Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Októberben avatják fel Batthyány mellszobrát a Dóm téren

Batthyány Lajos mellszobrát készíti Kalmár Márton szobrászművész, a márványból és bazaltból megformált alkotást a mártír miniszterelnök halálának évfordulóján, október 6-án avatják föl a szegedi Dóm téren, a Nemzeti Emlékcsarnokban.
A művész elmondta, hogy a politikus fejét hófehér carrarai márványból mintázza meg, a test és a szobor alapja pedig sötét bazaltból készül. A fehér márvány a lelki tisztaságot, a bazalt a keménységet és az erőt jelképezi.

Az elmúlt években ritkán készítettek kőszobrot a hazai alkotók, portré pedig csak elvétve születik ebből az anyagból - mutatott rá, hozzátéve: nagyon szereti a követ mint alapanyagot, ezért döntött mellette, bár a Tapolca közeli bányából származó bazalt rendkívül kemény és nehezen megmunkálható.

Az államférfi alakját elsősorban Barabás Miklós festménye, grafikai ábrázolások és leírások alapján mintázta meg, hiszen Batthyány Lajosról nem maradt fönt dagerrotípia. Az általa ábrázolt férfi alakja erkölcsöt, keménységet, lelki tartást sugároz - mondta Kalmár Márton.

A szobrot az államférfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett emlékév keretében, a szegedi önkormányzat támogatásával a Dóm téren, a Nemzeti Emlékcsarnokban helyezik el. Az 1931-ben létrehozott Pantheonban, amelynek alapját Stróbl Alajos hagyatéka képzi, mintegy száz magyar államférfi, művész, tudós szobra és domborműve látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a szegedi múzeum japán kiállítása

Szeged - Egyedi természetlátást tükröznek a Móra-múzeum tegnap megnyílt tárlatának japán tárgyai és… Tovább olvasom