Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Olvasnak, strandolnak, unokáznak a nyári szünetben a tanárok

Két hete ért véget az iskolákban az oktatás, de a tanárok csak hétfőtől mentek szabadságra. Vannak köztük, akinek pénze, másnak ideje nincs utazni, de akad, aki vásári komédiásként járja az országot.
Hatvani Zsolt tanár úr népi hangszeresként is járja az országot. Fotó: Karnok Csaba
– Öt-hat napot most biztosan „passzív pihenéssel", alvással, evéssel és pakolászással töltök, az igazi nyári programokat csak ez után tervezem – mondta az éppen új albérletébe költöző Hatvani Zsolt, aki harmadik évét zárta idén a Fodor József szakközépiskola magyartanáraként. A fiatal pedagógus az elmúlt hetekben számtalan osztályfőnöki teendője mellett érettségiztetett, az iskolai adminisztrációval, statisztikákkal bajlódott, ami – mint mondta – a tízhavi tanévvel együtt eléggé kimerítette. Hét végén utazik Nyírbátorba, ahol utcaszínház-fesztivált rendeznek. Hatvani tanár úr ugyanis amellett, hogy több népzenei hangszeren játszik, vásári gólyalábasként is gyakran fellép nyaranta. Két hobbiját időnként kombinálja, produkcióival a művészbarátokkal együtt járja be egész Magyarországot, fesztiválról fesztiválra vándorolva. Elmondta: az augusztus végi első pótvizsgákig tartó „vásári élet" kevesebb stresszel és jobb keresettel is jár, mint a tanári munka, amiről azonban mégsem
szívesen mondana le.

Popovicsné Molnár Andrea az Arany János Általános Iskola ének–magyar szakos tanára, solti nyaralásán értük el: a Duna-parti kisvárosban rokonoknál piheni ki a tanév fáradalmait, ahová kamasz fia is elkísérte. A pályája derekán járó pedagógus anyagi okok miatt sajnos nem engedheti meg magának a külföldi nyaralást, noha a horvát vagy a görög tengerpartra szívesen elutazna.

A megkapó skót tájat is megnézné saját szemmel, nem csak a tévén keresztül – idén azonban sajnos erre sincs keret. Helyette strandra, színházba, hangversenyre jár, és végre igazán elmerülhet az olvasásban.
– Szülői szempontból tagadhatatlanul előnyösebb a tanári pálya a többinél, így ugyanis jóval több időt tölthetek a fiammal, mint más szülők – árulta el a tanárnő. Harmincnégy évig dolgozott a Móra Ferenc szakközépiskolában Miklós Mátyásné, aki a napokban mondott le igazgatói tisztségéről. Augusztusig azonban még viszi az iskola ügyeit, így számtalan feladat vár rá a nyári szünetben: jelentéseket kell írnia, órarendet, tantárgyfelosztást kell összeállítania – így a másfél hónapnyi szünet mindössze két hétre zsugorodik. Akkor három kisunokája lesz a vendége, akik szabadon rendelkeznek a nagyi idejével: leginkább homokoznak, strandra járnak és a városban csavarognak majd. A nyugdíj előtt álló pedagógus jövőre még „levezetésképp" tanít egy évet az iskolában, hiszen az igazgatói feladatok mostanában ezt nemigen tették lehetővé.

– Az igazgató sajnos nem tud pedagógusként működni. Alig várom, hogy végre ráérjek majd a gyerekek lelkével is foglalkozni, ami nagyon fontos, hiszen a hálás diáknál nincs szebb visszajelzés a tanár munkájáról – vallja Miklósné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A VB szurkolói klubban a DM sztárvendége volt Lékó Péter

A szegedi, Széchenyi téri labdarúgó-világbajnoki szurkolói klub sztárvendége volt Lékó Péter… Tovább olvasom