Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Opera-előadás a Metből Szegeden is?

Szeged - A Belvárosi mozi is kapcsolódna a Metropolitan-operaestek programhoz, így a New York-i előadásokat HD-minőségben, műholdas, élő közvetítésben élvezhetnék a szegediek is.
Magyarországon először tavaly ősszel a Művészetek Palotája kapcsolódott a „The Metropolitan Opera: Live in HD" elnevezésű nemzetközi programhoz. Így a hazai közönség is láthatja a világ első dalszínházából műholdon, csúcsminőségben, élőben közvetített opera-előadásokat. Információink szerint a következő szezonban talán már Szegeden is elérhető lesz a 126. évadját kezdő Met világsztárokat felvonultató tíz produkciója.

– A hír igaz, legalábbis folyamatban vannak a tárgyalások, szeretnénk, ha a Belvárosi mozi is csatlakozhatna a programhoz. A licenctulajdonos támogatja az elképzeléseinket. Úgy tűnik, már csak egy néhány százezer forintba kerülő technikai eszközt kell beszereznünk ahhoz, hogy a Zsigmond Vilmos Terem alkalmassá váljon a csúcsminőségű HD-közvetítés fogadására – árulta el Boros Gyula, a mozit működtető Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. igazgatója, aki bízik abban, hogy már az ősszel elindulhatnak a Met-operaesték.

– Nem konkurenciaként tekintek a kezdeményezésre, hanem mint kitűnő propagandára a műfaj számára. Az a tapasztalat, hogy a CD- és DVD-felvételek elterjedése sem csökkentette az élő opera-előadások látogatottságát. A New York-i produkciók közvetítése is jó eszköz lehet arra, hogy a publikum rákapjon a műfajra – véli Gyüdi Sándor karmester. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója úgy tervezi, egyeztet majd a mozival, és azokon a szombatokon, amikor Met-közvetítés lesz, a színházban lehetőség szerint nem operát adnak, hogy ne kényszerítsék választásra a potenciális közönséget.

A New York-i Metropolitan Opera impozáns épülete. Élőben láthatnák a nézők az előadásokat. Fotó: DM/DV
A New York-i Metropolitan Opera impozáns épülete. Élőben láthatnák a nézők az előadásokat.
Fotó: DM/DV

– Ha csak tehetem, mindegyik előadást megnézem majd, és azt hiszem, a műfaj szerelmesei kitörő örömmel fogadják a lehetőséget – fogalmazott Gyémánt Csilla színháztörténész, a Szegedi Operabarátok Egyesületének elnöke. Szerinte közönségnevelésre is jó lehet a program. – Nem veszélyezteti a szegedi társulatot, hiszen az élő színház, az élő zene varázsát nem pótolhatja a legtökéletesebb technika sem. Biztos vagyok benne, egyesületünk tagjai ahogyan eddig, ezután is nagy számban látogatják majd a színház előadásait.

A projekt egyelőre embrionális állapotban van Szegeden, a részleteket ezután dolgozzák ki, így a jegyárakról sem lehet még tudni semmit. Budapesten az öt vetítést tartalmazó bérlet ára 12 ezer 500, az egy közvetítésre szóló jegy 3000 forint.

Világsztárok Domingótól Flemingig

A következő szezonban a Metropolitan tíz produkcióját kínálja a programba világszerte bekapcsolódó színházak, mozik számára. Október 10-én Karita Mattila címszereplésével a Toscával indul a sorozat. Később is mindig szombati napon, este 7 órakor kezdődnek a közvetítések. Október 24-én az Aidát adják Violeta Urmana, Dolora Zajick, Johan Botha, Roberto Scandiuzzi főszereplésével. November 7-én a Turandotot Maria Guleghina, Marina Poplavskaya, Marcello Giordani és Samuel Ramey, december 19-én a Hoffmann meséit Anna Netrebko, Ekaterina Gubanova, Elina Garanca és René Pape, január 9-én a Rózsalovagot Renée Fleming, Susan Graham, Thomas Allen fellépésével játsszák. 2010. január 16-án a Carment Barbara Frittoli, Angela Gheorghiu és Roberto Alagna, február 6-án a Simon Boccanegrát Adrianne Pieczonka, Marcello Giordani és Plácido Domingo, március 27-én a Hamletet Natalie Dessay és Jennifer Larmore, május 1-jén az Armidát Renée Fleming főszereplésével közvetítik.

Olvasóink írták

  • 3. Cila 2009. május 06. 15:13
    „Szerintem is nagyszerű az ötlet! Jó lenne ha május 20-ig kiderülne, megvalósítható-e? Hiszen a MüPá-ban ekkortól árulják a bérleteket/jegyeket az őszi előadásokra.”
  • 2. Sallai 2009. május 05. 23:13
    „Nagyon jó ötlet! A MET közvetítéseken nőttem fel 14 éves korom óta hallgatom minden szombaton ha ráérek, ha nem akkor a Bartók rádió hangtárból visszahallgatom. Jó lenne látni is a sztárokat, nem csak hallani. Csak jó lenne ha nem annyiba kerülne a belépő mint a Müpában. Ha jól tudom 3000 ft. Remélem olcsóbb lesz. Nyilván megkérik majd itt is az árát ha megvalósul... Sok sikert hozzá!”
  • 1. zebegény 2009. május 05. 18:24
    „Ez nagyszerű hír!!! Ott a helyünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diagnózis a TiszapART TV-ben

Szeged - Ma 19.30-kor új műsorral jelentkezik a Diagnózis című egészségügyi magazin. Tovább olvasom