Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Ónos eső, eső jön, péntektől plusz 8-10 fok

Szeged - Két nap alatt összesen 20–25 centi hó esett Szegeden és környékén, amitől lelassult a közlekedés. Kedden a kora esti csúcsforgalom idejére helyenként lefagytak az utak, ez egyre veszélyesebb forgalmi helyzeteket teremtett, szerencsére nagyobb baj nem történt.

A rendkívül nagy hó és eső miatt kedden délután narancssárga riasztást adott ki a Dél-Alföldre a meteorológiai szolgálat. Szegeden és környékén reggeltől nagy pelyhekben szakadt a hó egész nap, csak dél körül állt meg egy órára. Az olvadás a nulla fok körüli hőmérsékleten lépést tudott tartani a havazással, és dolgoztak a sózó- és kotrógépek; a főutak nedvesek, a mellékutak és a kisebb utcák latyakosak voltak, odafigyelve biztonságosan lehetett rajtuk közlekedni. A hétfői és a keddi csapadék együttvéve 20–25 centi volt, fehér lepel takarta be a várost.

A tél marad az előrejelzések szerint, fagypont körüli hőmérséklettel. A havat előbb ónos eső, majd eső váltja, ma estig akár 10–20 milliméter is eshet. Csütörtökön is kitart még a tél, száraz, fagyos idő várható. A hótakaró egy része az érintetlen helyeken megmarad.

A héten megint szokatlanul nagyot ingadozik a hőmérséklet, mert a hétfői zimankó és a péntekre jelzett plusz 8–10 fokos tavasz között 20 fok lesz a különbség. A havat ez végképp eltünteti, mint a karácsony előtti rendkívüli felmelegedés.

Kedd reggelre fehérbe öltözött Szeged. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Kedd délelőtt egy román kamion csúszott meg Deszknél a 43-ason, árokba fordult, és elzárta a fél utat. Emelőkocsinak kellett kihúznia, emiatt fél órára lezárták az utat mindkét irányban. Jelentősen feltorlódtak a kocsisorok. Sötétedés után, ahogy lehűlt az idő, helyenként lefagyott a nedves úttest, és csúszott.

A Szegeden közlekedők életét továbbra is bonyolítja a rakpartzár. A marosi árhullám gyorsabban tetőzik a vártnál, emiatt a következő napokban mérséklődik a tiszai áradás. Kedden a vízszint arasznyira közelítette meg a rakpart úttestjét. A folyó a felsőbb szakaszain tovább árad, emiatt az Atikövizig előrejelzései a hét végére Mindszentnél az első fokú készültségi szint – vagyis 650 centi – fölötti, Csongrádnál az alatti vízállást mutatnak. Így akár már most hétvégén tetőzhet a Tisza Szegednél. A rakpartzár feloldásához még azután is jó pár napos apadásra és a vízben álló útalap száradására lesz szükség.

Megyei helyzetkép: dolgoztak a kotró- és sózó gépek

Csongrádon tegnap 12 kotró-, illetve sózógép és tucatnyi hómunkás dolgozott azon, hogy megtisztítsák a város utcáit és járdáit. Hódmezővásárhelyen éjjel 1 órakor álltak munkába a sószórók, 2 nagy autó az önkormányzati utakat szórta, míg a kisméretű Multicarral a város kerékpárútjait és járdáit síkosságmentesítette az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. Az épületek előtti járdaszakaszt az ingatlanok tulajdonosainak kell felszórniuk, ennek a kötelezettségüknek már kora reggel sokan fűrészporral és homokkal tettek eleget, főleg a város forgalmasabb utcáiban. A makói utak téli takarítását ellátó helyi vállalkozói konzorcium 6 gépet mozgósított tegnap. Amikor szükséges, munkába állítják az önkormányzat saját, zöld kistraktorát is. Szentesen a havazás ellenére tegnap nem kellett bevetni a hótakarító gépparkot, mert az utak legtöbbjén még vasárnap végigmentek a hóekék, hétfőn pedig sót és homokot szórtak a városellátó intézmény munkatársai az utakra. A kisebb utcákban nem sóztak, külterületi utakon pedig alvállalkozók segítettek be a hóeltakarításba.

Korábban írtuk:

A következő napokban hazánk időjárását az északról érkező hideg, többnyire száraz, és a délnyugat felől áramló nedves, enyhe levegő határozza meg. Ezek keveredésében (keveredési zóna) jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Változékony idő várható. A csapadék halmazállapota rendkívül bizonytalan, ám nagy eséllyel délkeleten eső, havas eső valószínű, északnyugaton viszont évtizedek óta nem tapasztalt, akár fél méteres hó hullhat - írja a köpönyeg.hu.

Hétfő este óta havazik, vagy szállingózik a Dunántúl jelentős részén, a havazás fokozatosan terjed a középső országrész felé. Az Útinform tájékoztatása szerint az utak több helyen máris havasak, síkosak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta a narancsriasztást, miszerint 24 óra alatt 10 cm-t meghaladó friss hó várható. Az országos helyzetről folyamatosan tájékozódhatunk a köpönyeg.hu jelenidő térképén.

Kedden többnyire borult lesz az ég, és a Dunántúlon, később a középső országrészben és északon sokfelé várható havazás. Helyenként jelentős mennyiségű, 5-15 cm-es hó hullhat. Délután átmeneti csapadékszünet lehet, majd délnyugat felől újabb nedves levegő érkezik, és újra egyre többfelé havazhat. A déli, délkeleti országrészben havas eső, fagyott eső, eső is lehet. A délkeleti szél napközben megélénkül. Reggel -7, míg délután is csak fagypont körül alakulhat a hőmérséklet. Szegeden 11 órakor -2 fokot mutatott a hőmérő.

A havazás miatt, csökken a látástávolság, és főleg a Dunántúlon havas, csúszós útszakaszokra kell számítani. Óvatosan vezessünk!

Szerdán marad a borult idő, sokfelé várható újabb jelentős mennyiségű havazás, délen havas eső, ónos eső, eső. Északnyugaton -1, délkeleten +4 fok körüli értékeket mérhetünk délután.

Csütörtökön eleinte változóan felhős lesz az ég, napsütés szinte mindenhol valószínű, majd délutántól délnyugat felől újabb ciklon felhőzete éri el térségünket, így újabb csapadék kezdődik, eleinte hó, majd eső.

Pénteken és szombaton marad a borongós idő, sokfelé alakulhat ki eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati határszélen továbbra is lehet néhol havazás. Szombat estétől nyugat felől aztán hózáporok válthatják fel az addigi esőt az ország nagy részén. Jelentős hőmérséklet-különbség alakulhat ki pénteken és szombaton az északnyugati és a délkeleti országrész között: északnyugaton 2, délkeleten 10-12 fok körüli maximumok is lehetnek.

A folytatás már csendesebb, ám fagyos, igazi téli időt ígér.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. T.nagynenje 2010. január 07. 17:07
  „25. hozzaszolonak
  Megertem, hogy nem szereti a sozast. Szerintem is mindent tonkretesz.
  De muszaly sozni mert eletveszelyes is lehet, ha nem soznak. Nagyon veszelyesek az utak, ha nincs lesozva. A gyalogutak is, hiszen az emberek konnyen eltorhetik kezuket, labukat, stb....
  Jopar evvel ezelott az elso hoesesbe vittem a gyerekeimet az iskolaba. Persze az utakat nem soztak meg le elore alltalaba az elso hoese utan kezdik el. Lagalabb is Toronto es kornyeken. Aki volt mar Torontoba az tudja, hogy mennyire dimbes dombos tajra van epitve, es bizony lejton es emelkedon menni kocsival a havas uton ami nincs lesozva nagyon veszelyes meg ovatosan is. Raadasul egymasba csusztak a kocsik teljes volt a kaosz a fouton. Az en kocsim sem akart felmenni a lejton akarmit csinaltam csak elkapart a kocsim a hoba. A tuloldalon eppen egy kocsi szaladt bele a buszba nem lehetett a kocsijat kontrolalni ez eppen lattam is hat eleg felelmetes latvany volt. Utana meg a tobbi kocsi beleszaladt a kiskocsiba amelyik eloszor ment a busznak. Minden kocsi csuszkalt a szembeforgalom atcsuszott a mi oldalunkra szoval nagy volt a kaosz. Kijott a rendorseg, mento, tuzolt. Az en kocsim pont ugy kapart el, hogy a mentosok nem tudtak tobabb menni miattam. Nagyon rendesek voltak es megertok. Megkerdeztek, ha megtoljak a kocsimat el tudom -e hajtani tovabb. Mondtam megprobalom. Igy lassan beindult a kocsim de bizony igy is kicsit cikcakkban. Rengeteg a baleset a nagy havazasok miatt mi mar elore tartunk a hotol. Ha nem kell menni dolgozni akkor inkabb a nagy havazasok idejen nem is ulunk kocsiba. Na es a vigyazasrol annyit, hogy en vigyazok, de sajnos sokszor nekem kell arra is vigyazni, hogy a masik nem vigyaz szoval tenyleg jo reflexnek kell lenni es teljes odafigyeles az utakon. Kulonben mult ev szeptemberetol betiltottak a telefonalast a kocsiba. Persze fulhallgatosert nem szollnak de ha a rendor elkap, hogy egyik kezem nem szabad, hanem telefonalok, akkor kb. 500 dollarra buntetnek. Sajnos latok olyan vezetot is, hogy issza a kavet, cigizik kozben telefonal.”
 • 29. ifj. Nagy Gábor 2010. január 06. 15:18
  „Vagy inkább fáradjon át a moderátor a fórumokhoz, ha már annyira nem bír magával. ;-)”
 • 28. ValakiaSOKKözül 2010. január 06. 13:10
  „álljon már le a moderátor....tele van a fatányérom már azzal, hogy minden második hozzászólást moderálnak.....
  Legalább az olvashassa aki regisztrálva van...!”
 • 27. .suhym. 2010. január 05. 23:38
  „moderálva off”
 • 26. Neszemetelj! 2010. január 05. 22:28
  „...és már itt is van! Az egész napos havazásból ónoseső lett...
  Kíváncsi vagyok, vajon felkészült-e a közútkezelő? :)”
 • 25. Logaritmus 2010. január 05. 22:23
  „moderálva off”
 • 24. jóleszatrappistais 2010. január 05. 21:12
  „Soha nem fogom megérteni, miért kell sózni a járdákat.
  1)tönkreteszi az aszfaltot
  2)tönkreteszi a cipőt
  3)undorító pocsolyák keletkeznek
  4) -5 fok alatt pedig semmit nem ér
  Ez egy nagyon primitív megoldás...”
 • 23. greg 2010. január 05. 21:08
  „Megint szakad, fail. Remélem nem jött váratlanul.”
 • 22. LukSzusz 2010. január 05. 20:52
  „moderálva off”
 • 21. CsImre 2010. január 05. 20:34
  „21.

  Könnyekig hatódtam, de hogy jön ez ide?”
 • 20. valakiiii 2010. január 05. 19:53
  „moderálva off”
 • 19. Sajtoskifli 2010. január 05. 19:49
  „moderálva”
 • 18. antikos 2010. január 05. 19:46
  „Csak az nem értem miért a legnagyobb hóesésben akarják a Kossuth L. sugárúton a villamos síneket kapirgálni, iszonyatos felvonulások közepette??? Miért nem amikor jó volt az idő dolgoztak???”
 • 17. Logaritmus 2010. január 05. 19:37
  „Örülök a hóesésnek, szebb a város de a környező táj is. Igen, a jég és a hó csúszós, ráadásul télen hideg is van, Egyéb világfájdalom?”
 • 16. hecsedli 2010. január 05. 19:30
  „Elégedetlenkedőket kérdem:soha nem voltatok gyerekek?Esetleg nincs a családban gyerek?Végre már lehet ilyet is látni és tényleg csak az a baj,hogy két hetet késett:((”
 • 15. atti414 2010. január 05. 19:01
  „Maradhatna egy hónapig is, de sajnos el fog olvadni (pénteken +10 fok!)”
 • 14. kekeczke 2010. január 05. 17:55
  „hull a hó és hózik, micimackó fázik . . .”
 • 13. Csecs 2010. január 05. 17:39
  „Most szar essen, vagy mit vártok?”
 • 12. Zorán 2010. január 05. 17:23
  „Én nagyon szeretem a havat, és mások pedig nem szeretik! De azért hadd legyen már 1 évben legalább 3 nap amikor legalább esik a hó! Hát nem?????????????????”
 • 11. linda83 2010. január 05. 15:44
  „Végre szépen hull a hó! Imádom. Nincs nagyon hideg, nem fúj a szél. Kár, hogy nem az ünnepek alatt történt mindez, de most is szép. Közlekedni pedig óvatosan és ésszel kell(ene).”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotózd le a hóembert!

Arra biztatjuk a delmagyar.hu olvasóit, hogy fotózzák le téli élményüket, kapják lencsvégre szánkózó lurkóikat, a szénszemű hóembereket! Tovább olvasom