Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Operabarátok ünnepe

Gregor József javaslatára az országban elsőként Szegeden alapítottak a rendszerváltás idején egyesületet az operabarátok. Az eredményesen működő civil szervezet hétfőn este koncerttel, díjátadással ünnepelte 15 éves jubileumát.
Gyémánt Csilla, az egyesület elnöke (középen) és az operaegyüttes tagjai a jubileumi koncerten DM/DV-fotó
Nyugati tapasztalatai birtokában Gregor József javasolta a rendszerváltás idején, hogy hozzanak létre egy civil szervezetet a szegedi operarajongók.

Csernay László orvosprofesszor és az azóta elhunyt Keszthelyi Béla főgyógyszerész vezetésével 1990-ben alapították meg a Szegedi Operabarátok Egyesületét, amely az elmúlt másfél évtizedben premiereket beharangozó beszélgetések és koncertek szervezésével, pénzjutalommal járó díjak odaítélésével, közönségszervezéssel segítette a helyi operatársulat működését. Hétfőn este a Bartók Béla Művelődési Központ dísztermében jubileumi gálakoncerttel ünnepelt az egyesület. A létrehozását javasló Kossuth-díjas basszistát, valamint jelenlegi vezetőit, Gyémánt Csilla színháztörténészt és Csernay Lászlót a város zenei életéért végzett munkájuk elismeréseképpen Szeged-emlékplakettel és díszoklevéllel köszöntötte Pászti Ágnes tanácsnok.
A nagy sikerű koncert után – amelyen a társulat szinte valamennyi szólistája fellépett – az évad ifjú énekesnője és énekese díjat Tóth Juditnak, illetve Kelemen Zoltánnak adták át. A főszerepekért különdíjjal jutalmazták Dér Krisztinát.

– Büszke vagyok arra, hogy az operabarátoké volt az egyik első egyesület a rendszerváltás idején Szegeden. Ma is nagyon sokat tesz a fiatal énekesekért, valamint összekötő kapocs a társulat és a nagyközönség között – mondta Gregor József.

– Az utóbbi időben jelentősen gyarapodott egyesületünk létszáma, ma már több mint százötven tagunk van. Továbbra is a szegedi operakultúra ápolását tekintjük legfontosabb célunknak, megbízható „háttérországot" próbálunk teremteni az együttes számára. Szerencsére egyre több olyan művészetpártoló szegedi polgár akad, aki igyekszik segíteni a munkánkat – mondta Gyémánt Csilla, az egyesület nemrégiben újabb öt évre megválasztott elnöke, akinek Gregor József szerint rengeteget köszönhetnek az operabarátok és a társulat tagjai is.

Az amerikai minta

Az egyesület ötletét Gregor József Amerikából „lopta", ahol általában operabarát házaspárok gardírozzák a városukban fellépő vendégénekeseket. – Amikor Houstonban együtt énekeltem az Egyesült Államokban akkor debütáló Cecilia Bartolival, az ottani olasz operabarátok a tenyerükön hordozták a világhírű mezzoszopránt. Villát béreltek számára személyzettel együtt, és egy Jaguart kapott ottani használatra. Az operabarátok minden premier előtt vacsorát rendeznek, ahol megismerkednek az énekesekkel, a bemutató után pedig valamelyik egyesületi tag ad fogadást az otthonában vagy egy elegáns étteremben. Nagy rangot jelent egy ilyen partit megrendezni, sokáig beszél róla a város elitje – mesélte Gregor József, akinek portlandi vendégszereplése idején egy kézsebész biztosította a szállást saját apartmanházában, és még a telefonszámlát is fizette.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövid szócsata a betegcsereperben

Szokatlan közjátékkal folytatódott tegnap Szegeden a betegcsereper: többek között az ügyvédek… Tovább olvasom