Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Operaverseny: húszan juthatnak be a döntőbe

Szeged - A Reök-palotában, a Korzó Zeneházban és a nagyszínházban zajlik a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Mezzo és az Armel Produkció közös nemzetközi operaversenyének középdöntője. A ma délutáni eredményhirdetésen derül ki: a hetvenhétből ki lesz az a húsz énekes, aki a novemberben látható öt versenyprodukció szereplője lehet.
Az Egyesült Államoktól Portugálián át Lengyelországig – összesen tizenöt országból érkeztek fiatal énekművészek Szegedre abban a reményben, hogy bekerülhetnek a nemzetközi operaverseny döntőjébe. A szegedi viadal abban különbözik a világ összes hasonló versenyétől, hogy nem pusztán a résztvevők énektudását, hangjának szépségét veszik figyelembe, hanem komplex előadóművészi, színészi teljesítményüket.

A New Yorkból érkezett Christina Arethas a zsűrinek énekel a Korzó Zeneházban Fotó: Miskolczi Róbert

– Névsor szerint ment a bemutatkozás, így én voltam a legelső, aki énekelt. Az elődöntőhöz képest két új áriával kellett készülnünk, tőlem Mozart ritkán játszott operájából, a Zaide-ból Osmin áriáját kérték – mondta Altorjay Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház népszerű basszistája, akit Michael Kunze és Ben Kingsley Brémában ősbemutatóként színpadra kerülő új operája, a Raoul egyik szerepére javasolt az elődöntő zsűrije.

– A produkció rendezője, a szimpatikus Julia Haebler irányításával workshopon is részt vettem, ahol egy amerikai sráccal ketten voltunk jelöltek Per Anger szerepére. A rendező azt kérte: helyben futva mondjuk el angolul a szerepünk első mondatait. A kiejtésünket tesztelte így – mesélte Altorjay Tamás.

A zsűri

– Amíg nem láttunk-hallottunk minden énekest, nem tudom értékelni a mezőnyt. Akadnak olyanok, akik nagyon tetszettek, de olyanok is, akik kevésbé. Azt hittem, a zsűrit alkotó rendező kollégáimmal vitázunk majd azon, hogy melyik énekes kinek a produkciójába kerüljön, de egyelőre nem volt harc.

Mindenki más versenyzőket választott ki, mert különböző karaktereket keresünk – mondta az egyik zsűritag, Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház leendő igazgatója, aki várhatóan augusztusban kezdi a munkát New Yorkban. A Dicapo Operában Robert Ward A salemi boszorkányok című új művét állítja majd színpadra. Alföldin kívül a zsűri tagja Balázs Zoltán, aki a Rennes-i versenyprodukciót rendezi, Julia Haebler, aki Brémában, Michael Sturm, aki Szegeden, valamint Telihay Péter, aki Gdanskban állít színpadra egy operát. Mindegyik darabban négy versenyszerep van. 
 

A basszista jó házigazdaként körbevezette versenyzőtársait a városban. A pályájuk elején járó fiatal amerikai énekeseknek nagyon tetszett Szeged, különösen a Reök-palotától voltak elragadtatva. Az operaviadal gépezete gördülékenyen működik, jól megszervezték a komoly logisztikai háttérmunkával járó középdöntőt. Már most látszik: a város minden szálláshelyére szükség lesz majd a novemberi döntő idején, amikor négy versenyprodukció teljes szereplőgárdája érkezik Szegedre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új turisztikai kiadványok Szegeden

Szeged - Solymos László várospolitikai alpolgármester tegnap délután sajtótájékoztatón mutatta be… Tovább olvasom