Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Önbíráskodással az igazságért

Gyújtogatással rendezte a számlát egy férfi múlt hét csütörtökön Mórahalmon. Hatásos-e az effajta önbíráskodás? – kérdeztük azoktól, akik a legnagyobb úttörői ennek a műfajnak.
Nem kapta meg a bérét, ezért úgy 15 millió forintnyi kárt okozott adósának a tűzzel. A gyújtogató ezek után nyilván soha nem kapja már meg a pénzt, amivel tartoztak neki, de ez lehet mostanság a legkisebb gondja. Hatásos-e az effajta önbíráskodás? – kérdeztük azoktól, akik a legnagyobb úttörői ennek a műfajnak.

A gyújtogató kicsit talán túllőtt a célon, de legalább úgy érezhette, hogy tett valamit. Ő nem egy pipogya fráter, akivel csak úgy kukoricázni lehet – gondolhatta, amikor elindult elégtételt venni. A mórahalmi férfi nem hozott túl okos döntést, amikor lángra lobbantotta adósa melléképületét pár ezer forint miatt, de kinek ne fordult volna még meg a fejében, hogy éjjel visszatér a boltba, a telepre vagy a műhelybe, és milliós kárt okoz az őt ért sérelmekért és megaláztatásokért? Persze a legtöbben a tettig soha nem jutnak el. Lehet, hogy jobb is, mert lángolhatna az egész város, ha mindenki önbíráskodásba kezdene.

Mórahalmon istálló és szalmabálák égtek

Vannak azonban olyanok is, akiknek nem csupán pár ezer forintjuk bánta a rossz üzletet. Vannak, akik súlyos milliókat kértek az elvégzett munkáért hiába. Az önbíráskodás magyar úttörői az építési vállalkozók és a VÉSZ, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége. Szisztematikusan és csapatostul rongálnak épületeket, fenyegetnek bontással, ha kell, vagy éppen elviszik egy épület ajtajait, ablakait a tartozás fejében.

Sikerre vihet-e az önbíráskodás?

– Azért nyúltunk ilyen drasztikus eszközökhöz, mert semmilyen más megoldás nem volt, a sok évig húzódó perek sehova nem vezetnek. A megrendelők eltűnnek az ellenértékkel, és kész, a hatalom csak néz – mondja Éliás Ádám, a VÉSZ elnöke, aki hozzáteszi: úgy gondolják, hogy ha valaki vesz valamit saját pénzén, a saját pénzén finanszírozott élőmunkával beépíti, akkor, amíg ki nem fizetik a munkát, addig az az övék.

A maguk igazát kereső építőipari munkások. Archív fotó: Schmidt Andrea
A maguk igazát kereső építőipari munkások.
Archív fotó: Schmidt Andrea

– Együttérzünk az ilyen esetekkel is, mint ez a gyújtogatás, de éppen az ilyen egyéni akcióknak szeretnénk elejét venni, megelőzni az esztelen bosszút, a rombolást. Fellépésünkkel sokszor sikerült fizetésre bírni már az adósokat. Előfordul, hogy ehhez nem is kell már semmiféle akció, elég csak megjelenni. Mi nem vagyunk hatóság, nem oszthatunk igazságot, de egy dologhoz ragaszkodunk, és ezt akár tettekkel is kikényszerítjük, a korrekt és jogszerű elszámoláshoz. Előfordult, hogy az adós, aki hónapokig nem volt elérhető, 3 nap múlva tárgyalóasztalhoz ült, miután megjelentünk – hoz fel egy példát a sikerre a VÉSZ elnöke, aki éppen a minisztériumba siet megbeszélésre, amíg beszélgetünk.

– Többen is mondták, hogy ilyen közös fellépésre nincs példa a világon – válaszolja, amikor azt kérdezzük, nem gondolja-e, hogy műfajt teremtettek, és akaratlanul is példát mutatnak. – Ha spontán összeállnak a sértettek, vagy valaki egyéni akcióba lép, abból könnyen esztelen vagdalkozás lesz, amit mi nem támogatunk. Nem könnyű erőszakmentes, de határozott lépéseket tenni – teszi hozzá, hogy érezzük, a gyújtogatás nem az ő műfajuk.

A VÉSZ elnöke szerint lesz még munkájuk bőven a következő években is, hiszen a vállalkozók között ritkaság még a becsület, az erkölcs és a tisztesség. Óriási feladat lenne a vállalkozók világának ráncba szedése. – Az elvtelenség, a kontárság az úr a vállalkozók között, hozzánk tömegével érkeznek a panaszok, a kétségbeesett emberek, akik milliókat buknak emiatt. Sérült ez a társadalom, súlyosan sérült – mondja, mielőtt elnézést kér, hogy le kell tennie, mert igyekszik a minisztériumba.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. flexsnake 2009. szeptember 09. 06:48
  „36. akkor öljük le egymást mert az gyorsabb. Idiotizmus.”
 • 36. N.P. 2009. szeptember 09. 05:53
  „flexsnake 2009.09.08. 16:20

  "Bírósághoz kell fordulni és kész." alapvetően egyetértek Veled, de ez pénz, idő.. idő..idő.. és a végén semmi. A mai magyar társadalomnak elfogyott a türelme, mert pofonegyszerű, teljesen világos esetekben sem tehet semmit.”
 • 35. Rozsdás 2009. szeptember 08. 21:17
  „A "számlát pedig rendezni kell" igy vagy úgy ki kell egyenlíteni!!
  Ezt ma már egyre többen belátják!!Nem lehetünk mindíg balekok!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 34. Titanilla 2009. szeptember 08. 20:13
  „Fejétől büzlik.....”
 • 33. tuskóhopkins 2009. szeptember 08. 16:27
  „"- Együttérzünk az ilyen esetekkel is..." - az "esetekkel" nem lehet együttérezni, drága, kedves Szerző Úr... A szereplőivel: az elkövetővel, kárvallottal már igen.”
 • 32. flexsnake 2009. szeptember 08. 16:20
  „A gyújtogató idióta. Az önbíráskodás nem megoldás mivel az anyagi kár már eleve sokkal nagyobb és ami teljessen groteszké teszi a dolgot, a gyújtogatónak ebből haszna nincs.
  Bírósághoz kell fordulni és kész.”
 • 31. nagypappa 2009. szeptember 08. 15:58
  „Egy biztos, annak akinek alágyújtottak az épületének, többet nem fog adós maradni senkinek.
  Az megint meg ér egy misét, hogy a gyújtogató milyen munkát, milyen minőségben végzett.”
 • 30. Zejko 2009. szeptember 08. 15:56
  „29.jq.Mondok egy példat van x varosban egy etterem nagyon draga,gondoltuk fizetest kaptunk mennyunk es elvitelre vegyunk kajat nagyon megkivantuk.Odaadtak elvittuk jo nagy dobozok hmmmm de jo lezs ehesek vagyunk gondoltuk.Kinyitjuk basszus a doboz feleig volt etel kicsi hus keves krumpli,legalabb a sultkrumplibol adtak volna tobbet a hatas kedveert.Csalodottak voltunk szinte a balatonon ereztuk magunkat ,ellenben ott egy gyorsbufeben vernek at igy nem egy etteremben.Jol van visszamentunk megmutattuk elhajtottak minket.Oké csinalton rengetek fenymasolatot amin az etterem neve cime hogy hol van tulajdonosa szerepelt es hogy hogy jartunk és hogy bantak velunk es milyen draga ,elleneben aranytalanul keves etelert.Ezt fogtuk ezt a jo 1400 db fenymasolatot es teliszortuk vele az osszes buszmegallot az osszes oszlopot amit eltudsz kepzelni az egyik éjjszaka.Az etterem kiakadt egy honapra rá ha bemesz ugyan olyan draga de legalabb tobbet adnak erte.Kérdezem én mentunk volna biroságra ,abszurd kirohogtek volna minket példat kell statualni ,hogy legkozelebb meggondolja a dolgot és massal nem csinalja meg.”
 • 29. jq 2009. szeptember 08. 14:48
  „Honnan tudod, ki kezdte? Lehet, hogy ő meg nem a kívánt minőségben végezte a munkáját, azért nem fizették ki. Nőjünk már ki az óvodából...”
 • 28. Aranea 2009. szeptember 08. 13:49
  „jq:
  Nem ő kezdte... nézd meg a régi törvénykönyveket: rengetegszer találkozhatsz pl. az eltulajdonított érték többszörösének visszaadásával. Itt csak a mérték lehet kérdéses - de nyilvánvalóan, ha pl. kiszúrja a kocsi kerekét, akkor annak nincs túl nagy visszatartó ereje, nem lesz belőle újságcikk. Kell a példastatuálás!”
 • 27. jq 2009. szeptember 08. 13:12
  „Kedves önbíráskodással egyetértők! Akkor most a gyújtogató tartozik a pajta ára és a bére különbségével a felgyújtott pajta tulajdonosának, ami majdnem 15 millió forint Ezek után jogosnak találnátok-e, hogy a pajta tulajdonosa felgyújtja a gyújtogató házát, hogy egálban legyenek? Vagy esetleg addig veri, amíg a biztosító díjszabása szerinti 15 millió forintnyi kárt nem tesz benne (X%-os rokkantság)? Ez lenne a megoldás?...”
 • 26. liptákjózsef 2009. szeptember 08. 13:04
  „Igen ez van ma, évekig vergődnek az íróasztal kukacok a kintlévőség jogosságát vitatva, az elvégzett munka után igen is fizessenek a szerződésben leirtak alapján,ha nem jogos az önbiráskodás.ha szerződés nincs akkor komolytalan a dolog.itt papir a lényeg és annak a jó megfogalmazása.ha nem akkor igyák meg amit megfőztek..tisztelettel.....”
 • 25. nyomdasz63 2009. szeptember 08. 11:49
  „Sajnos sok-sok ehhez hasonló eset./nem fizet/ Van pl. Szegeden olyan nyomda,ahol mindennap fizettetnek a tulaj(nő)jal a melósok,mert már másnapra "elfelejti" a bért .”
 • 24. achilleus 2009. szeptember 08. 11:48
  „Az egyik legnagyobb adós az állam. Drazsé még pénzügyminiszterként sokat tett, hogy minél nagyobb legyen a körbetartozás. Sok vállalkozás csődje még a Drazsés nemfizetésekben gyökerezik. Nem is beszélve a példamutatásról, ld. pl. Lágymányosi híd esete. Éljen Matuska Szilveszter!”
 • 23. Horton 2009. szeptember 08. 11:14
  „" benzol "

  Nyugodtan leírhatod a kedves építési vállalkozó nevét.....senki nem fog érte megkövezni....”
 • 22. benzol 2009. szeptember 08. 11:08
  „egy szegedi építési "vállalkozó" szavajárása, hogy " minek fizessek ha van aki ingyen is dolgozik"”
 • 21. szatyi 2009. szeptember 08. 10:40
  „Ha a törvényes út járhatatlan, marad az egyéni akció. A "sumákoknak" ezt nem kellene elfelejteni!”
 • 20. keletaru 2009. szeptember 08. 10:22
  „Hát itt az eredménye ...... Nálunk a bíróság nem igazságot szolgáltat , hanem azt nézi kinek mihez volt "joga" . A libás is ezt használta ki , meg ki tudja még kik ...Üdv Kuci”
 • 19. zeitgeist 2009. szeptember 08. 10:08
  „2 lehetőség van szerintem..az egyik hogy a törvényre hagyatkozol, vagyis hagyod h lehúzzanak, beletörődsz h ingyen dolgoztál...vagy önbíráskodsz, ami miatt meg börtönbe kerülsz, ha nincs szerencséd. De lehet ha még páran bevállalják jobban meggondolják majd az ingyen dolgoztatást.”
 • 18. Horton 2009. szeptember 08. 09:57
  „Nem újdonság az " önbíráskodás " egy ki nem fizetett munka miatt......
  Mi is gondolkodás nélkül bontottuk már vissza az elvégzett munkát, és a gusztustalan " adós " egy rossz szót sem mert szólni......

  Akinek nincs pénze, az ne dolgoztasson.....ez, ennyire eccerű....

  És ahogyan többen is írták, teljesen jogos volt az önbíráskodás, bár én nem gyújtogatnék......”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobori búcsú

Szobori búcsút rendeznek szombaton az ópusztaszeri Árpád-emlékműnél – jelentette be tegnapi… Tovább olvasom