Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Olcsón laknak a frakciók Szegeden

Szeged - Ötven forintos nettó négyzetméteráron bérelhetnek irodákat a jelölőszervezetek Szegeden, ha van képviselőjük az önkormányzatban. Annyit fizetnek a frakciók, mint a létminimum alatt élők.
Megsemmisítette 2010. október 1-jén az Alkotmánybíróság az egri önkormányzatnak azt a rendeletét, amely a pártoknak kedvezményes ingatlanbérlést biztosított. A rendeletet az LMP támadta meg még 2009 tavaszán. Az Ab indoklása szerint az önkormányzat rendelete burkolt támogatást nyújt a választásokon részt vett szavazópolgárok egy százalékának szavazatát megszerző, vagy a közgyűlésben képviselettel rendelkező politikai pártok számára, és ezzel elfogadható alkotmányos indok nélkül tesz különbséget köztük és az egyéb helyiségbérlők között.

Szegeden 50 forintért bérlik négyzetméterenként a frakciók a városi ingatlanokat. A város az elnevezéssel játszik: itt nem pártok kapnak irodákat, hanem preferált szervezetekként azok a jelölőszervezetek, amelyeknek sikerül képviselőt juttatniuk a városi közgyűlésbe. Az önkormányzat indoklása szerint képviselői vagy frakcióirodaként kapják a kedvezményes bérlet lehetőségét, mert a városházán nincs megfelelő hely arra, hogy a frakciók üléseket tartsanak, vagy a párttagságot összehívják.

A Jobbik irodája - sürgősségi indítvánnyal kérték. Fotó: Schmidt Andrea
A Jobbik irodája - sürgősségi indítvánnyal kérték.
Fotó: Schmidt Andrea

Szegeden a jelölőszervezeteken kívül 75 preferált szervezet bérel kedvezményesen helyiséget. A bérleti díj négyzetméterenként és áfa nélkül 750 és 50 forint között mozog. 750-et fizet a Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, 500-at a Könyvtárellátó Nonprofit Kft., 100-at a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Csongrád Megyei Szervezete.

50-et a Létminimum Alatt Élők Társasága, és ezen ez áron bérel 253 négyzetméteres helyiséget az Oroszlán utcában az MSZP. Az Összefogás Szegedért Egyesületnek 132 négyzetméteres irodája van a Földvári utcában. Ezt korábban az SZDSZ-frakció használta. Az Összefogás Szegedért Botka László polgármesterré választását támogatta, de azóta a 16 szegedi értelmiségi, egyetemi oktató, művész és vállalkozó által alapított civilszervezet a sajtó számára is látható tevékenységet nem végez.

Két székházat is bérel egymáshoz közel a Fidesz–KDNP-frakció. A Híd utcai 204 négyzetméter Fidesz-irodaként, a Deák Ferenc utcai 141 négyzetméter KDNP-irodaként funkcionál.

Nem a pártok, hanem a jelölőszervezetek bérelhetnek kedvezményesen. Fotó: Schmidt Andrea
Nem a pártok, hanem a jelölőszervezetek bérelhetnek kedvezményesen.
Fotó: Schmidt Andrea

A Jobbik számára 2011 áprilisában sürgősségi indítvánnyal kért irodát az Oroszlán utcában a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság, amelynek elnöke a Jobbik önkormányzati képviselője, Keresztúri Farkas Csaba. A kiválasztott ingatlan bérleti jogát ehhez az önkormányzat megvásárolta az IKV Zrt.-től nettó 700 ezer forintért, majd kiadta a helyiséget a Jobbiknak.

A közgyűlés határozata szerint „a helyiségeket a frakciók, illetve jelölőszervezetek az országgyűlési, önkormányzati képviselőik munkavégzésre való felkészülésre, a választókörzetben élő személyekkel való kapcsolattartásra, valamint iroda céljára használják".

Nem él a kedvezményes bérlés lehetőségével a Szabad Város Egyesület frakció és az LMP. A szegedi LMP 2011 áprilisában tartott sajtótájékoztatót a témában. Számításaik szerint ha a város piaci áron adná bérbe a pártingatlanokat, akkor közel 23 millió forint bevételhez jutna évente.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Ebgondolat 2011. augusztus 18. 13:21
  „Köszönöm részvételét és válaszait! Amennyiben egy-két dologban észrevételem támadna, a megadott címen jelentkezem!
  Amúgy a moderátort nem kell sajnálni, mert ez a MUNKÁJA! :)
  üdv,
  Ebgondolat”
 • 34. malovics 2011. augusztus 18. 11:20
  „Csak egy pontosítás: a főjegyző kapcsán mi azt szavaztuk meg, hogy a leváltását célzó indítvány napirendre vehető a szegedi közgyűlésben. Minden egyes napirend esetében, amikor nem volt közgyűlési konszenzus a bizottságokban folyó munka alapján arról, hogy azt el kell halasztani - egy ilyenre emlékszem egyébként, a helyi védettséget szabályozó rendelet felülvizsgálatára -, mi a napirendre vétel mellett voltunk/vagyunk. Pont a demokratikus vita és átláthatóság érdekében.

  De a főjegyző leváltását célzó indítványt nem szavaztuk volna meg - ha az a közgyűlés, amin ez napirendre lett véve, megtartásra került volna. De nem került, mert a fidesz és a jobbik nem szavazta meg a napirendet, pontosan azért, mert tudták: a távol lévő fideszes képviselő nélkül nincsen többségük a főjegyző menesztéséhez, mert mi nem szavazunk velük.

  Az, hogy a politikusok nincsenek itt a fórumokon, nem csak az elmúlt 8 év következménye, ez igaz. Sajnos a hazai politikai kultúra borzasztó állapotban van, holott a politika elvileg egy "nemes" dolog is lehetne, lévén az ugye nem más, mint a közügyekről való gondolkodás. Ugyanakkor helyben egy 8 éve hivatalban lévő városvezetés sokat tehetett volna e helyzet változásáért, ehhez képest semmit sem tett. Szóval igenis van felelőssége a kialakult helyzetért.

  Továbbra is nagyon szívesen kommunikálok ezekről a dolgokról Önnel, ha van rá igénye, de ezt most már nem e fórumon tenném - hagyjuk szegény moderátort pihenni. E-mailem: malovics@gmail.com

  Üdv.

  M.Gy.”
 • 33. Ebgondolat 2011. augusztus 18. 10:42
  „32. malovics 2011.08.18. 08:13
  Valószínűleg azért beszélünk el egymás mellett, mert nem egy oldalon állunk: Ön nagyrészt politikus, én pedig "átlagember".
  Véleményem szerint a polgármester nem azért dolgozik, hogy ön elégedett legyen, hanem azért, hogy a Város polgárai elégedettek legyenek! Emlékeim szerint az Önök képviselője szintén megszavazta a főjegyző leváltását célzó indítványt, tehát "benne voltak".
  Ez az "elmúlt nyolc év" már lassan szállóigévé válik. Az "elmúlt nyolc évben" már az Önök munkája illetve a fideszes országuralom is benne van! Hogy a városvezetés bűne lenne, hogy nincsenek itt a fórumokon? Mibe telne, ha egy-egy MSZP-s, fideszes, jobbikos ember is jelen lenne itt, mint Ön? Pénzbe, az adófizetők pénzébe biztos nem!

  Pár évvel ezelőtt már-már mozgalom indult Szegeden, ahol lakóközösségek utcákat zárattak le, mondván, zavarja őket a nagy forgalom! Tudomásul kellene vennie mindenkinek, hogy a demokrácia nem arról szól, hogy néhány ember, kisebb közösség érdeke felülírja a nagy többség érdekét (aláírásgyűjtések)!

  Valószínűleg akkor Ön kilóg a sorból, ha nem érzi "leereszkedésnek" itteni jelenlétét! Ez mindenképp példaértékű, még ha vélemény (31.) másképp is gondolja! Igen, sajnos 2011-ben ott tartunk, hogy a mezei polgár megtiszteltetésnek veszi, ha egy "prominens" idejön és "szóba áll" velük! És ez nem az elmúlt nyolc év hibája!”
 • 32. malovics 2011. augusztus 18. 08:13
  „Kedves Ebgondolat!

  Lassan már elbeszélünk itt egymás mellett, de azért röviden reagálnék.

  1. Mivel minden változás stresszel jár az ott lakókra nézve, a változások nem kiszámíthatók, így egyes beruházásoknál tényleg viszonylag könnyebben keletkezhet tiltakozás. De ez eddig Szegeden nemigen volt jellemző, pláne ilyen mértékben, és szerintem egy önmagát demokratikusnak tartó politikai erőnek ezt komolyan kell venni - még ha esetleg személyes preferenciáival nem is egyezik a tiltakozás.

  2. Igen, sokféle szakértő van, sajnos a szakértői minőség is átpolitizálódott, de ebben az esetben a szakértők csak azt mondják: nemigen volt szó a tápéi beruházás dokumentumaiban a gyerekekről, csak és kizárólag gazdaságossági szempontokról.

  3. Fidesz-Jobbik "mutyikról" én nem tudok. A cégvezetőket leváltották, az önkormányzati bizottságokat átvették, így sok közpénz felett rendelkeznek legálisan. De ez még nem mutyi. Egyébként a polgármester biztosan többet tud erről, ő ellenőrizheti a cégeket - velünk ellentétben. Szóval ezt inkább rajta kellene számon kérni, nem rajtunk, akik egy képviselőt adnak a közgyűlésbe.

  4. Biztos sok polgármester van, aki rosszabb Botkánál, ezt nem kétlem. Ez számomra még nem jelenti azt, hogy nekem elégedettnek kellene lennem a tevékenységével.

  5. A főjegyző le nem váltásához nem asszisztáltunk, ezt nem is értem, honnan veszi. Ha asszisztáltunk volna, akkor meg lett volna hozzá a közgyűlési többség - de nem lett meg.

  6. A belvárosi mozi kapcsán keresse meg sajtónyilatkozatunkat, nem maradtunk csendben, sőt! Botrányos dolog volt, ezt jeleztük is.

  Üdv.

  M.Gy.

  U.i.: én ezt nem érzem "leereszkedésnek", szerintem ez lenne a normális, hogy a helyi döntéshozók kommunikálnak a többi helyi emberrel, kár, hogy ez nincsen így. (Ez pl. szerintem az elmúlt 8 év városvezetés komoly bűne, hogy ennek kultúráját nem teremtette meg.)”
 • 31. vélemény 2011. augusztus 17. 21:44
  „"29. Ebgondolat 2011.08.17. 17:26
  Már önmagában megtisztelő, hogy sok politikussal ellentétben Ön legalább "leereszkedik" közénk"

  Vegyük megtiszteltetésnek, hogy a tanácselnök kampányembere is mindig itt van?”
 • 30. deszkás 2011. augusztus 17. 18:01
  „MALOVICS úr! A Szőregi úti gyerekek kapcsán EBGONDOLATnak adok igazat! Állitom az átlagnál jobban ismerem az ügyet. Mert ez az ügy még mindig áll ! Mert csak a felügyelet változott. Vagy az egyháznak nem kell figyelembevenni a 3 000 aláirást? Na ne etessenek kérem ha lehet legalább engem . Köszönöm.”
 • 29. Ebgondolat 2011. augusztus 17. 17:26
  „27. malovics 2011.08.17. 14:29
  Már önmagában megtisztelő, hogy sok politikussal ellentétben Ön legalább "leereszkedik" közénk és válaszol néhány felvetésre!
  Néhány megjegyzés:
  1. ezekről az aláírásgyűjtögetésekről megvan a véleményem. Főleg ha azok még "ellentmondásosak" is! Képzelje el, mi lett, pontosabban mi nem lett volna, ha aláírásokat gyűjtögetnek a rókusi villamosvonal ellen, ha a Kossuth L sgt lakói nem kérnek a villamospálya felújításából, ha az ott lakók "nem engedélyezik" az Árkád felépítését, ha anno tiltakoztak volna a rókusi kukoricaföldek lakótelepekké változtatása ellen, stb, stb, stb... Akkor még mindig középkori körülmények között élnénk!
  2. hogy egy "szakértő" szerint jó e a gyerekeknek egy EU-s pénzből újjávarázsolt épület? Biztott lehetett volna találni olyan "szakértőt", aki szerint ennél jobb nem is létezne.
  3. Pontosan erről beszélek: a fideszjobbik mutyit szinte biztos, hogy elég sok disznóság veszi körül, amiről valószínűleg Önöknek is tudomása van, mégis hallgatnak! Akkor is hallgattak, amikor az egy szem jobbikos kizsarolt négy városi cégvezetést! Én nem emlékszem, hogy akár napokig, hetekig verték volna az asztalt eme disznóság ellen. És hát bűnösök közt cinkos, aki néma!
  4. Akár tetszik, akár nem, Botka messze a legjobb polgármester, talán országos szinten is! Ezt a választások is bizonyították. Az, hogy folyamatos hátszélben kell dolgoznia, nem nagyon könnyíti meg a dolgát. A főjegyző már-már tragikomikumba illő le nem váltásához szintén asszisztáltak.
  5. Elég sokan suttognak arról, hogy a fidesz központjából parancsba adták a "vörös" Szeged tönkretételét. Önök erről mit tudnak? Utána jártak-e ennek valóságtartalmának?
  6. A fideszjobbik mutyi kis híján tönkrevágta a Belvárosi Mozit! Önök mit tudnak ennek hátteréről? Utána jártak-e? A SZIN-ről sok pozitívumot szintén nem hallottam. Aztán, amikor Botka újra kinyittatta a Mozit, Önök őt kezdték el ostorozni.
  Persze, lehet "botkázni" akár minden nap, csak egy dolgot nem lehet elvitatni: Botkánál felkészültebb ember NINCS a városban, aki méltó polgármester lehetne! Persze, ezzel nem azt állítom, hogy esetleg neki ne lenne vaj a füle mögött, de egyenlőségjelet tenni Botka és a fidesz közé elég nagy blődség! Ezt az elmúlt egy év kiválóan bizonyította.”
 • 28. palika9 2011. augusztus 17. 14:57
  „Legyetek erősek, az 50 Ft/m2 sem a saját zsebükből fizetik.”
 • 27. malovics 2011. augusztus 17. 14:29
  „Ebgondolat!

  Tápé ügyében az elveink mentén szavaztunk. Senki nem nézte a gyermekek érdekeit, ez egyébként az azóta elkészült vonatkozó szakértői véleményekből ki is kerül. emellett volt Tápén 3000 aláírás, amit - legyen ez a 3000 aláírás bármennyire ellentmondásos - egy demokráciára, autonómiára egy picit is adó párt nem hagyhat kívül.

  Az, hogy a Jobbiknak több, mint 2szer annyi bizottsági helye van, mint nekünk, emellett megkapták 4 városi cég vezetését, mi pedig egyet sem, pontosan azt bizonyítja: nem voltunk hajlandóak "kereskedni" szavazatainkkal hatalmunk/befolyásunk növelése érdekében. Ez pont nem a susmust, csipegetést, hanem annak ellenkezőjét biztosítja.

  Megértem bizalmatlanságát a politikai elittel, és így velünk szemben is, de beláthatja: amiket Ön példának hoz, azok pont nem a csipegetésre, hanem annak hiányára utalnak - illetve Tápé ügye ilyen szempontból irreleváns.

  A kopogtatócédulák Szegeden is a végén jöttek össze - az önkormányzati választáson nem is minden esetben, 2 szegedi körzet és a PM jelölt hiányzott -, de ez nem azt mutatja, hogy a fidesz adott nekünk, hanem azt, hogy a kopogtató-rendszernek ilyen a dinamikája a kis/kezdő pártok számára.

  Botka László politikája pedig szerintünk nem különb a fideszéhez képest, így továbbra is fenntartjuk a jogot az ő bírálatára. Nem véletlenül nem az MSZP-ben vagy a Szabad Városban (ex-SZDSZ) politizálunk, hanem egy olyan pártban, amely az elmúlt 8 szegedi évre ugyanúgy nemet mond, mint a fidesz előző 4 évére - és mindez országosan is igaz.

  Köszönjük a jókívánságokat. Egy tisztességesebb politika az már önmagában is más lenne, mint a mai...”
 • 26. vélemény 2011. augusztus 17. 14:26
  „"22. skyzo50
  a jobbikosok sem élnek a mentelmi jogukkal, mert szerintük azt el kéne törölni."
  Mint például Zagyva?
  "Élt mentelmi jogával Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője, így vele szemben szabálysértési eljárás nem folytatható - közölte a rendőrség szombaton a honlapján."”
 • 25. vélemény 2011. augusztus 17. 14:12
  „50 Ft+Áfa négyzetméterenként.
  Ezen ez áron bérel 253 négyzetméteres helyiséget az Oroszlán utcában az MSZP
  15.800 forint havonta.
  Ez 158 fő tagdíja. Vannak ennyien Szegeden?
  Egy városi polgár mennyiért bérelhetne ekkora (gondolom nem lepusztult) belvárosi ingatlant?
  A Belvedere-ben lévő irodáért kinek és mennyit fizetnek?
  http://mszp.hu/szervezet/mszp_csongrad_megyei_teruleti_szovetsege”
 • 24. Ebgondolat 2011. augusztus 17. 14:05
  „19. malovics 2011.08.17. 13:03
  Igen tisztelt Málovics úr (és skyzo50)! Példának okáért ott van mindjárt az a bizonyos tápéi gyermekotthon ügye, amit a Szőregi útról vittel volna Tápéra! Ugyebár a fideszesek és a jobbikos üzletember minden egyes ügyben együtt szavaz! Nos, ez esetben a jobbikos nem támogatta az "ügyet", de minő véletlen, az elempés igen. Nincs ember a földön, aki megetet azzal, hogy itt nem volt valami susmus az üggyel kapcsolatban és a jobbikos illetve a fideszesek nem voltak 100%-ig biztosak abban, hogy az elempés melletük szavaz, így a jobbikos adhatott a látszatra, hogy márpedig ő nem támogat minden fideszes indítványt. Budapesten, szintén minő véletlen, az utolsó utáni pillanatban sikerült összegyűjteni a szükséges számú kopogtatócédulát.
  Az ügyek, amelyek mellé odaállnak (országosan), számomra nagyrészt támogatandóak, de szinte mindig az az érzés kerít hatalmába, hogy ez csak valami lufieregetés és nem állnak az ügyek mellé 100%-osan, hanem, mintha csak valami kötelességtudatból megemlítik, de nem gondolják igazán komolyan.
  Továbbá hogy lehet az, hogy a jobbiknak és az elempének is egy-egy képviselője van a közgyűlésben, mégis a jobbikos sokkal több bizottságban van benne és jópár városi cég vezetését is megkaparintották, ellentétben az elempével.
  Szinte több, mint biztos vagyok benne, hogy az elempének rengeteg disznóságról van tudomása a fideszjobbik mutyik ügyében, de valami miatt többet foglalkozik Botkával, mint ezen ügyek napvilágra hozatalával.
  Ettől függetlenül munkájukhoz sok sikert, de azt nem hiszem el, hogy lehet más a politika! Legfeljebb tisztességesebb...”
 • 23. malovics 2011. augusztus 17. 14:00
  „Vélemény!

  A jog (legalitás) és az etika sokszor köszönőviszonyban sincs egymással, szerintünk ilyen ügy a pártirodák ügye is. Ilyenkor nem biztos, hogy minden esetben a jogot kell követni - akkor legalábbis , ha az etikus megoldás nem okoz kárt/a köz szempontjából hasznosabb mint a nem etikus, de legális.

  Szerintem pont az a baj, hogy a pártok minden legális (a többit most hagyjuk) lehetőséggel élnek - lásd pl. a számlamentes képviselői költségtérétést, mentelmi jogot stb.

  Itt egyszerűen erről van szó.

  M.Gy.”
 • 22. skyzo50 2011. augusztus 17. 13:53
  „20. vélemény: a jobbikosok sem élnek a mentelmi jogukkal, mert szerintük azt el kéne törölni. Szerintem ez így helyes: ha valakinek (akár egy pártnak) van egy véleménye valamiről, akkor azt követi, még ha mások nem úgy csinálják is. (Magánemberként sem dobjuk el a csikket, szemetet sokan még ott sem, ahol már tucatnyi el van dobva.)”
 • 21. vélemény 2011. augusztus 17. 13:37
  „"Az Összefogás Szegedért Egyesületnek 132 négyzetméteres irodája van a Földvári utcában. Ezt korábban az SZDSZ-frakció használta. Az Összefogás Szegedért Botka László polgármesterré választását támogatta, de azóta a 16 szegedi értelmiségi, egyetemi oktató, művész és vállalkozó által alapított civilszervezet a sajtó számára is látható tevékenységet nem végez."
  Ha összejönne mind a 16 liberális értelmiségi, akkor is kényelmesen elférnének a 132 négyzetméteren?”
 • 20. vélemény 2011. augusztus 17. 13:31
  „19. malovics
  Egy párt, amelyik nem él a legális lehetőségekkel a saját működése érdekében sem, attól mit várhatnak a választók?
  Csak a másságot?”
 • 19. malovics 2011. augusztus 17. 13:03
  „Ebgondolat!

  Nem mutogattam, tényeket írtam. Ha konkrét csipegetési ügyeinkről tud, akkor hajrá, elő vele, ha nem, akkor viszont nem túl korrekt ez a hangnem.

  Hothyszobor!

  Fel lett nekünk is ajánlva (már ha mi vagyunk "Gyuriék"), nem éltünk vele. Elvből. Sajnos én pontosan tudom, hogy mennyire furcsán hangzik ez, és nem csodálkozom azon egyáltalán, hogy ebbe mindenki mindenféle politikai manipulációt lát bele. Az elmúlt 20 (most már 21) év alapján ez sajnos nem meglepő. Azért továbbra is próbálkozunk.

  M.Gy.”
 • 18. Horthyszobor 2011. augusztus 17. 12:14
  „Gyuriek nem kaptak megfelelő irodát, vagy sokaltak az 50 forintot???”
 • 17. deszkás 2011. augusztus 17. 11:59
  „16-os! Mert tákolni kell szegény pártjainkat. A Seress féle inditvány megmutatta mire képesek.”
 • 16. s3307 2011. augusztus 17. 11:49
  „nekem az egészben az a furcsa,hogy szegeden egy szociális bérlakás négyzetméter ára 215Ft. akkor a pártok milyen jogon kapnak ilyen olcson bérleményt,hisz köz pénzből kapnak párt financszirozást is,akkor már miért nem a családosokat és szociálissan bajba jutottakat támogatjuk?”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanyák: tiltás és tűrés után jön a támogatás

Szeged - 825 millió forint nem sok pénz, ha több százezer ember életminőségének javítására kell… Tovább olvasom