Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Operagálával ünnepeltek

Operagálával ünnepeltek
A szegedi operabarátok a Gregor alapítvánnyal és a teátrummal közösen gálakoncerten ünnepelték 25 éves jubileumukat és a világhírű basszista születésének 75. évfordulóját szombaton a nagyszínházban.
Nem kell emlékeznünk rá, mert Gregor József mindennap velünk van, beszélget velünk zenéről, művészetről, közéletről – fogalmazott Pál Tamás karmester, a világhírű basszista barátja, amikor szombat este a Szegedi Nemzeti Színház nézőtéri földszintjének előterében megnyitotta a Kossuth-díjas énekes pályafutását és az operabarátok elmúlt negyedszázadát bemutató kiállítást. Gregor József operaigazgatóként a rendszerváltás idején kezdeményezte, hogy nyugati mintára az országban elsőként Szegeden civil szervezetbe tömörüljenek a műfaj szerelmesei. A Szegedi Operabarátok Egyesülete a Gregor József Emlékéért Alapítvánnyal és a színházzal közösen szombaton gálakoncerttel ünnepelte 25 éves jubileumát és a basszista születésének 75. évfordulóját.
Operagálával ünnepeltek Szegeden. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


Botka László köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy Gregor József négy évtizeden keresztül elválaszthatatlan kötelékkel a városhoz tartozott, a világ legnagyobb operaszínpadain énekelt, de mindig hazatért, magyar és szegedi maradt. Szeged polgármestere úgy fogalmazott: „nyitottsága, hogy mindenkihez bizalommal fordult, és legfeljebb csak a gyűlöletet gyűlölte, tette igazából nagy emberré, szerethetővé és népszerűvé".

Az operabarátok elnöke, Gyémánt Csilla színháztörténész köszöntőjében a szegedi operajátszást fénybe emelő Vaszy Viktortól napjainkig emlékezett. Hangsúlyozta: egyesületük több mint kétszáz főt számláló tagsága ma is szilárd bázisát alkotja a szegedi operatársulatnak. Négy évtizedes kiemelkedő szegedi művészi tevékenységének elismeréseként emlékérmet adott át Pál Tamás karmesternek, az egyesület jubileumi érmét pedig Gábor Géza, Keszei Boriés Temesi Mária operaénekes, valamint Gyüdi Sándor karmester, főigazgató kapta.
Operagálával ünnepeltek Szegeden. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


Az alapítvány nevében Gregorné Takács Mária, a basszista özvegye Altorjay Tamás, Kertesi Ingrid és Szonda Éva operaénekesnek adta át a Gregor József-emlékplakettet. A koncerten Gyüdi Sándor dirigálásával, a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, a kitüntetett művészek, továbbá Andrejcsik István, Balczó Péter, Kelemen Zoltán, Kónya Krisztina, Laczák Boglárka, Vajda Júlia és a francia vendégénekes, Marlene Assayag előadásában főként a legendás basszus pályafutásához is köthető operák népszerű áriái, duettjei csendültek fel nagy tapsot aratva.
Operagálával ünnepeltek Szegeden. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


A gála szünetében a földszinti előcsarnokban a polgármester és a rendezvény szervezői megkoszorúzták Gregor József domborművét, miközben a basszista hangfelvételről Fiesco áriáját énekelte: „Nagy ősök fényes vára, búcsúzom tőled..."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncerttel jubilált az egyetemi énekkar

Koncerttel jubilált az egyetemi énekkar
Fennállásának 90. évfordulóját ünnepelte szombaton a Szegedi Egyetemi Énekkar. Tovább olvasom