Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Olcsóbb bérlet kisgyerekeseknek

Szeged - Kisgyermekes szociális bérletet vehetnek márciustól Szegeden a gyesben, gyetben részesülők, ha gyermekvédelmi kedvezményt is kapnak.
Kisgyermekes szociális bérlet bevezetését tervezi a szegedi önkormányzat. A helyi tömegközlekedésben igénybe vehető kedvezményes havibérlet annyiba kerülne, mint a nyugdíjas- és a diákbérlet, vagyis 2710 forintba. A teljes árú bérlet 5920 forint.

Nagy Sándor alpolgármester elmondta: a kedvezmény igénybevételének két feltétele van. Csak azok válthatnak kisgyermekes szociális bérletet, akik gyermeknevelési támogatást (gyet) vagy gyermekgondozási segélyt (gyes) kapnak – ez különben megfelel más városok gyakorlatának –, ezenkívül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. Az előbbiről az államkincstártól, utóbbiról az önkormányzat szociális irodájától kapnak igazolást. Az érintettek e két igazolás alapján vehetik meg a bérletet, a tervek szerint már március 1-jétől. Az alpolgármester azt mondta, ez Szegeden mintegy 4-500 embert jelent, a városnak pedig körülbelül évente 15-20 millió forintba fog kerülni a szociális bérlet, hiszen erre állami támogatást nem kap az önkormányzat. Kisgyermekes bérletet csak az vásárolhat, aki a gyest vagy gyetet kapja, tehát az egyik szülő. A gyerekek egyébként 6 éves korig ingyen utazhatnak.

A kisgyermekesek diákként utazhatnak majd. Fotó: Veréb Simon
A kisgyermekesek diákként utazhatnak majd.
Fotó: Veréb Simon

A kisgyermekes bérlet bevezetését Haág Zalán (KDNP) önkormányzati képviselő kezdeményezte kismamabérlet néven. Az ügyben az önkormányzat a következő közgyűlésen, február 19-én dönt.

4 ellenzéki indítvány

Ebben a ciklusban ezzel együtt 4 esetben vezetett eredményre ellenzéki képviselő által benyújtott indítvány. Gyimesi László 2009 februárjában kezdeményezte a közterületen történő dohányzás rendjéről szóló rendelet megalkotását, 2009 novemberében Balogi Dániel és Farkasné Pocsai Blanka a méhnyakrák elleni ingyenes védőoltás biztosítását, Péter Szilveszter pedig a magyar származású Nobel-díjasok emlékparkjának létrehozását. A HPV-oltást a rászorulóknak biztosítják az egészségügyi bizottság által kidolgozandó pályázati szabályzat szerint. Az emlékparkkal kapcsolatban pedig a közgyűlés felkérte a kulturális bizottságot, a kulturális irodát, a városüzemeltetési irodát és a főépítészt, hogy vizsgálják meg a park létrehozásának lehetőségét.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. exdeus 2010. augusztus 06. 12:26
  „Egy friss hsz: aki ezt csinálta, egy balfék. Miért kellett még pluszban rendelkezésként megadni, hogy vki gyerekvédelmi kedvezményt is kapjon??? Ha egy kicsit utánanézett volna, láthatta volna, hogy azon városokban (pl. Debrecen, Eger, Budapest) ahol hasonló kedvezményt kapnak a kismamák, ez a kitétel nem szerepel...
  Tehát az a szegedi, aki csak gyes-t kap, mert nem volt munkaviszonya a szülés előtt, kapásból menjen a sóhivatalba...”
 • 31. Pöttyi 2010. február 24. 11:54
  „Lehet hogy oda kellene rájuk figyelni egy kicsit és inkább segíteni nekik!!!!!”
 • 30. Dittike 2010. február 22. 19:37
  „tudom,h nem teljesen idevág,de már nagyon irritálnak a a járműveken a babakocsis vérkismamák,akik fel karnak lökni mindig..”
 • 29. bambinaXX 2010. február 14. 23:11
  „Ez nagyon durva: a gyed a fizetés 0,x %-a, a gyes pedig még kevesebb - ráadásul eztán csak 2éves korig járhat. gyedet ugye az kap, aki biztosított volt, tehát tanult v dolgozott, utána szült. sztem ők mindenképp megérdemlik azt a kis kedvezményt - mert ők adót fizettek és fizetni fognak!!
  Azt nem értem, hogy olyan miért kap kedvezményt, aki segélyből él életvitelszerűen...
  (mert ideiglenesen sajnos bki lehet munkanélküli)”
 • 28. +++ 2010. február 13. 13:11
  „Üdvözlök mindenkit!

  A hozzászólásokat olvasva, többen nem örülnek ennek a lehetőségnek, azért én leírnám a tapasztalatomat:

  A minap utaztam trolin, az ellenőr jött, kérte a menetjegyet, bérletet, a közelemben ülő kisebbséghez tartozó közölte nincs, nem is vesz, igazolványa sincs, hagyják őt békén......békén is hagyták, a mögötte ülő diákfiút meg megbüntették: pakolta kifelé az igazolványt, lakcímkártyát stb. Tehát aki a kisebbségtől sajnálja ezt a lehetőséget, ne tegye!! Ők eddig sem váltottak bérletet, hja, a 500ft büntetést sem lehet rajtuk behajtani. Rájuk sem mernek szólni, nemhogy leszállítani!!!”
 • 27. flexsnake 2010. február 13. 11:19
  „ez csak kampányrendelkezés. Ha kampány van akkor a nyugdíjasoknak meg a gyerekeseknek kell kicsit nyalni.
  Esetleg legyen 28.havi nyugdíj is meg ingyenes utazás 200év felett.”
 • 26. flexsnake 2010. február 13. 11:17
  „22. sok munkanélküli is ennyit kap, és?
  Szerintem külön bérlet kéne még a lovaknak is. Azok is tudjanak kedvezményesen utazni, bevételük nincs de az utazásuk nagyon megterheli a családi kasszát. Esetleg a 72 purdém is utazzon már ingyen, mert majd a hülye gázsó kifizeti. Oszt ha az ellenőr jegyet kér majd valamelyik bodzaszedő purdém leveri mint a taxiórát.”
 • 25. Pöttyi 2010. február 12. 19:57
  „Mikor elolvastam az első sorokat megörültem. Mikor tovább olvastam pedig elszomorodtam. Ez nem kismama bérlet. A kismama onnan kezdődik hogy megszületik a gyerkőc. Miért szorítják ki a gyeden élőket mindenből. Nem mindenki kapja a maximum gyedet! Meg a maximum se nagy összeg!
  Remélem és szerintem ezt a kismamák nevében is mondhatom hogy átgondolják jobban ezt a bérlet kérdést, mert így tényleg megint csak a "kisebbség" lesz támogatva, aki eddig se vett jegyet, meg bérletet.”
 • 24. zsemlemorzsa 2010. február 12. 17:18
  „Tisztelt városházi döntéshozók!
  A városi oktatási intézményekben dolgozóknak (óvónők, pedagógusok, technikai dolgozók)nem jut étkezési utalványra!

  Az általuk befizetett adóból futja a kismamabérletre!
  Egyet értek azokkal a véleményekkel: mikor kapnak már vissza valamicskét a tisztesen adózó emberek is?
  Ez a szociális hablaty már egyre kevesebb embert hat meg!”
 • 23. Zsoltee0716 2010. február 12. 17:16
  „5. hozzászólás sigsig 2010.02.12. 08:06

  BKV-nál így hvják: Havi Budapesti-bérlet kisgyerekeseknek”
 • 22. Teve12 2010. február 12. 16:27
  „Aki GYES-t kap az 25795ft kap!
  Szerintem elég durva egy anyukának akinek gyereke is van annyit adni!!!
  És szerintem igen is kell a bérlet a kismamáknak is!
  Parlamentben ezen az összegen kéne változtatni nem holmi összegeket!
  Mert ebből a pénzből pelenka tápszer és másra nem is elég!
  És ebből kéne megélni???”
 • 21. sigsig 2010. február 12. 14:25
  „"A kisgyermekesek diákként utazhatnak majd." ... ez egy kicsit túlzás...:-(”
 • 20. sigsig 2010. február 12. 14:15
  „Hát azok sosem járnak jól akik (minimál) bérből és fizetésből élnek. De ezért jól megdolgoznak....
  Verjék a mellüket, hogy 500 emberen segítenek...egyébként azok még ennyiért sem fognak bérletet váltani, mert annál jobban félnek tőlük az ellenőrök is, minthogy megszólítsák őket, hogy: jegyeket, bérleteket...
  Szóval nem kerül ez olyan sokba a városnak, de mindenesetre kihúzhatják magukat, hogy tettek valamit...”
 • 19. Fri 2010. február 12. 12:43
  „Már megint milyen marhaság ez ??? A fenébe is minket egyszerű úgymond bérből és fizetésből élőket milyen kdevezmény illeti meg ???? De kellenek a szavazatok !!!! de kellenek !!!”
 • 18. flexsnake 2010. február 12. 12:27
  „ez jó nagy marhaság mivel a munkanélküliek sem utazhatnak kedvezményesen. Szerintem a cigányoknak meg legyen ingyenes. Sőt az afrikaiaknak meg fizessenek is érte ha utaznak.”
 • 17. gróf 2010. február 12. 12:25
  „16. hozzászólás Titanilla 2010.02.12. 11:58

  Most így megy! Strigulázva, hasra ütve és a támogatásokat vastagon felmarkolva!
  Szerinted nem húzna utána még pár strigulát az igazgató(K)?
  Használja 10 ember a kedvezményt, de a közlekedési vállalatok 100-ra kapják az adófizetők pénzéből a kompenzációt...futja belőle 100 millkás végkielégítésre!”
 • 16. Titanilla 2010. február 12. 11:58
  „10. sz Valószinű azért, mert a nagy nyugdijjal rendelkező nem tömegközlekedi. Különben a regisztrációs jeggyel kapcsolatban nem értem, hogy miért nem huzhat egystrigulát a buszvezető mikor egy nem fizető utas száll föl, a vonaton meg a kalauz. Műszak végén meg leadják. Szerintem olcsóbb lenne, mint regisztrációs jegyet bevezetni, mert arra megint egy hivatal lesz állitva.”
 • 15. Szusi 2010. február 12. 11:37
  „7. gróf 2010.02.12. 09:38
  Nem az lesz a neve de majd azok használják. A város az pénzemmel ne játszon! Botka Úr! Nem csak azoknak jár szociális támogatás akik nem fizetnek adót. Azok is kaphatnának már valamit akiktől bevasalják a lét!!!”
 • 14. Szemif 2010. február 12. 11:23
  „Hát, hogy jó dolog-e a "gyerekes" bérlet...... az érintetteknek biztos. Én mondjuk többre értékelném, ha lenne Szegeden is családi jegy, átszálló jegy (tehát két járműre lenne érvényes mondjuk másfél vonaljegy áráért), vonalszakasz jegy, egy vonalra érvényes bérlet, illetve jegyváltási-utazási akciók.”
 • 13. SP 2010. február 12. 11:00
  „Lehet szűkíteni a jogosultságot a feltételekkel, de akkor megint csak 1 etnikai réteg részesül majd kedvezménybe.
  A demográfiai torzulást támogatjuk?”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füves cigit szívtak a szünetben a diákok

Füves cigitől lett rosszul szerdán egy 14 éves fiú és egy 15 éves lány a szegedi Lidicei téri iskola mögött. A szakképző intézmény igazgatója fegyelmi vizsgálatot rendelt el. Tovább olvasom