Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Olvadó jég gyöngyből, aranyból

Nemcsak első lett, hanem új típusú ékszert is alkotott a IV. tahiti gyöngytrófea versenyen férfiékszer kategóriában a szegedi Balla Sándor Roland ötvösmester. A fehér és sárga aranyból, briliánsokból és tahiti gyöngyökből készített zakózsebdísz neve: olvadó jég.
Balla Sándor Roland titka a domború a jour zománc. Fotó: Schmidt Andrea
Szegedi ékszerész érte el a legjobb helyezést néhány nappal ezelőtt a IV. tahiti gyöngytrófea verseny férfiékszer kategóriájában. Balla Sándor Roland olvadó jég című munkája hamarosan nemzetközi zsűri előtt is bemutatkozik.

A szegedi ékszerész sosem indult még versenyen, debütálásakor pedig nemcsak nyert, hanem új típusú ékszert is alkotott: a zakózsebdíszt. A Nemesfémművesek Országos Ipartestülete és a Perles de Tahiti által szervezett megmérettetésen szigorú feltételeknek kellett megfelelni: a felhasznált tahiti gyöngyöknek az ékszer értékének több mint felét kellet képviselnie, és a dísztárgynak a következő témában kellett készülnie: tűz a jég alatt. A versenyt kétévente rendezik, idén negyvennégy versenyző ötvenöt darabbal nevezett.

Balla Sándor elmondta: a zakózsebdísz ötlete már régóta érlelődött benne, papíron többször megrajzolta, tervezgette az alkotást. Úgy képzelte: a dísz olyan hatást kelt majd, mintha kifolyna a zsebből. Ez a verseny jó alkalom volt arra, hogy kidolgozza és formába öntse ötletét.
Az 55 grammos fehér és sárga aranyból készült ékszeren hat kis briliáns szikrázik és két tahiti gyöngy – egy gömbölyű és egy csepp alakú – csillog. A fő különlegessége azonban mégis a domború, kék
a' jour zománc.

– Az a' jour olyan tűzzománc, amely mögött nincs fém, ezért a fény áttetszik rajta. Ezt domború formában készítem el, s ennek titkára sokan kíváncsiak – magyarázta Balla Sándor, és persze nem árulta el módszerét.

Az ötvösmester az olvadó jég értékét nem kívánta felbecsülni, hiszen – mint mondta – nem eladó. Ha valaki mégis ilyet szeretne, annak készít egy másikat, de az eredetit nem értékesíti. Egy ideig nem is tudná, hiszen az ékszert a következő egy évben az ország több pontján kiállítják, illetve, ha a nemzetközi zsűri úgy dönt, külföldön is bemutatják.

A mester egyébként nem hord és sosem hordott ékszert, s szerinte ez megkönnyíti munkáját: így nem elfogult egy-egy darabbal, nem a saját ízlését, hanem a megrendelő kívánságát tartja szem előtt. Arról, hogy milyen láncokat, gyűrűket, brossokat vásárolunk manapság, elmondta: egyetért egyik mesterével, aki a mai ékszerdivatot csíkosnak nevezte. Ma ugyanis minden megy, az egyszerűtől a túldíszítettig. Sándor egyedül az üreges ékszerekről beszélné le a vásárlókat, ezek ugyanis nem időtállók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok vakcina fogy

A háziorvosok eddig jóval kevesebb ingyenes és receptre írható, influenza elleni védőoltást adtak be… Tovább olvasom