Alföld pusztító aszálynak nézhet elébe.
Száraz a talaj a határban, a búzaföldeken katasztrófafilmeket idéző repedések, öklömnyi lyukak éktelenkednek. A repce messziről ugyan szépen sárgállik, de silány termést hoz majd. Az ok: márciusban és áprilisban alig esett az eső, több napig pedig viharos erejű, szárító szél fújt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi állomásának munkatársa szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátotta az utolsó 2 hónap csapadékadatait. Ezek szerint Szegeden és környékén márciusban mindössze 18,5, áprilisban még annál is kevesebb, 2,1 milliméter eső hullott. A sokéves átlag márciusban 28, áprilisban 41 milliméter.
Bagi Ádám, a Csongrád Megyei Agráriroda ügyvezető igazgatója – maga is őstermelő – szerdán körbejárta a megyét. Azt tapasztalta, súlyos az aszály, a nedvességet kedvelő repce például „elszállt", mert nem fejlődött. A búza sápadt, főleg azokon a táblákon, amelyeken korábban úgynevezett talajzsaroló napraforgót termesztettek. A tavaszi vetések pedig még ki sem keltek, mivel nem kaptak esőt.

Ha nem jön az eső, az aszály tönkreteheti a termést. Fotó: Karnok Csaba
Ha nem jön az eső, az aszály tönkreteheti a termést. Fotó: Karnok Csaba

Hasonló tapasztalatokról számolt be Vincze Lajos, a Tisza-Maros Szög Agrár Zrt. termelési igazgatója is. Náluk a repcénél akár katasztrofális helyzet is előállhat, ha továbbra sem lesz eső. „A növény szinte elvirágzik úgy, hogy nem kapott csapadékot, még a márciusban kiszórt fejtrágyát se moshatta be az eső – mondta. – A nulláért küzdünk, hogy legalább veszteségünk ne legyen." A szakember szerint a búzánál még nem kritikus a helyzet, de kénytelenek öntözni. Ez pedig pluszköltségekkel jár, vagyis: ha nem emelkedik a gabona ára, akkor a búzán is bukhatnak.
Még mindig tele vannak a raktárak óbúzával, mivel alacsony az ára: 29-30 ezer forintért veszik tonnáját. Sokan azt tanácsolják a gazdálkodóknak, ha eddig megtartották a gabonájukat, most ne adják el, mert ha tényleg rossz lesz az idei termés, többet kaphatnak érte.

Túloz egy kicsit

Mezőgazdasági termelők telefonáltak szerkesztőségünkbe azután, hogy Gráf József agrárminiszter a napokban azt nyilatkozta lapunkban, idén rekord gabonatermés várható. A kijelentést ugyanis korainak tartják, főleg annak tükrében, hogy az aszály tönkreteheti a termést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Troligenerációk a Híd utcában

Szeged - Bővítették és korszerűsítették a Szegedi Közlekedési Kft. Csáky utcai trolibusztelepét. A… Tovább olvasom