Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Ollóval indult világgá Boros T. Kornélia

Szeged - Szegeden készítteti ruháit és katalógusát az Írországban élő, Makóról elszármazott divattervező.
Boros T. Kornéliának a vérében van a szabás-varrás tudománya, hiszen nagymamája varrónő, nagypapája pedig úri szabó volt. – Kis anyagcafatokat kunyeráltam a varrodából, hogy a babáimnak ruhát varrhassak – mesélte Kornélia, aki a vajdasági Nagybecskereken nőtt fel. Ott járt iskolába, majd elvégezte a színművészeti főiskolát. A délszláv háború előtt a színészkedés volt a kenyere. A harcok miatt azonban elhagyta szülővárosát, férjével Ausztráliába, Sydneybe költözött.

Öt évig éltek ott, Kornélia a jó nevű Robyn Garland divattervező asszisztenseként dolgozott. Ekkor tanulta meg a szakmát.

Az ausztráliai évek után úgy döntöttek, Magyarországra költöznek. Kornélia először Győrben nyitott szalont, majd Pápa következett. Később több más városban is szerencsét próbált, a pár végül Makón telepedett le.

Kornélia a lelkét is belevarrja ruháiba. Fotó: Segesvári Csaba

– Három évig éltünk Makón a rendszerváltás után. Ekkor még nagyon élénk volt a szegedi divatélet. Számos divatbemutatón vettem részt. A tervezés mellett színészkedtünk is a férjemmel – két utazó gyermekszínház tagjai voltunk. A nők azonban akkoriban nem merték a ruháimat viselni, talán extrémnek találták ezeket. Egy idő után a férjemmel úgy éreztük, váltanunk kell. Írországba költöztünk, azt gondoltuk, ott könnyebben boldogulunk.

Kornéliáék nem tévedtek, hiszen Cork városában sikeresebbek, mint valaha. – „Ollóval a zsebemben" utaztam a zöld szigetre, hiszen itthon elvégeztem egy fodrásztanfolyamot. Egy szépségszalonban dolgoztam két évig. Az itthoni kudarc miatt letettem a divattervezésről, és csak magamnak varrtam. A vendégeim mindig kérdezgettek, honnan vannak az egyedi ruhák, és arra biztattak, tervezzek újra. Kezdetben 6-8 darabos kollekcióval kerestem fel az üzleteket. Saját műhelyt nyitottam, mostanra a negyedik kollekciómon vagyok túl – mondta a dizájner, aki jelenleg a 2008-as téli modelleket kezdte el gyártani – Szegeden.

Az itteni szakemberekre esküszik. Szegedi varrónőkkel dolgozik, és egy makói fotóssal, Bihari Gáborral készíti katalógusa képeit szombaton, majd visszarepül a zöld szigetre. A kész kollekciót repülőn küldik utána, hogy aztán az ír üzletek polcaira kerüljön.

Olvasóink írták

  • 1. Bognar Zsuzsanna 2007. december 02. 17:49
    „Varrono vagyok Londonban. Korneliaval szeretnem a kapcsolatot felvenni.Amennyiben ez lehetseges nagyon kosszonom, udvozlettel Bognar Zsuzsanna”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki mit tud? – nyugdíjasoknak

Szeged - A szereplés felnyomja az adrenalint – mondta a 77 éves Bimbó Lajosné a nyugdíjasok számára rendezett szegedi Ki mit tud?-on. Tovább olvasom