Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Önkéntes diákok segítenek rászorulóknak

Szeged - Van, aki adatrögzítéssel, más kerekes székben élő nőt segítve teljesíti az 50 óra közösségi szolgálatot, amely 2016-tól az érettségi vizsga feltétele. Sokféle programból választhatnak a szegedi középiskolások.
– Egy 30 éve kerekes székben élő, amputált lábú nőnek segítek például a bevásárlásban és a takarításban, és amikor elutaznak a lányáék, ott is alszom nála Szőregen – mesélt Domonkos Alexandra arról, hogyan teljesíti a közösségi szolgálatot. A Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Csonka János Tagintézményébe járó 10. A osztályos lány most körülbelül 40 óránál tart, de akkor is szívesen folytatná az önkéntes munkát, amikor megvan az 50 óra. Örül, hogy segíthet, és ezáltal kicsit felkészül a felnőttkorra.

Ahogy már megírtuk, a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi bizonyítvány kiadásához ötven óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges, amelyet első alkalommal a 2016. január 1-je után érettségi vizsgára jelentkező tanulóknak kell igazolniuk. Tehát az idei tanévben 9. és 10. osztályos tanulókat már érinti a változás.

Piarista diákok is végeznek önkéntes munkát a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál. Fotó: Schmidt Andrea
Piarista diákok is végeznek önkéntes munkát a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál. Fotó: Schmidt Andrea

A Csonka 10. C osztályos diákja, Konkoly László viszont unalmasnak tartotta a munkát, amit már elvégzett. – Egy ezer filmcímes listát kellett begépelnem a Bálint Sándor Művelődési Házban. Választhattam volna szórólapozást is, de inkább e mellett döntöttem – mondta.

25 éve segítik a rászorulókat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegedi Csoportja is fogad diákokat, például a piaristáktól, a Csonka János és a Kossuth Zsuzsanna szakközépiskolából. – 25 éve önkénteskedünk a szegediek érdekében. Adományokat osztunk hajléktalan, illetve létminimum alatt élő embereknek – fogalmazott Mártáné Lőrinc Veronika csoportvezető.

Több kreativitást igénylő feladatok várják a fiatalokat a Junior Achievement Magyarország Alapítványnál. A szegedi közösségi szolgálatot koordináló Katona-Szitár Alexandra eljuttatta nekünk a 13 különböző program összefoglalóját. A diákok bevezethetik az idős generációt a számítógép, az internet és a gazdaság világába, feliratozhatnak gazdasági témájú filmeket, konferenciákat, videókat siketek és nagyothallók számára. A gasztronómia iránt érdeklődők olyan olcsó, mégis laktató ételek receptjeit gyűjthetik össze egy kiadványba, amelyekkel egy-egy család jól tud lakni ezer forintból. Rászoruló családoknak, szervezeteknek juttatják majd el a kiadványt.

– Szerettük volna, ha mindenki megtalálja az őt érdeklő feladatot. Hozták a tanulók, a szülők is az ötleteket. Mára már ott tartunk, hogy közel 50 partnerünkkel van aláírt együttműködési megállapodásunk, amely átfogja a közösségi foglalkozások mind a hét területét az egészségügytől a katasztrófavédelmen át az idős emberekkel való közös szabadidős tevékenységig – tudtuk meg Kissné Álmosdi Mártától, aki a Szegedi Gazdasági Szakképző Iskola Vasvári Pál Tagintézményének iskolai koordinátora. 2013 szeptemberében szervezték meg a közösségi szolgálatot, és úgy vélik, sikeresen működik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mózes Ervin: Továbbra is törvénysértő

Újfent benyújtotta a Jobbik a szociális bérlakásokra vonatkozó javaslatát a közgyűlésnek. Tovább olvasom