Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Operafőváros lehet Szeged

Szeged - Két magyar énekes, Bódi Marianna és Beöthy-Kiss László került be a szabadtéri, a Mezzo és az Armel Produkció nemzetközi operaversenyének szegedi döntőjébe. A második forduló eredményhirdetését tegnap tartották a Reök-palotában.
„Azt várjuk ettől az Európában páratlan versenytől, hogy megalapozza a tradicionális szegedi opera jövőjét, ami azon múlik, lesz-e közönsége, népszerűvé válik-e a műfaj a fiatalok körében" – ezekkel a szavakkal köszöntötte tegnap a Reök-palotában megtartott eredményhirdetésen Botka László polgármester a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Mezzo és az Armel Produkció nemzetközi operaversenyének résztvevőit.

A középdöntőbe tizenhét ország hetvenhét versenyzője jutott be, közülük most összesen húszat választottak ki – ők éneklik a novemberi döntőre kiválasztott öt opera négy-négy versenyszerepét. Az öt produkciót rendező Michael Sturm, Julia Haebler, Alföldi Róbert, Telihay Péter és Balázs Zoltán tegnap néhány mondatban ismertette koncepcióját, majd – nagy ováció kíséretében – sorra szólították a továbbjutókat.

A döntőbe került húsz énekes között csupán két magyar van: Bódi Marianna, aki a Szegeden színpadra kerülő Adriana Lecouvreurben Bouillon hercegnő szerepét kapta, valamint Beöthy-Kiss László, aki Brémában Ben Kingsley és Michael Kunze új operájában, a Wallenbergről szóló Raoulban Serge szerepében mutatkozhat be. A szövegíró, Michael Kunze – az Elisabeth és a Rudolf librettistája – személyesen is eljött tegnap, hogy elmondja, mennyire örül, hogy népszerű musicaljei után új operájukat is megismerheti a magyar közönség.

A versenyprodukciók próbái nyáron kezdődnek a partner színházakban. A nemzetközi viadal döntőjének 2008 novemberében otthont adó Szeged – az előadásokat közvetítő Mezzo Televízió közreműködésével – két hétre Európa operafővárosává válhat.

Olvasóink írták

 • 7. valaki 2008. február 03. 21:38
  „Gratulálunk a döntőbe jutott két művésznek:Bódi Mariannak, és Böthy-Kiss Lászlónak ! Sikeres versenyt további versenyükhöz ! Büszkék vagyunk Rájuk !”
 • 6. anonym 2008. február 03. 18:27
  „Maci52!
  Neked meg ehhez mi közöd? ??
  Változtatni akarod a " maci " nevet " nyilas " névre? Képzeld! Én egy szépet, embertársait szerető ember vagyok ! Nem a hovatartozása szerint itélem, osztályozom az EMBERT ,hanem a cselekedeteit nézem !
  Neked van hited egyáltalán? Vagy csak a gyűlölet beszél belőled? Tarsd TISZTELETBEN még ha nehezedre esik is mások hitét ,nesértst meg senkit emberségében! ! !”
 • 5. maci52 2008. február 03. 16:30
  „Az lehet,de igaz,vagy anonym is a zsanagógába jársz??”
 • 4. operabarát 2008. február 03. 14:10
  „Gratulálunk S ZEGEDNEK ! Bizonyára nagy siker lesz ! Szeged hírnevét ismertebbé teszi külföldön is ! Szép sikereket a szereplőknek,rendezőknek !”
 • 3. anonym 2008. február 03. 11:20
  „maci !
  Ne vedd vedd fel ezt a kedves nevet " maci" ! Alpári a megszólalásod! Gusztustalan vagy.”
 • 2. Jóni Gábor 2008. január 31. 09:49
  „Ha a Dm tekintélyes, komolyan vehető nédium volna, akkor erről az eseményről legalább egy oldalon, több fotóval, a megjelent európai kulturális nagyágyúkkal készült kis riportokkal számolna be. Ehelyett van Mehmet Karcsika és Tarlós István. Na, szép.
  Tisztelt Polgármester Úr, ez az Európában páratlan esemény nem csak a tradícionális szegedi opera sikerét alapozza meg, hanem SZEGEDÉT. Ami volt már Balkán Kapuja, logosztikai-, pénzügyi-, paprika-, fördő-, (stb) központ, legutóbb éppen biopolisz, mikor mit jelentett be az éppen regnáló polgármester - de ezekből az álmokból soha semmi nem lett. Most a Mezzo Tv ezt a fesztivált közel 40 országba, úgy 50-60 millió nézőnek fogja elvinni. Nem az álmokban, hanem a valóságban. Ezért a jelentőségének megfelelően kellene kezelni, kicsit - ha sikerül - felülemelkedni a megszokott provincializmuson.
  Tisztelettel:
  Jóni Gábor
  nyugdíjas”
 • 1. maci52 2008. január 31. 08:44
  „Az első darab címe:Székhelyi körülmetélése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Mozaik könyveiből tanulnak

Szeged - Nem érzi veszélyeztetve iskolája tankönyvellátását a szegedi Rókus II. igazgatója. Idén már… Tovább olvasom