Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Ópusztaszeren megtudtuk, hogyan ˝készül˝ a pirospaprika!

Ópusztaszer - Fűztek, szárítottak majd külüztek és szitáltak a látogatók a nemzeti emlékparkban. A paprikaillatban mindenki megtudhatta, milyen az igazi szegedi paprika.
Több mint 200 kiló fűszerpaprikát fűztek, törtek, őröltek azok, szombaton ellátogattak az Ópusztaszeri Emlékpark skanzenjébe. A helyben, a szegedi tanyában termesztett fűszernövény hagyományos feldolgozási folyamatát nemcsak megismerhetik, de ki is próbálhatják az érdeklődők. A vásárhelyi Olvasókör udvarán beindul a paprika törésére szolgáló külü – lábbal mozgatott, fából készült kalapácsszerű paprika törő. – Wellness helyett is kiváló – biztatták a hölgyeket, akik egyre nagyobb lendülettel zúzták porrá a szárított paprikát.

Addig kell száradnia a paprikának, amíg nem zörög: paprikanap volt Ópusztaszeren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az időutazással felérő skanzen programban mindenki megismerkedhetett a szegedi paprika készítéséve, kiderült: a szedéstől, a fűzésen és szárításon át tartó folyamat rendkívül munkaigényes, csakúgy mint a törés, külüzés. Miközben a fa mozsárból kanállal a szűrű került a paprikatöret, finom illatok édesítették a napsütéses kora őszi levegőt. Nem csak paprika, kemencében sült kalács illata is csiklandozta a látogatók orrát. Az igazi Szegedi Paprikára áhítozók – a Szegedi Paprika eredet védett hungarikum – a Paprika Molnár jóvoltában haza is vihettek a magyar konyha alapjának számító fűszernövényből, igaz, nem korabeli, hanem mai áron.

Olvasóink írták

  • 8. Queenmargareth 2012. október 14. 21:57
    „7. Tiszthelyettes 2012.10.14. 21:42 hú, minő kedvesség...ja, nincsenek földjeink...és, mint olvastad írtam, hogy mi készítettünk!!!”
  • 7. Tiszthelyettes 2012. október 14. 21:42
    „4. Legyesmargit: Most sem luxus, csak nem a készt kell venni minden áron!”
  • 6. Tiszthelyettes 2012. október 14. 21:40
    „5: És csak ő foglalkozik fűszerpaprikával, hogy mindjárt rá vetítetted a mondanivalómat?
    Csak hogy tudd: A szegedi paprika kínai eredetű, a Pick szalámi holland disznóhús-hulladékból készül, a makói fokhagyma pedig silány távol-keleti áru. És ezért nagyban felelősek korunk "élelmes" "magyar" "vállalkozói", akik mindent "okosba" próbálnak megoldani. Akinek nem inge, ne vegye magára, azt szokták mondani. Hm?”
  • 5. szatyi 2012. október 14. 21:03
    „"3. Tiszthelyettes 2012.10.14. 16:58 "

    Csak hogy tudd: a "Paprika Molnár" is szegedi/röszkei "magyarvállalkozó" ! Ennyit a nagy "magyarkodásodról"!”
  • 4. Queenmargareth 2012. október 14. 20:17
    „mi otthon szárítottuk, őröltük...valamikor réges-régen, amikor még nem volt akkora luxus az élelmiszer...”
  • 3. Tiszthelyettes 2012. október 14. 16:58
    „2: Azért, mert a szegedi/röszkei "magyarvállalkozó" szerint úgy készül, hogy behozzuk Kínából, ráírjuk apró betűvel, hogy "származási ország: Szerbia", aztán hatalmas nemzetiszínű betűkkel rápingálják, hogy Szegedi Paprika!”
  • 2. szatyi 2012. október 14. 14:55
    „Miért kellene egy szegedinek/röszkeinek pláne/ Ópusztaszerre menni, hogy megtudja, -hogyan készül a pirospaprika?”
  • 1. Léni 2012. október 14. 14:26
    „Lehet, hogy ez a különleges ópusztaszeri paprika kapcsolatban van a Turulmadár mustármagjával?
    Megöl a bizonytalanság!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrangyalok a kisteleki Hétszínvirág Óvodában

Közel 100 önkéntes vett részt a kisteleki Közoktatási és Gyermekjóléti Intézmény Hétszínvirág Óvodája körüli kerti munkálatokban. Tovább olvasom