Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Operettdívát játszik

A szegedi operatagozat új szopránja, aki most Micaelát énekli a Carmenben, a bécsi Volksoper tagja volt, és világsztárokkal is énekelt a Staatsoperben. Wittinger Gertrúd azért tért haza, hogy repertoárt építsen és rutint szerezzen.
Micaela szerepében a Carmenben Fotó: Karnok Csaba
A Liszt Ferenc Zeneakadémián Sziklay Erika növendékeként szerzett diplomát, utána két évig a bécsi zeneakadémia hallgatója lettWittinger Gertrúd. Diploma után a Volksoperhez szerződött, mellette kisebb szerepekben a Staatsoperben is fellépett. Többek között abban A walkür produkcióban is, amelynek egyik főszereplője Placido Domingo volt.

– Nagyon kedvesen beszélgetett a kezdőkkel is, minden jót kívánt nekünk. A Volksoperben a zeneirodalom egyik legnehezebb szerepével, a Don Giovanni Donna Annájával kezdtem, és a Varázsfuvola első dámáját is énekeltem. Bécsben azt mondták, addig nem kaphatok nagy főszerepeket, amíg máshol nem énekelem be őket. Ezért úgy döntöttem, inkább hazajövök. Németországban nem akartam szerencsét próbálni, pedig karrierépítés szempontjából az lett volna tanácsos – meséli Wittinger Gertrúd. Csakhogy – két szék közt a padlóra került. Oberfrank Péter mutatta be a zeneigazgatói poszton őt váltó Molnár László karmesternek, aki a meghallgatás után biztatta ugyan, de a múlt évadra még nem tudta szerződtetni.

– Szeptembertől vagyok a szegedi operatagozat tagja. Bécsi professzoraim szerint abszolút német hangom van, ezért a korai Wagner-operák szoprán szerepeit, Sentát, Elisabethet, Elzát, a Nürnbergi mesterdalnokok Éváját ajánlották. Javasolták A bűvös vadász Agátáját is, amit a múlt évadban Selmeczi György dirigálásával el is énekeltem a Művészetek Palotájában. Olasz operákban eddig nem léptem fel, de nagyon megbízom Molnár karnagy úr hatalmas tapasztalatában, zenei ízlésében, ezért szívesen vállalkoznék ilyen feladatokra is Szegeden. Jövő tavasszal olasz operagálát tervez a társulat, abban valószínűleg Verdi-, Puccini-áriákat énekelek majd. Előtte azonban Lehár Ferenc nagyoperettjében, a Luxemburg grófjában Angéle leszek. Operettet még sohasem játszottam, de már várom. Olvastam a szövegkönyvet és nagyon mulattatott. A szegedi társulat – a zenekartól az énekes kollégákig – hihetetlenül kedvesen fogadott, sok szeretetet kapok tőlük, amit meg kell majd szolgálnom. A Volksoper egészen más világ volt, kevésbé törődtek a fiatal énekesekkel, igyekeztek minden felelősségérzet nélkül minél jobban kihasználni őket. Idehaza még mindig érezni valamiféle pedagógiai jellegű gondoskodást a színház vezetői részéről, ami a fiatalok számára fontos – hangsúlyozza a szép hangú szoprán, aki szeretne hosszú énekesi pályát minél több izgalmas főszereppel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer forintos vizsgálat

Kétezer forintot kérnek egy vizsgálatért a beutaló nélkül érkező betegektől a szegedi… Tovább olvasom