Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Olasz koreográfus a kortárs balettnél

Szeged - Bemutatóra készül a Szegedi Kortárs Balett: az Unisono című kétrészes új produkció koreográfusa Juronics Tamás és az interneten talált olasz táncművész, Mauro Astolfi. Mindketten Beethoven-zenékre álmodnak darabot.
A szegedi balettegyüttes az elmúlt két évtizedben sok külföldi vendégkoreográfussal dolgozott, emlékezetes produkciók jöttek így létre. Juronics Tamás, a társulat Kossuth-díjas művészeti vezetője elárulta: a YouTube videomegosztó portálon táncfelvételeket nézegetve bukkant rá a római Spellbound Dance Company videóira. Interneten felvette a kapcsolatot az olasz társulat művészeti vezetőjével, Mauro Astolfival, akit meghívott Szegedre, hogy Unisono címmel közösen koreografáljanak Beethoven-zenékre egy kétrészes balettestet – egy hangon, egyszólamúan. A bemutatót március 26-án, pénteken – épp a zeneszerző halálának évfordulóján tartják.

Juronics Tamás elmondta: az általa koreografált első részben a IX. szimfónia csendül fel. Azért választotta a közismert, népszerű darabot, mert máig érvényes gondolatokat fogalmaz meg: a határokon átívelő, kulturális különbségeket áthidaló, vallások felett álló egyetemes szellemiség megtalálásának vágya különösen aktuális napjainkban.

Mauro Astolfit kellemes csalódás érte. Fotó: Veréb Simon
Mauro Astolfit kellemes csalódás érte.
Fotó: Veréb Simon

Mauro Astolfi irányításával rendhagyó nyilvános próbát is tartott a balettegyüttes. Az olasz koreográfus nagy átéléssel játszotta elő a mozdulatokat a szegedi táncosoknak. Meglepte, hogy a társulat tagjai milyen könnyen képesek átvenni egy új stílust, mennyire rugalmasan és odaadóan dolgoznak. Azt is elárulta: amikor meghívták Szegedre, egy szürke, szomorú kelet-európai városra számított. Ám amikor megérkezett, kellemes csalódás érte: Szeged tényleg a napfény városa, gyönyörű, emberléptékű kisváros, ahol legjobban azt élvezi, hogy kerékpárral és gyalog közlekedhet. Így nemcsak munkának, hanem egyben kellemes kikapcsolódásnak is érzi az itteni felkészülést. Beethoven kamarazenei műveiből válogatott a koreográfiájához, mert úgy véli, a komponista muzsikája mozgásba hozza az emberi lélek szárnyalását. Darabjában az ember racionális, tökéletességre törekvő énje és a társadalmi elvárásokat sokszor felrúgó érzelmei közötti konfliktust szeretné bemutatni.

Olvasóink írták

 • 5. katisanta 2010. március 06. 19:15
  „-annak idején mi a színházba úgy "szerettünk " bele,hogy volt egy tanár bácsink, akit DR Bánki-Horváth Bélának hívtak, és Ő vitt bennünket a művészetek házába ,na most nem rég olvastam, hogy gyermekeknek rendezett Juronics Tamás előadást.Mi ebből a tanúság , el kell vinni rá ŐKET, hogy ismerkedjenek a balettel is meg,ne csak a könyvekkel, vagy a PC-vel...(-ja hogy mondjam, és ne feledjem most Ő szenior bajnok Olimpiai Úszásban)....”
 • 4. katisanta 2010. március 05. 21:38
  „___
  ___PL::a mai előadásra is szívesen elmentem volna,és aki teheti menjen el a 9.ei ,és tizedikeire is a kis színházba a Csipke Rózsikára ,biztosan kellemesen fog csalódni:Kati”
 • 3. katisanta 2010. március 05. 16:58
  „-bocs ,hogy beleszólok,de mondjuk Beethoven kicsit nehéz, de ha a mozgás kitűnő akkor nincs semmi baj...”
 • 2. Csirén 2010. március 03. 15:30
  „...és vajon kinek adják elő???? mert Szegeden már elég volt!”
 • 1. katisanta 2010. március 01. 05:49
  „<moderálva..> én meghalnék egy jó balett előadásért,aki nem szereti hallgasson meg más véleményt is ,most meghallgattam a Tiéd is:Kati”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moulin Rouge-kerék a Reökön

Éjszaka fénybe vonja a Reök- palota erkélyeit az a malomkerék, amely már az épületen kívül jelzi, hogy a Montmartre és a Moulin Rouge hangulata is megelevenedik a szegedi Toulouse-Lautrec-kiállításon. Tovább olvasom