Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Októbertől válthat működtetőt a kórház és a rendelőintézet

Szeged - Teljes vagyoni leltárt kell készítenie októberig a szegedi kórháznak és a rendelőintézetnek, az integrációs átadás-átvétel csak így valósítható meg. A szakellátások összevonásának menetrendjét is kialakítják addig, hogy a beteg tudja, hova kell mennie.
Augusztus végén döntött arról a szegedi egyetem szenátusa, hogy októbertől átvenné működtetésre az önkormányzati fenntartású egészségügyi intézményeket. A városi kórház, a rendelőintézet és a klinikai központ vezetői azóta folyamatosan egyeztetnek a feladatátadással és -megosztással kapcsolatos tennivalókról. Minden intézményben részletes integrációs „forgatókönyvet" kell kidolgozni a párhuzamosságok leépítéséről és az átmeneti időszak betegellátásáról is.

A tárgyalásokon a vezetők megegyeztek: ha a szeptember közepén esedékes városi közgyűlés elfogadja az integrációs szerződést, októbertől megszűnik a városi kórház és a rendelőintézet – tudtuk meg Pajor Lászlótól, a városi kórház főigazgatójától. Ez nem az intézményekben folyó betegellátás azonnali megszűnését jelenti, hanem azt: a klinikai központ veszi át a működtetői jogokat.

Újraalakult tanács

A jogszabályi változásoknak megfelelően szerdán újjáalakult a Dél-Alföldi Regionális Egészségügyi Tanács (DARET). Újraválasztották a Bács-Kiskun megyei Zombor Gábort, a korábbi elnököt, a kecskeméti megyei kórház korábbi főigazgatóját, Kecskemét polgármesterét. A két alelnök: a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, Domokos László és a szegedi klinikai központ júliusban kinevezett elnöke, Pál Attila lett. A DARET a jövőben jelentős szerepet tölt majd be a régiós egészségügyi fejlesztésekkel, és a működést érintő egyéb döntésekkel kapcsolatban.
Mint a professzor elmondta: emiatt vagyoni végelszámolást, leltárt kell készítenie mindkét intézménynek az eszközöktől, berendezésektől kezdve a pénzkészleten át a tartozásokig. Ezt a jelentős munkát októberig el kell végezniük, enélkül nem történhet meg az átadás-átvétel. Az ÁNTSZ-től új engedélyeket kell beszerezniük, és tárgyalnak az egészségbiztosítóval is az október utáni elszámolásokról. Az eddig saját kóddal jelentő intézmények erre vonatkozó joga ugyanis az integrációval megszűnik.

A költözésekkel, szakellátásonkénti összevonásokkal kapcsolatos részletes ütemterven még dolgoznak, de októberig ennek is el kell készülnie. A betegeknek ugyanis tisztában kell lenniük azzal: október után hová kell menniük, ha ellátásra szorulnak. Pajor László hozzátette: ezen természetesen nemcsak a két önkormányzati intézménynek kell dolgoznia, de a szakklinikákon is meg kell teremteni a fogadóképességet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buci és a féltve őrzött 29 éves Daily Mail

Szeged - Féltett kincsként őrzi a londoni metrón talált Daily Mail – amelyhez a… Tovább olvasom