Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Olasz Sándor tanulmánykötete

A Széphalom Könyvműhely kiadásában nemrégiben jelent meg a szegedi irodalomtörténész, Olasz Sándor tanulmánykötete, a Regénymúlt, regényjelen, amely különböző stílusirányzatokhoz tartozó 20. és 21. századi magyar prózaírók műveit elemzi.
„A múlttá válás és jelentésvesztés folyamatában sokféle nézet, vélekedés kavarog. Legföljebb az elgondolkodtató, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójának fővárosi értelmiségét izgató kérdéseknek nincs folytatásuk. Sajátos módon éppen akkor válik érvénytelenné, másodlagossá mindaz, ami életet alakító, befolyásoló gondolatrendszer volt, amikor legnagyobb szükség volna rá" – írja új könyvében a regénykritikus.

„A 'nagy elbeszélések' eltűnésének dogmája csak az utóbbi években vált tarthatatlanná. Jönnek a nagy történetek, igaz, nem a régi módon, nem lineárisan, nem a 'jól megírt' klasszikus regények szellemében. A regény most az 'elveszett' után a 'visszaszerzett' történettel jellemezhető. A formanyelvek változásaiban azonban nincsenek éles cezúrák, nincsenek végleges és megmásíthatatlan határvonalak.

A regény műfajában is rejtett emlékképek működnek, s ezek termékeny szöveg- és műfajközi ösztönzések lehetnek" – összegzi kutatásait a szerző, a Tiszatáj főszerkesztője, akinek a kötete minden regényirodalmunk iránt mélyebben érdeklődő olvasónak bátran ajánlható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre ért az Európa-díj

Az Európa Tanács bizottsága a magyar városok közül elsőként Szegedet tüntette ki az Európa-díjjal. A… Tovább olvasom