Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Operabarátok: Gregor javaslatára alakult az egyesület

Szeged - Gregor József javaslatára a rendszerváltás idején az országban elsőként Szegeden alapítottak egyesületet az operabarátok. A 20 éves jubileumot szombaton koncerttel ünneplik a nagyszínházban.
A Szegedi Nemzeti Színház operaigazgatójaként a rendszerváltás idején világjáró basszusunk, Gregor József nyugati tapasztalatai birtokában javasolta: az elsők között hozzanak létre civilszervezetet az operarajongók. 1990-ben Csernay László orvosprofesszor, Keszthelyi Béla főgyógyszerész, Horváth András tanár és Telihay Péterné ügyész közreműködésével – a budapestit megelőzve – alakult meg a Szegedi Operabarátok Egyesülete, amely 20 év alatt sokat tett a műfaj népszerűsítéséért. Az operabarátok 1991-ben országos énekversenyt hirdettek A varázsfuvola szerepeire – azon a viadalon tűnt fel az Éj királynőjeként győző Miklósa Erika.

Az egyesületet 2001 óta Gyémánt Csilla színháztörténész vezeti, akinek mára sikerült kétszázra növelnie a taglétszámot. A Korzó Zeneházban rendezik meg az operapremierek előtti zenés beszélgetéseket a főszereplők, alkotók közreműködésével. Az egyesület elnöke az évi 10–12 program megszervezése mellett arra a legbüszkébb, hogy adományokból a nyáron sikerült felállíttatniuk a Dóm téri nemzeti emlékcsarnokban a szabadtérihez is kötődő polihisztor, Bánffy Miklós gróf mellszobrát. Fontosnak tartja, hogy civil támogatást adnak az operatársulat, a szabadtéri és az egyetem magánének tanszékének működéséhez is. Köszöntik a jubiláló művészeket, minden évadzárón átadják Az év énekese díjat, fiatalokat mutatnak be, koncerteket, kiállításokat rendeznek, a közönségszervezésben is segítenek.

– Gyümölcsöző az együttműködésünk Gyüdi Sándorral, a színház főigazgatójával és Pál Tamás első karmesterrel; irányításukkal sokkal koncepciózusabbá, kiegyensúlyozottabbá vált az operai műsorpolitika – hangsúlyozza Gyémánt Csilla.

Gálakoncert a nagyszínházban

Gregor József emlékének ajánlják szombati jubileumi koncertjüket az operabarátok és a fellépők. Altorjay Tamás, Balczó Péter, Berkes János, Gulyás Dénes, Kertesi Ingrid, Keszei Bori, Kónya Krisztina, László Boldizsár, Réti Attila, Rost Andrea, Szonda Éva, Temesi Mária és Vajda Júlia népszerű áriákat énekel – a szimfonikusokat Pál Tamás dirigálja.

Olvasóink írták

 • 2. Mignon 2010. október 30. 03:06
  „Gregor Jozseffel, egyszer magyarorszagi tartozkodasom alatt, az
  5-ös troli Nyitra u.-i vegallomasanal talalkoztam.
  Ö, ott lakott valahol a közelben.

  Amikor meglatott, baratsagosan megölelt(!) amire ma is büszke vagyok!,
  es kerdezte:

  -"Te meg mit keresel errefele...?"
  Akkoriban, volt ott a vegallomason egy büdös,füstös pusztamergesi borkimeres.

  Bementünk oda, kavet inni...

  :)”
 • 1. karolyfa 2010. október 30. 00:04
  „És közreműködik még a Szegedi Nemzeti Színház Énekkara is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bence ma este újra bizonyíthat

Ma megmutathatja lírai oldalát Gusztos Bence a Megasztár esti döntőjében. Tovább olvasom