Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Olvasóink szerint túl hangos a SZIN

A SZIN hangerejére panaszkodnak fórumozóink. Boros Gyula szerint a megengedett határértéken belül vannak. A rendőrség sem tud arról, hogy a hangerő a megengedett zajszint fölé emelkedett volna. Információink szerint csütörtök este körülbelül 50 bejelentés érkezett a rendőrségre a koncertek hangerejével kapcsolatban. A félszáz hívás 10-15 számról érkezett.
Boros Gyula a zajszintmérésen. Fotó: Schmidt Andrea
Süketek-e a SZIN látogatói? Ezzel a címmel indult fórum lapunk internetes oldalán. Olvasóink a fesztivál látogatóit állatoknak nevezik és nem kímélik az önkormányzatot sem. „Könyörgöm...negyed öt van. Ez most tényleg így megy vasárnapig? És avval a néhány ezer városlakóval mi lesz aki nem tud pihenni?" kérdezte „UdvZso". „Hol van az ombudsman ilyenkor? Hol vannak az önkormányzat elérhetetlen emberei? Követelem, hogy este 10 után szűnjön meg ez az állati hangzavar" – írta 7.45-kor „cyt". „Vajh, mikor hoznak szakértők rendeletet és nem nullusz politikusok?" – olvasható „Elendurtól".

Boros Gyula, a fesztivál főszervezője elmondta: folyamatosan mérik a hangerőt. Egy szakértő által készített zajtérkép a klinikáknál, a Novotel Hotelnél, és Újszegeden a Jankovich utcánál határozta meg a kritikus pontokat. Ezeken a helyszíneken a mérések szerint csütörtök este nem volt probléma. Boros hangsúlyozta: az önkormányzat nem adott nekik kedvezményt, ugyanazokat a decibelfeltételeket kell betartaniuk nekik is, mint más rendezvénynek. Napközben 65 decibel a megengedett maximum, éjszaka ennél kevesebb. A SZIN megfelel ezeknek a követelményeknek.

– A fesztivál nem azért van, hogy zavarjuk a szegedieket. A szervezők és a közönség nevében elnézést kérek azoktól, akiknek problémát okozott a rendezvény – mondta Boros. Hozzátette: azokban a városrészekben, ahonnan sok panasz érkezett megmérik a hangerőt, és minden SZIN-helyszínt megvizsgálnak hangtechnikai szempontból. Ahol lehet, ott halkítanak.

Információink szerint csütörtök este körülbelül 50 bejelentés érkezett a rendőrségre a koncertek hangerejével kapcsolatban. A félszáz hívás 10-15 számról érkezett.
– A rendőrség ügyeletére ez ideig több tucat bejelentés érkezett a rendezvénnyel kapcsolatban, melyek kizárólag a hangerőre vonatkoztak. Tekintettel arra, hogy a rendőrség nem tudja megállapítani a zajszint mértékét, továbbítja a polgármesteri hivatal illetékeseinek, akik intézkednek a zajszintmérésről, és amennyiben túllépés következett be, az ügyben ők folytatják le az eljárást. Ezzel egy időben a rendőrség intézkedik a hangerő csökkentésére – tájékoztatott Tuczakov Szilvána. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: az illetékes hatóság folyamatosan méri a zajszintet, de a rendőrség nem tud róla, hogy a hangerő a megengedett szint fölé emelkedett volna.
A bejelentések hatására tegnap este 10 órakor nyilvános zajszintmérést „rendeztek" a Sellő-háznál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadtéri ráadása: Csoportterápia

A szabadtéri „levezető programjaként" szombaton este fél 9-től az újszegedi szabadtéri… Tovább olvasom