Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Olajügy: hat évet csúszott a tárgyalás

Szokatlanul hosszú ideig, hat évig nem tűzött ki tárgyalást a szegedi bíróság egy több százmillió forintos olajügyben. A vádlottak türelmesek, a bíróság szóvivője pedig azt mondta, nem ez a jellemző, az ügyek 80 százaléka egy éven belül befejeződik.
– Türelmesek vagyunk, tudjuk, hogy a bíróságok túlterheltek – kommentálta lapunknak ifj. Szilágyi János ügyvéd (négy vádlottat képvisel) a Szegedi Városi Bíróság döntését, mely szerint hat évvel a nyomozás befejezése után csak idén szeptember 13-án tartják az első tárgyalását annak az ügynek, amelyben a Szegedi Városi Ügyészség már 2000-ben benyújtotta a vádiratot. Az ügyészség egyébként kezdetben három, majd másfél évvel később benyújtott pótvádiratában már hét személyt vádolt meg több százmillió forintos adócsalással és magánokirat-hamisítással. A vádlottak különböző, részben fiktív gazdasági társaságok nevében több millió liter kőolajszármazékot importáltak, amit utána hamisított okiratokkal üzemanyagként értékesítettek.

A perek 80 százaléka egy éven belül befejeződik

Csongrád megyében a perek döntő többsége, 80 százaléka egy éven belül befejeződik, de vannak ügyek, amelyek már több mint két éve húzódnak. Cseh Attila szerint erről nem mindig a bíróságok tehetnek, az elhúzódó ügyek egy része bonyolult, több vádlottas, nehéz megítélésű, melyekben számos tanút kell meghallgatni és több szakértői véleményt kell beszerezni. Emellett gyakori, hogy a vádlottak vagy/és a tanúk nem jelennek meg, gyakoriak a védőváltások, illetve számos alkalommal késtek a szakértői vélemények. Egyes tárgyalások kitűzése, befejezése azért is késlekedhet, mint jelen esetben is, mert másik bíró vette át az ügyet.

Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese, sajtószóvivője mielőtt kitért volna a késlekedés okaira azt mondta, nagyon ritka, szinte példa nélküli, hogy ilyen hosszú idő telik el a vád benyújtása és a tárgyalás kitűzése között. Az említett büntetőügy többszörösen egyesített, bonyolult megítélésű. A szóvivő szerint röviden az alábbiakban foglalható össze a késlekedés: Az ügyet 2001 májusában a Szegedi Városi Bíróság áttette a Kecskeméti Városi Bíróságra, azonban a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, nem a kecskeméti bíróság az illetékes, így az ügy visszakerült Szegedre; a szegedi ügyészség pótvádiratot nyújtott be; a bíró számos más tárgyalása mellett ezt az ügyet 2002-ben nem tudta kitűzni; 2003-ban felállt a Szegedi Ítélőtábla, több bíró új beosztást, azzal új ügyeket kapott, ez az ügy is más bíróhoz került; eltűnt az egyik vádlott, aki ellen 2005-ben elfogatóparancsot adtak ki; a bíró 2005 szeptemberében kitűzte az ügy tárgyalását 2006 januárjára, azonban 2005 őszén bírói tisztségéről lemondott; az ügyet ismételten új bíróra osztották ki.

Cseh Attila általánosságban megjegyezte, hogy a megyében a Szegedi Városi Bíróság tárgyalja a legtöbb ügyet, van, amelyekben kizárólagossággal jár el. 2005-ben Csongrád megye helyi bíróságaira 11 ezer 300 büntető- és szabálysértési ügy érkezett, ebből hétezer a szegedi bíróságra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka és egészségbiztosítás nélkül – terhesen

Diplomával, középvezetői gyakorlattal sem kapott egy éven keresztül munkát egy szegedi nő, így a… Tovább olvasom