Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Ön a tejfölről vagy a szódáról mondana le?

Szeged - Van, akit eltölt a magyarságtudat, ha Túró Rudiba harap, más egy évig is kibírná nélküle. A tejföl hiánya komoly gondokat okozna, a szaloncukor és a mákos guba viszont nem létszükséglet.
Mi lenne velünk, magyarokkal, ha nem ehetnénk tejfölt, szaloncukrot, Túró Rudit, mákos gubát, kocsonyát, Erős Pistát, nem ihatnánk szódavizet, pálinkát. Különösen az év végi ünnepekkor hiányoznának ezek a tipikus magyar ételek, italok. De tényleg hiányoznának? Hét szegedit kérdeztünk, hogy milyen gyakran kívánja meg, és melyiket a leginkább a fentiek közül. A tejföl kapta a legtöbb szavazatot, második helyen a kocsonya végzett. Nagyjából egyformán hiányozna a Túró Rudi, a szódavíz és az Erős Pista, utána következik a pálinka, a szaloncukor. Életünket a legkönnyebben a mákos guba nélkül tudjuk elképzelni.

Bánffi István, a szegedi szódás dinasztia leszármazottja – nem meglepő módon – a szódát sorolta az első helyre: mindennap issza. A szaloncukorból neki évente egyszer is elég, pálinkát pedig sosem iszik. Kollégája, Csapó Mihály, a Bánffi Bt. munkatársa a tejfölt az első, a mákos gubát az utolsó helyre sorolta. Listánkat halászlével és csipetkés zöldborsólevessel egészítette ki. – Szerintem a disznósajt és az abált szalonna hiányzik a felsorolásból – jelentette ki Seller Dóra, majd megkérdezte: hogy mutat majd az újságban, hogy ő a disznósajtot szereti. Hát így.

A szénsavas italok közül a szikvíz tartalmazza a legtöbb szén-dioxidot. Fotó: Schmidt Andrea
A szénsavas italok közül a szikvíz tartalmazza a legtöbb szén-dioxidot.
Fotó: Schmidt Andrea

A nyolc termékből egyébként a tejfölt kedveli legjobban, aztán a kocsonyát. A szaloncukor és a szóda neki akár egy évig sem hiányzik. Barátnője, Baranyi Ibolya szemléltette is az előbbi iránti csekély vonzódását: nekünk adta a nála lévő édességet. Az ő dobogósai: tejföl, Erős Pista, szódavíz.

– Kocsonya nélkül nem tél a tél! Ha kell, a 83 éves nagymamámat kizavarom a piacra, hogy vegyen hozzávalót. Ő főzi a legfinomabbat a világon! – jelezte Anna nevű válaszadónk, mit hoz ki belőle a kocsonya iránti rajongás. De a szaloncukrot még ennél is jobban szereti, annak ellenére, hogy számára a régi fajta, dupla papíros volt az igazi. Róbert felől a „kocsonyaipar" csődbe mehetne, de tejföl nélkül szörnyűnek érezné az életet. A költőt a Túró Rudi említése hozta ki belőle, így fogalmazott: eltölt a magyarságtudat, ha beleharapok.

Botrányt kavart a Túró Rudi

A Wikipedia szerint 1968-ban a Budapesti Tejipari Vállalat Klein Sándort, a Budapesti Műszaki Egyetem oktatóját kérte fel új, akkor készülő termékük reklámpszichológiai kampányának megtervezésére. A munkáért 10 ezer forintot fizetett. Klein – aki az egykori Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán is tanított – találta ki a Túró Rudi nevet. A név – pornográf asszociációk miatt – kisebb botrányt kavart, de végül maradhatott. A Hírlapkiadó Vállalat Reklám Osztályának vezetője levélben értesítette a Budapesti Tejipari Vállalat igazgatóját, hogy az „erkölcstelen elnevezésű termékük reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezzük".

Szikvíz és pálinka

– A szénsavas italok közül a szikvíz tartalmazza a legtöbb szén-dioxidot. Különlegessége, hogy az első korty is ugyanolyan erős, mint az utolsó. Az 1850-es évektől lehet Magyarországon szikvizet kapni, a századfordulón 4-5 ezer szikvízkészítő cég működött – tudtuk meg Bánffi Istvántól. A pálinkáról a Wikipediát kérdeztük: Buda környékén már a 13. századból találtak speciális égettboros (pálinkás) üvegeket. A 16. századig az égetett szesz gyógyszernek számított, a pálinka szó a 17. századtól terjed el a magyar nyelvben, ám ekkor a gabonapárlatra használták.

Olvasóink írták

 • 4. Piki 2009. január 08. 10:40
  „.....a szódáról! Nem szeretem, nagyon csííííííííp....!!!!!!!!!”
 • 3. Vic 2009. január 07. 13:20
  „Szerintem bármiről le lehet mondani, nem hiszem, hogy akár Túró Rudi vagy szódavíz, esetleg Erős Pista nélkül nem lehet élni.
  Talán a levegő...igen, anélkül már nehezebb:)”
 • 2. velemenynyilvanito 2009. január 07. 11:13
  „akik nem tudjak beszerezni azok egy ido utan nem is hianyoznak ezek a dolgok!!ha meg haza latogat az ember akkor eszik es utana megint csendben van.pl en a gesztenyepuret nagyon szeretem,es nalunk nincs mert nem ismerik,igy csinaltam hat nem oylan az ize mint az otthonie de gesztenyepure.tejfol mas hol a vilagon is van az egyaltalan nem hianyzik.mak is van csak hozzni kell otthonrol.szoval azert akik kulfoldon elonek nem mondanak le olyan sok mindenrol,csak minedenbol tarolni kell.meg ha haza megy az ember jo tele eszik mindenbol.”
 • 1. Dittike 2009. január 06. 17:24
  „nekem csak a túró rudi,meg a tejföl hiányozna..nomeg karácsonykor a szaloncukor..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától doktorok lehetnek a patikusok

Szeged - Mostantól doktori cím is jár a gyógyszerészdiploma mellé. Az orvosok és jogászok e… Tovább olvasom