Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Oláh János: Jogainkban korlátoznak

Elhalasztják a pesti Fidesz-nagygyűlést – döntött tegnap a párt országos elnöksége. Lázár János szerint számos komoly információ támasztja alá, hogy merényletet készítettek elő a résztvevők ellen.
Tegnap délben a Fidesz-MPSZ országos elnöksége úgy döntött, az önkormányzati választások utánra halasztja a budapesti Hősök terén szombatra tervezett nagygyűlést.

Lázár János, a Fidesz megyei elnöke, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke elmondta: szerdán késő délután megbeszélésen vett részt Szilvásy György kancelláriaminiszterrel, Simicskó Istvánnal, a nemzetbiztonsági bizottság elnökével, Petrétei József igazságügyi és rendvédelmi miniszterrel és Galambos Lajossal, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójával. Az államtitkokat is érintő megbeszélésen arról kaptak konkrét, részletes és dokumentált információkat, hogy a Fidesz-rendezvény megzavarására komoly provokáció készül. Lázár elmondta: a nagygyűlés helyszínén és ahhoz kapcsolódóan máshol is robbantásos merényleteket terveztek. A rendezvényt – hosszas tanácskozás után – végül ezért mondták le tegnap.

Rengeteg információ támasztotta alá ugyanakkor, hogy jelenleg komoly nemzetbiztonsági veszélyt hordoz magában bármiféle tömegtüntetés. Sem a kormány, sem a rendőrség, sem a titkosszolgálatok nem tudják garantálni a feszült helyzetben ezek résztvevőinek biztonságát. Lázár lapunknak elárulta: Petrétei József jelentése szerint ma Magyarországon szerveződőben van egy nagyjából százas, talán ezres nagyságrendű csoport, amelynek a vandalizmus, a fosztogatás és az alkotmányos rend megdöntése a célja. Más részletet Lázár nem árulhatott el.

A Jobbik Pestre készül

Szegedről illetve Csongrád megye más településeiről a jobboldali szervezetek közül csak a Jobbik Magyarországért Mozgalom tagjai, aktivistái tervezik a pesti utazást – a saját demonstrációjukra, amit a Köztársaság téren tartanának szombaton. Két busszal indulnának Szegedről, eggyel Makóról, a többiek kocsival és vonattal utaznának. Apáti Bálint, a Jobbik szegedi elnöke elmondta: a Fidesz lépése után fővárosi elnökségük összeült, hogy értékelje a kialakult helyzetet, így lapzártánk idején még bizonytalan volt, megtartják-e, és ha igen, hogyan a pesti demonstrációjukat.

Oláh János, a Fidesz szegedi elnöke és polgármesterjelöltje tegnap délelőtt még arról számolt be lapunknak, hogy a megyeháza elől 8-10 buszt indítanak a pesti rendezvényre, de sokan mennek vonattal és autóval is. Mint fogalmazott: „a demokráciáért jövünk össze, hogy megmutassuk, nem félünk". Délután ismét hívtuk telefonon, kommentálja a hírt: nem lesz szombaton nagygyűlés.

– Sajnálom, hogy aláássák a demokráciát, demokratikus jogainkban korlátoznak, nem élhetünk ezekkel. És erősen furcsállom, hogy Gyurcsány viszont országos kampánykörútba kezdett, Szilvásy miniszter pedig Szegedre jön holnap, kampányolni. Nyomatékosan kérem, ne hergeljék az embereket a szocialisták! Rengeteg elkeseredett telefont kaptam a délután folyamán: arculcsapásként érte a hír mindazokat, akik élni akartak állampolgári jogukkal és el akartak utazni a nagygyűlésre. Föl vannak háborodva! – mondta a pártelnök, polgármesterjelölt.


Vásárhelyen négy buszt foglaltak le

Hódmezővásárhelyről eredetileg négy autóbusszal mintegy kétszáz Fidesz-tag és szimpatizáns utazott volna a szombati nagygyűlésre, már a jelentkezés is lezárult – tudtuk meg Boldizsár Józseftől, a helyi pártszervezet irodavezetőjétől. Így természetesen nem mennek. A szentesi fideszesek és szimpatizánsaik tegnap reggel szintén úgy tervezték, részt vesznek szombaton a fővárosi Hősök terén a párt nagygyűlésén. Farkas Sándor, a Fidesz területi szervezetének elnöke úgy tájékoztatott, több különbusszal készültek Budapestre, a csongrádiak is szervezetten indultak volna. Makón a Fidesz egy különbuszt szervezett, negyvenöten készültek a megmozdulásra. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejárt a határidő, bírósághoz fordulnak a háziorvosok

Továbbra sem kapták meg augusztusi díjazásukat a mentőszolgálattól az ügyeletet ellátó Csongrád… Tovább olvasom