Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Olcsóbban fűthetünk az idén, mint tavaly

Olcsóbban melegíthetjük fel lakásunkat idén télen, ha tűzifát használunk. Nem árt azonban idejében megrendelni a rakományt, a kitermelésre váró famennyiség felére ugyanis már most van megrendelő.
Kandallóba, kazánba, kályhába viszik az emberek a tűzifát. A fűtenivaló iránti érdeklődés – az elmúlt hűvösebb napok beköszöntével – ugrásszerűen megnőtt.

– A kitermelésre szánt 1800 köbméter fa felére már most van megrendelő – tudtuk meg Vízhányó László erdészeti igazgatótól. Az erdőgazdaságnál továbbra is előnyt élveznek a magánszemélyek, mert – az igazgató szavaival élve – ha a lakosságot nem szolgálják ki, az szolgálja ki saját magát. Az erdészek ennek ellenére a nagy szeptemberi-októberi fakitermelés ideje alatt megerősített szolgálatban járják majd az erdőket. Mivel nincsen olyan területe a megyének, amelynek közelében ne dolgoznának az erdészek és a favágók, a különböző kistelepüléseken lakóknak sem kell bejönniük tűzifáért a városi tüzéptelepekre.

A rönkök ára

Az erdőgazdaság tavalyi áron értékesíti a kitermelt fa köbméterét. Az akác – mint a legnépszerűbb tűzifa a Dél-Alföldön – köbméterét 13, a többi kemény fa (tölgy, kőris, szil) köbméterét 12 ezer 500 forintért adják. A puhafából, aminek kisebb a fűtőértéke, ugyanennyi mennyiség hatezer forintba kerül. Egy köbméter fa nagyjából tíz mázsának felel meg. Amíg a rókusi tüzéptelepen tavaly 2990 forint volt az akác mázsája, idén mindössze 2480 forintot kell fizetni érte. Az apróhirdetésekben láttunk eladó fát kínálni: köbméterenként hétezer forinttól.
Sebők Attila családi házát kandallóval és gázzal is fűti. Előbbi a földszintről fűti fel lakását, utóbbit az emeleten kapcsolja be, ha a kandalló melege nem lenne elegendő. Ő úgy tapasztalta, hogy tűzifával – annak hangulatosságán túl – az ára miatt is érdemesebb fűteni. Tervezi, hogy háza tetejére hamarosan napkollektorokat szereltet fel, ezzel tovább csökkentve fűtésszámláját. Hátrányként csak a fahasogatást, és a nehézkesebb tárolást jelölte meg.

Halmokban állnak már az eltüzelésre váró rönkök a rókusi tüzéptelepen is. Kása Zsuzsanna telepvezetőtől megtudtuk, hogy akik a tavalyi hideg téllel való riogatás hatására „betáraztak" maguknak fából, nem jártak jól. A telepen az akác mázsáját több mint ötszáz forinttal adják olcsóbban, mint tavaly ilyenkor. A relatív olcsóság éppen a vártnál sokkal enyhébb télnek is köszönhető. Itt találkoztunk Kati nénivel is, aki barnaszén után érdeklődött. Neki is a hidegebb napok juttatták eszébe a tűzrevalót. Azt mondta, a szénből általában húsz mázsát vásárol, hozzá gyújtósként öt mázsa fát vesz, ami egész télen kitart nála.

– Így nem kell félnem a gázszámlától, és mindig tudom, hogy mikor és mennyit is fűtöttem el – mondta a nyugdíjas asszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buci és a féltve őrzött 29 éves Daily Mail

Szeged - Féltett kincsként őrzi a londoni metrón talált Daily Mail – amelyhez a… Tovább olvasom