Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Olvasshopping: a bevásárlóközpontba megy a könyvtár

Szeged - Hamarosan az interneten böngészhetjük a Délmagyarország 1910 és 1945 közötti cikkeit - derült ki az Árkádban, ahol ezen a hétvégén számos érdekességet mutat be a 130 éves Somogyi-könyvtár.
„Olvasshopping" címmel kitelepült a Somogyi-könyvtár a szegedi Árkád bevásárlóközpontba. Vasárnap 10-től este 6-ig várják mostani és leendő olvasóikat a bibliotéka munkatársai. Olvasósarkot rendeztek be, ingyenes féléves beiratkozásra adnak lehetőséget, kiállításon mutatják be a 130 éves megyei könyvtár érdekességeit és történetét, a gyerekeket arcfestéssel, lufikkal ajándékozzák meg, a kvízjátékban résztvevők pedig apróbb ajándékokat nyerhetnek.

- Két apropója is van a rendezvénynek, az egyik, hogy minden évben októberben tartják az Országos Könyvtári Napokat, amikor kiemelten sok könyvtári rendezvényre várjuk az olvasókat és a lakosokat. A másik az Olvasó Dél-Alföld című TÁMOP-pályázatunk, ennek egyik fő célkitűzése az olvasásnépszerűsítés - mondta Kulcsár Marianna, a Gyermekkönyvtár vezetője.

Olvasshopping: a bevásárlóközpontba megy a könyvtár. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Lapunk több mint 100 éves múltjába is belepillanthatnak, akik elmennek az Árkádba. Az egyetemi könyvtár munkatársai videót vetítenek, amely beszámol a Délmagyar digitalizálásáról. - Körülbelül egy éve kezdtük a munkát, számos másikkal párhuzamosan végezzük. 1910-től 1945-ig tervezzük szolgáltatásba adni az első részt, ennek a szkennelése nagyjából el is készült, de még tartanak az utómunkálatok. A tervek szerint az idei év végén vagy a jövő év elején lesz online bemutatva a nagy nyilvánosság számára - mondta Nagy Gyula digitalizáló könyvtáros. A hatalmas, több évig tartó feldolgozást az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtár és a Somogyi-könyvtár közösen végzi.

Eddig nagyjából 100 ezer oldalt szkenneltek be, ennyivel le tudnák fedni az egész Dóm teret. Az internetes archívumban lehet majd keresni a teljes szövegben, a cikk címében, szerző és dátum szerint - fűzte hozzá Molnár Sándor digitalizáló könyvtáros. Így könnyedén kikereshetők majd például Juhász Gyula újságírói munkái.

- Olvastam, hogy itt lesz a könyvtár, és be lehet iratkozni. A Rókusi fiókkönyvtárat szemeltem ki, mert arra lakom. Az őszi-téli időszakban jó időtöltés az olvasás, érdekelnek az újságok, de könyveket is fogok kölcsönözni. Tévézni egyáltalán nem szeretek. Igyekszem az unokáimmal megkedveltetni az olvasást, de egyelőre jobban vonzza őket az internet - magyarázta szombaton, az első napon a pultnál érdeklődő Kasza Sándorné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elek, a Lapos őre

Május óta él a Tisza-parton a hajléktalan Elek. Ő maga építette azt a vécének szánt apró épületet a 80-as években, amelyben most meghúzza magát. Tovább olvasom