Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Októberig tart a gombaszezon

Még mindig sokan vesznek szabadban termő gombát. A szegedi Mars téren tegnap 800 és 1500 forint között tartották kilóját. A fejek csak akkor kerülnek a standokra, ha a gombaellenőr megvizsgálta azokat, számos mérgező fajtával találkozik ugyanis a szakember.
– Sokkal finomabb a vadon termő gomba, mint a termesztett, hogy a konzervről ne is beszéljek. A lányom különösen szereti, kedvence a rántott pöfeteg – indokolta tegnap reggel a szegedi Mars téren Horváth Judit, miért vásárol vadgombát. Ezt még mindig sokan részesítik előnyben – s ha jó eső lesz, októberig tart a gombaszezon Szegeden és környékén.

Tegnap is tömve voltak a piaci asztalok szegfűgombával, nagy őzlábbal, ördögszekérrel, érdes törzsű tinorúval és pöfeteggel.

– Mindig a piacozás előtti délután szedem a gombát – avatott be a frissesség titkába Rózsika néni, aki teljes nevét nem volt hajlandó elárulni, csakúgy, mint a másik két árus. Sőt az is titok, honnan hozták portékájukat. Csak annyi derül ki: Sándorfalva, Dóc, Szőreg népszerű gombászhely, egy piacos napon pedig hárman-öten árulják a maguk szedte termést, akár több ládányit is.

– Kilóját 800 és 1500 forint között tartjuk, a legdrágább a kenyérpöfeteg – tudtuk meg az 55 éves Rózsikától, aki édesapjával együtt, már tízévesen gombászott. Maga is szívesen fogyaszt akár gombafasírtot vagy kapros túróval, csirkemájjal töltött gombafejet. – Nagyon várom, hogy több szegfűgomba teremjen, viszem pörköltnek, levesnek – mondta egy újabb vásárló, aki pénzéért jó tanácsot is kapott: minél kevesebb ideig van zacskóban a gomba, s minél többet a szabad levegőn, annál finomabb lesz az abból készült étel.

A standok mellett található bódé fémborítású asztalánál eközben újabb garaboly gombát válogatott Hullmann Bata Éva, aki egy éve dolgozik itt ellenőrként: forgatja, nézegeti, késsel szétvágja a fejeket.

– Nem elég, ha ehető az áru, meg kell felelnie a minőségi követelményeknek is: nem lehet vizes, férges, szennyes, öreg. Azt sem tudja mindenki: a gombát nem szabad tövestől szedni, a tönkből legalább másfél centit a földben kell hagyni – sorolta a kritériumokat a szakember, aki megjegyezte: a behozott gombák többsége alkalmatlan fogyasztásra. Sokszor a minőséggel van baj, ám mérgező fajták is felkerülnek a vizsgálóasztalra – a múlt héten háromszor volt erre példa.

Gyakran találkozik az ellenőr begöngyölt szélű cölöpgombával, amely vérzékenységet okoz, nagy dózisban halálos lehet. Sokat hoznak a sárguló csiperkéből is, ennek fogyasztása után 4-8 órával gyomor- és bélpanaszok jelentkeznek.

A legveszélyesebb gombából, a gyilkos galócából még nem volt a Mars téri asztalon.

– Aki ezt a fajtát nem ismeri, ne is gyűjtsön gombát – javasolta Hullmann Bata Éva. A gomba amatoxin nevű méreganyagot tartalmaz, ami előbb csillapíthatatlan hányást, majd néhány napon belül máj- és veseelégtelenséget okoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem cserélnék műfűre a SZOTE-pálya salakját

Szeged - Manapság alig találni salakborítású focipályát Szegeden, pedig néhány évtizede több is… Tovább olvasom