Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Önkormányzati informatikai rendszert ajánl fel Szeged

Szeged - Fölajánlja Szeged a nyílt forráskódú alapokon fejlesztett integrált önkormányzati informatikai rendszerét az alkalmazás országos szolgáltató központjának (Application Service Provider - ASP).
A Tisza-parti város közgyűlése pénteken határozott erről. A felajánlás elfogadásával viszonylag gyorsan és a lehető legolcsóbban lehetne kialakítani az önkormányzatok igényeit kiszolgáló informatikai központot - mondta Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) városfejlesztési alpolgármester.

A kormány az eddig megismert elképzelések szerint egy országos ASP-központ létrehozását tervezi, az önkormányzatok innen vehetnék igénybe a kínált informatikai szolgáltatásokat, alkalmazásokat - közölte a politikus.

A szegedi önkormányzat és a tulajdonában álló Ritek Zrt. több mint egy évtizede nyílt forráskódú alapokon fejleszti saját informatikai rendszereit. Az integrált ügyviteli megoldás kliensoldalon is platformfüggetlen módon teszi lehetővé az önkormányzati működés során felmerülő adminisztrációs és pénzügyi feladatok elvégzését - tudatta a szakember.

A Szegov elnevezésű rendszernek jelenleg tizennégy önkormányzati ügyfele van az országban, köztük a XI. kerület és Békés megye önkormányzata is, s valamennyien ASP jellegű szolgáltatásokat vesznek igénybe - tudatta a szakember.

A Szegeden közpénzből fejlesztett rendszert az alkalmazás országos szolgáltató központjában több módon is felhasználhatják: lehetőség van az alkalmazás nyílt forráskódúvá tételére, vagy akár a felhasználói jogok megosztására is a közös továbbfejlesztésre vonatkozó megállapodással.

A felajánlás elfogadása rövid és hosszú távon is költségvetési megtakarítást eredményez: sok százmillió forintnyi licenszdíj megtakarítását jelentené, a szoftverrendszer pedig köztulajdonban maradna, minimálisra csökkentve a szállítói függőséget - hangsúlyozta az alpolgármester, aki hozzátette: a nyílt forráskódú alkalmazásokra való áttérés az elmúlt években csak a szegedi önkormányzatnál százmillió forintos nagyságrendű megtakarítást eredményezett.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2010. augusztus 14. 11:47
    „És éppen a komcsi Szegedtől fogadja majd el? Kétlem.”
  • 1. Tapasztalt 2010. augusztus 14. 00:03
    „a kormany rengeteg közpénzt takarit meg, ha ezt a z integrált, korszerü, nyitott rendszert Szegedtől elfogadja INGYEN!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csigák nyári álma

Szeged - Különleges természetes „díszítőelemek" lepték el Szabadkai úti szerkesztőségünk… Tovább olvasom