Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Önkéntes színpadépítők mozdítják elő a kübeki sikert

A legforróbb kánikulában is lázasan készülődnek Kübekháza lakói a holnapi operettgálára. Tegnap a férfiak berendezték a helyszínt, az asszonyok főztek nekik.
Az operettfalut kánikulában is fel kell építeni. Dékány László és Pungor Lajos a színpadtető homlokzatán dolgozik. Fotó: Schmidt Andrea
Tomboló kánikula, a nap felülről éget, a beton alulról ontja a meleget. A kübekháziak még a legnagyobb hőségben sem pihennek. A takaros falu apraja-nagyja – legalább százan – a hétéves múltra visszatekintő gálára készülődik: Kübek holnap ismét operettfaluvá változik. Tegnap a település főterén, a templom árnyékában platós teherautóról pakolták a székeket, asztalokat, hűtőket.

– Segítek a kocsmárosnak – mondta Tóth András, miközben kifújta magát. A kübeki férfi a többi falubelihez hasonlóan büszkén mesélt a készülődésről. – Jó dolog ez. Csak eső ne legyen. Eljön a falunkba mindenféle ember, az ország minden részéből. Tavaly Vas megyeiekkel találkoztam. Különbusszal jöttek Kübekre – mesélte. A melegről röviden csak annyit mondtak a munkások: borzasztó. – Néha iszunk egy kis védőitalt, utána rakosgatunk, majd csak eltelik valahogy az idő. Mindenkinek megvan a feladata – tette hozzá Tóth András.

A templomtól nem messze a színpadtető homlokzatán dolgoztak. A létra legfölső fokán akadály nélkül perzselte a nap Dékány Lászlót. – Kellemes itt fönt. Jó a fűtés, tökéletes – mondta nevetve. Kollégája a létrát tartotta. Pungor Lajos tavaly volt először a fesztiválon, korábban azért nem, mert Budapesten dolgozott.

Közben az asszonyok a konyhában serénykedtek, az udvaron az ebéd – paprikás krumpli kolbásszal és tarhonyával – rotyogott a bográcsban. A kübekiek társadalmi munkában, önkéntes alapon veszik ki részüket a készülődésből – ebédet az önkormányzattól kapnak. Az asszonyok már a pénteki ennivalót készítették elő: kézzel csipetkét szaggattak a gulyásleveshez. Az ingyenes rendezvényre a szervezők ebben az évben is több mint tízezer vendéget várnak. Az operettelőadás után utcabállal marasztalják a vendégeket Kübekházán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ponthatárok a szegedi egyetem nappali tagozatain

A felsőoktatási intézmények kedden meghatározták az idei felvételi ponthatárokat, amelyeket aznap… Tovább olvasom