Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Operacsillagunk albumban

A szegedi operajátszás csillaga címmel CD-mellékletet tartalmazó, fotókkal gazdagon illusztrált kötet jelent meg Vaszy Viktor társulatának vezető drámai szopránjáról, Karikó Terézről.
Fotó: Segesvári Csaba
– Kicsit tartottam attól, hogy sok olyan magánéleti intimitást is ki kell teregetnem, amiről eddig nem tudtak az emberek. Kalandos életet éltem gyerekkoromtól és az olaszországi tanulmányaimtól kezdve szegedi pályafutásomon át a világ sok pontjára elvezető turnékig. Talán kicsit többet is elmondtam most magamról, mint illendő lenne, sőt azokról is nyíltan beszélek, akik vétettek ellenem. Biztosan magára ismer belőle, aki megakadályozta, hogy érdemes művész lehessek – mondja Karikó Teréz.

A ma már színház énekmestereként dolgozó művésznő örül a kötetnek, mert a szerzők, Gyémánt Csilla, Kovács Ágnes és Pacsika Emília tanulmányokban, mélyinterjúban összegezték életét és pályafutását. Kiderül az albumból – sőt hallható a lemezről –, hogy sorra elénekelte az operairodalom legszebb drámai szoprán szerepeit. A kötet egyben a szegedi operajátszás aranykorának is fontos dokumentuma. Ma már hihetetlen, hogy Vaszy Viktor irányításával évadonként 12 operát is műsoron tartott a Szegedi Nemzeti Színház. Az ide szerződő énekesek többsége bárhonnan érkezett is, hamar szegedivé vált.

– Sok az irigység ezen a pályán, ha nagyon tehetséges valaki, akkor is sok váratlan akadállyal kell megküzdenie. Az én karrierem is jól indult, de aztán egyre többször úgy éreztem, vannak olyanok, akik megpróbálnak a sarkuk alá taposni. Az volt a szerencsém, hogy Vaszy nem engedte, mert velem akart dolgozni. Halála után pedig bejártam a világot, az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban is felléptem. Megtanultam, hogy azt kell elfogadni, amit az élet fölkínál. Fölösleges siránkozni. Ma is a színház éltet, imádok a fiatalokkal dolgozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól drágulnak a gyógyszerek

Július elsejétől változnak a gyógyszerárak – többségében emelkednek. Akad olyan fogamzásgátló,… Tovább olvasom