Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Olcsóbban fényképezünk – csak ne jöjjön számla!

Szeged - Két éve 169, idén már 119 ezerért juthattunk hozzá ugyanahhoz a plazmatévéhez, egy digitális fényképezőgép ára 16 ezer 500-ról 12 ezer 999-re csökkent. Ám hiába olcsóbbak a műszaki cikkek, ha az alapvető élelmiszerek ára drasztikusan emelkedett.
Majdnem duplájába kerül a liszt most, mint két éve, 80 százalékkal drágább az étolaj, de a péksüteményért és kenyérért is másfélszer annyit fizetünk, mint 2006-ban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben közzétett felméréséből. Míg az élelmiszereknél horribilis áremelkedés tapasztalható, a műszaki cikkek, sőt bizonyos ruhaneműk és bútorok ára is jelentősen mérséklődött az utóbbi két évben.

Az egyik szegedi műszaki szaküzletben például mutattak tegnap olyan digitális fényképezőgépet, amely tavaly januárban még 36 ezer forintba került – most 19 ezer 990 forint állt az árcédulán. A KSH adatai szerint harmadával esett vissza e termékek ára. – A forint euróval szembeni erősödése és a rendszeres típusváltás az oka az árcsökkenésnek – adott magyarázatot az egyik szegedi fotószaküzlet munkatársa, Mózes Tamás. Átlagban ugyanis egy évig van „topon" egy modell, onnantól kifutó terméknek számít. Márpedig az átlagvásárló nem a legkurrensebb, hanem a legkedvezőbb árú gépet keresi.

Míg az élelmiszerek egyre drágábbak, addig a technikai eszközök olcsóbbak lettek Fotó: Segesvári Csaba
Míg az élelmiszerek egyre drágábbak, addig a technikai eszközök olcsóbbak lettek
Fotó: Segesvári Csaba

Ugyancsak jelentős a különbség egy mp3-lejátszó 2006-os és idei ára között: 20 százalékkal olcsóbb, vagyis egy 16 ezer 500 forintos készüléket akcióban most 12 ezer 999-ért kínálnak. Még szembeötlőbb az áresés a televíziók esetében. Egy 82 centiméter képátmérőjű LCD-tévét két éve még 169 ezerért lehetett megvenni, ám a karácsonyi, majd
januári és húsvéti akciók következtében 119-129 ezerre ment le az ára. – Régen két-három típus volt a polcokon, most rengeteg, ez ösztönzi a versenyt. A szállításban is mások a lehetőségek: a hagyományos tévékből 10 fért egy kisteherautóra, a lapos típusokból 30-at is hozhatnak egyszerre – indokolt egy másik szaküzlet neve elhallgatását kérő eladója.

A fotócikkek, videokazetták ára is több mint 10 százalékkal csökkent, de a női és férfi felső kötöttáruk is 5-8 százalékkal olcsóbbak idén. Még a szobabútorokért is 3 percenttel kevesebbet fizetünk – igaz, ez sovány vigasz, ha energiaszámláinkat böngésszük egy számológéppel: a KSH adatai szerint az áramért 32, a távfűtésért 50, a gázért 80 százalékkal fizetünk többet, mint 2006-ban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerkávé nélkül is használható a mosdó

Szeged - Nem kell „kényszerkávét" inni ahhoz, hogy az éttermek mellékhelyiségét használhassuk. A Kárász utcai vendéglátósok mindenhol beengedtek bennünket a mosdóba annak ellenére, hogy nem fogyasztottunk ott semmit. Tovább olvasom