Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Operamentes hónapok a színházban

Operamentes hónapok a színházban
Szeged - Szegedi operarajongók jelezték: elkeseredetten figyelik a színház műsorát az októberi Bánk bán-előadások óta. Novemberben és decemberben egyetlen operaprodukciót se tűztek műsorra, januárban pedig egyetlen előadása lesz a Slynak.
– Alapvetően egyetértek azokkal, akik hiányolják az operát – jelentette ki Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója olvasóink felvetésére válaszolva. – Számszerűen ráadásul eggyel több premierünk és néggyel több itthoni előadásunk van tavalyhoz képest ebből a műfajból. Azt azonban nem tudjuk garantálni, hogy egyenletesen osztjuk el az évadban.

A karmesterként is funkcionáló főigazgató hozzáfűzte: a nagyszínház nemcsak operaház, hanem könnyűzenés és gyerekdarabok, balettprodukciók játszóhelye is, valamint próbaszínpad és koncertterem. A helyszín kérdése mellett a vendégművészekkel is folyamatosan egyeztetni kell, mikor tudnak a szegedi teátrumban fellépni.

A három jóformán „operamentes" hónap után február elején bemutatják Donizettitől a Don Pasqualét, majd a tagozat gyerekdarabját, a Parázsfuvolácskát. A Bánk bánból március közepére terveznek előadást.

– Nem tehetjük meg, hogy a délutáni gyerekprodukció után este 7-kor már Bánk bánt játsszunk – magyarázta Gyüdi Sándor. – A színpadépítéshez, rakodáshoz, szereléshez több idő kell, főleg mivel Dorozsmán van a raktárunk. Az anyagi lehetőségeink is szűkösek, hiszen egyetlen előadás költségeit sem fedezik a jegybevételek; az áremelést viszont nem tartom reálisnak. Nem az Andrássy úton vagyunk, ahol húszezerért is elviszik a jegyeket.

A direktor azt tervezi, kérdőívet készít a Szegedi Operbarátok Egyesületének, hogy felmérje, milyen produkciókat szeretnének látni, és mennyit hajlandók rá áldozni.

– Ha meghirdetjük, hogy műsoron az Aida, sokkal többen jönnek el rá, mint mondjuk a Slyra, mert egyszerűen ismertebb – indokolja a döntését. – A január 11-i Sly-előadásra valószínűleg befér az összes érdeklődő a Gregor József-bérletesek mellé, vagy hirdethetnénk két estét 200-200 nézőnek a négyszáz férőhelyre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így keresse a karácsonyi meglepetést: ajándéktippek

Így keresse a karácsonyi meglepetést: ajándéktippek
Tanácstalan az ajándékvásárlást illetően? Nem találja szerettének a megfelelő meglepetést, és nem akar idén is zoknit, nyakkendő, edényt vagy parfümöt tenni a karácsonyfa alá? Tovább olvasom