Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Oktatás: romák tréningjei

A hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása érdekében négy éve létezik egy integrációs program, amelyhez már nyolcszáz iskola csatlakozott.
A hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása érdekében négy éve létezik egy integrációs program, amelyhez már nyolcszáz iskola csatlakozott. Törekvéseiket esélyegyenlőségi szakértők is segítik, akik országos hálózattá szerveződnek. Tereskén, Gödöllőn, Cegléden már eredményei is vannak a felzárkóztatási törekvéseknek.

Billus Daniela 2003-tól részt vesz az integrációs folyamatokban. Négy évet dolgozott végig az Országos Oktatási Integrációs Hálózat régiós koordinátoraként, májustól pedig egyike az első esélyenlőségi szakértőknek. Az elmúlt években számos oktatási, módszertani program mentorálásában vett részt. Munkatársaival tréningeket tartottak, pályázatokat indítottak útjukra, az oktatás minőségbiztosítási elemeinek meglétét ellenőrizték, tanácsokat adtak a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása érdekében.

„Nem gyakori, hogy cigány emberek foglalkozhatnak a cigány gyerekek sorsával, esélyeik jobbításával. Kezdetben csodálkozás kíséri a munkánkat, majd amikor kollégáim tréningeket tartanak, már elfogadják őket. Ahová ők eljutottak, ott értük el a legtöbbet." Ezek a roma szakemberek többnyire az érettségit és egy továbbképzést követően álltak munkába. A tapasztalatok szerint az iskolák minden segítségnek örülnek, és szívesen veszik a tanácsokat, útmutatásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árulja autóit és összevon a megye

Hatvankilenc autójából harminckilencet elad, kis kincstárat hoz létre, és szociális intézményeit is… Tovább olvasom