Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Olimpikonok és albumok a kínálatban

Exkluzív képzőművészeti albumtól a helyi sporttörténeti összefoglalón át a szépirodalmi különlegességekig számos új kötetet jelentetnek meg karácsonyra készülve a szegedi könyvkiadók.
A kereskedők szerint az éves könyvforgalom 30 százalékát a karácsony előtti hetekben realizálják. Ilyenkor könnyebben nyílik a vevők pénztárcája, a drága albumok is hamarabb gazdára találnak. Újra divat lett könyvet ajándékozni. Tisztában vannak ezzel a szegedi kiadók is, ezért ilyenkor sok új kötet jelenik meg. A karácsonyi vásár minden bizonnyal legexkluzívabb szegedi kiadványa a többszörös díjnyertes Mozaik Kiadó háromrészes, díszdobozos Kass-albuma lesz. A reprezentatív munka Szeged Kossuth-díjas díszpolgárának három grafikai sorozatát, a Psalmus Hungaricust, Az ember tragédiáját és A kékszakállú herceg várát adja közre.

Sok szegedi vonatkozású kötetet jelentet meg karácsonyra ebben az évben is a Bába Kiadó – mondta Majzik István ügyvezető igazgató. Az 1950-es évek elején a jugoszláv szervek magyar bűnözőket szerveztek be, akik ügynökként dolgoztak Tito szolgálatában. Egyik feladatuk az volt, hogy a Jugoszláviából átjött emigránsokat erőszakkal visszavigyék.

Szeged közelében 1951-ben tűzharcban fogták el ezt a bűnözői csoportot, amelynek tagjai közül hatot felakasztottak, többeket pedig internáltak. Az ügyről korabeli dokumentumok felhasználásával Bálint László írt könyvet Fedőneve Bán László címmel. Ugyancsak az '50-es évek történelmét, közelebbről a szegedi katolikus papok üldöztetését vizsgálja Visy Gábor kötete, A csillagok a felhők mögött is ragyognak. Valószínűleg sokakat érdekel majd Bali Mihály Szegediek az olimpiákon című 312 oldalas színes albuma, amely a sportolók életrajzát, eredményeit, fotóit is tartalmazza.

Ladányi Zsuzsa szerkesztésében jelenik meg a Bábánál A boldogság betakarítása című színes album, amely a Schéner Mihályhoz írt, vagy neki ajánlott verseket, prózákat adja közre a Kossuth-díjas festőművész munkáival illusztrálva. Fél évszázados gyermekpszichológusi munkásságának tapasztalatát összegezi Beszélgetések a családi életről című kötetében Gulácsy Éva.

Az egyik legsikeresebb szegedi kiadó, a Lazi fő profilja az értékes magyar és külföldi szépirodalom. Az ünnepre jelentették meg a mélyen hívő Fekete István példázatos történeteit Karácsony éjjel címmel, valamint az Erdélyi karácsony című válogatást, amely erdélyi szerzők novelláit tartalmazza. Nagy filmsiker volt a Holt Költők Társasága, amelynek eredeti regényváltozatát is kiadja a Lazi N. H. Kleinbaum tollából.
Az Agapé Kiadónál jelenik meg a perui Gustavo Gutiérrez Isten vagy az arany az Indiákon (Latin-Amerika a XVI. században) című kötete, amely egy domonkos szerzetes indiánokat védelmező missziós tevékenységéről szól.

A szegedi könyvesboltok többsége rendelni szokott a helyi kiadók köteteiből, de általában először óvatosan, csak kis példányszámban. Úgy vélik, a Holt Költők Társasága, az új Fekete István-kötet és az olimpikonokról szóló történeti munka biztosan nagy siker lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Grundagend a grundon

Új parkolóhelyeket alakítanak ki Szegeden a belvárosi parkolók zsúfoltságának csökkentésére. A… Tovább olvasom