Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Önvédelem a szúnyogszezonban

Heteken belül szúnyoginvázió várható a szakemberek szerint, így nem árt lakásunk vagy kertünk „vámpírmentesítéséről" privát módon is gondoskodni. A boltokban még nincs roham, de az előző évek tapasztalata szerint akár hiánycikk is válhat az elektromos szúnyogirtókból.
Fotó: Frank Yvette
A kerti bulik és a nyitott ablaknál töltött nyári éjszakák megkeserítői a szúnyogok, amelyekből a magas és elhúzódó tiszai áradás miatt az idén jóval több várható, mint az elmúlt években. A hívatlan látogatókat ugyan repülőgépes permetezéssel is gyérítik, lakásunkba és kertünkbe mégis jut belőle éppen elég túlélő.

– Nálunk még nincs szúnyog, de inkább megveszem most a szúnyogirtó lapot. Néhány éve nyár közepén már hiánycikk volt, és idén nyárra is rengeteg szúnyogot jósolnak – vallja az egyik belvárosi illatszerboltban vásárló Kasza Lászlóné. Az előrelátó nő kosarában három doboz szúnyogirtó lappal igyekezett a pénztár felé, ahol ezerhatszáz forintot fizetett. Mivel egy doboz harminc, nyolc órán át hatásos kék lapocskát tartalmaz, ezzel akár a teljes nyarat is kihúzhatja. Mint mondta, neki jobban bevált a szúnyogirtóval átitatott, elektromosan párologtatható lap, mint a különféle kencék, amiktől koszosnak érzi magát.

Drága, de tartós a háló

Mari Péter, a szúnyoghálók forgalmazásával és felszerelésével is foglalkozó Rolló-MR Kft. kereskedelmi képviselője elmondta: egy lepattintható fixált és egy fölcsavarodó mobil változatot tudnak kínálni a vevőiknek szúnyoghálókból. Az üvegszálas termék ára ugyan magas – négyzetmétere 3-15 ezer forint között mozog –, viszont tíz év garanciát vállalnak rá. Mint mondta, ha három nyílászáróra szerelnek hálót, annak összköltsége 10-20 ezer forint, a megrendeléseket ugyanakkor nem árt minél korábban leadni, a június-júliusi csúcson ugyanis akár két hétbe is beletelik, mire fölszerelik a védőeszközt.

Révész Tímea még csak most ismerkedett a vegyipar hatékony találmányaival: a fiatal lány a szúnyogirtó folyadék és a lap között hezitált. A folyadék ötven gondtalan éjszakát ígért – nagyjából nyolcszázötven forintért –, de ahhoz új elektromos párologtató készüléket is vennie kellett volna, közel ezer forintért. – Na, ezt kerestem! – mondta elégedetten Tímea, amikor felfedezte az alsó polcon lévő füstölőspirált. Hozzátette: bográcsos kerti bulit tartanak a szülei, ahhoz kellene a rovarriasztó kellék.

– Még nincs igazán nagy forgalom: május végén ugrik meg a szúnyogriasztó készítmények iránt a kereslet, ami kitart szeptember végéig. A legnépszerűbb a lapka és a folyadék – mondta Gyevi Varga Éva, a Fekete Sas utcai drogéria vezetője. Tapasztalatai szerint jelenleg még csak a horgászok keresik, akiket a vízparton már nyaggatnak a vérszívók. Ezt megerősítette kolléganője, a hobbipecás Bálint Erika is, aki szerint este fél hétkor vegyi védelem nélkül már nem lehet elviselni a miniatűr vámpírokat. Hozzátette: a reggeli horgászattal még nincs gond, három pulóveren ugyanis még egy kiéhezett szúnyog sem képes átdöfni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítógépes tanfolyam negyven éven felülieknek

– Persze azért nem leszek internetfüggő – legyintett nevetve Diószegi Piroska, és már… Tovább olvasom