Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Ópusztaszeren ültették a kétmilliomodik hektárt

Átadták tegnap a kétmilliomodik hektárnyi erdőt Magyarországon, egészen pontosan Ópusztaszeren, Szabó Tibor erdőgazdálkodó birtokán. Aki fát ültet, bízik a jövőben: a most ültetett erdő hasznát Dorka, a gazdálkodó leánya fogja látni. De nemcsak ő – hanem az egész ország.
Szabó Tibor erdőgazdálkodó és Gráf József miniszter fát ültet a kétmilliomodik hektáron. Fotó: Karnok Csaba
Míg a világ az erdőfogyatkozás gondjával küszködik, Magyarországon növekszik az erdősültség. Ez az erdész szakma áldozatvállalását és hozzáértését dicséri – mondta tegnap Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a kétmilliomodik hektár magyar erdő átadási ünnepségén Ópusztaszeren.

Az 1920-as években az akkori 12 százaléknyi erdővel Európa legkevésbé erdősült országai közt voltunk, most az élvonalban foglalunk helyet: 21 százalék az erdő az ország területén belül. Ezt 27-28 százalékra kell emelni, például a mezőgazdaságilag értéktelen területek beerdősítésével.

Az erdő természet-, környezetvédelmileg is nélkülözhetetlen – látjuk, hogyan vezet globális klímaváltozáshoz az erdőirtás –, ugyanakkor a jövedelmet biztosító erdőgazdálkodás, illetve emberi regenerálódás szempontjából is fontos. – A gazdasági haszonra törekvés és a természet-, környezetvédelem nem zárják ki egymást – mondta lapunknak Gráf József, példaként említve: két évvel ezelőtt az új erdőtelepítések csak 25 százaléka állt őshonos fafajokból, most már 70 százalékot tesz ki ez az arány.

Erdősülő megye

Csongrád megyében az országos átlagnál kisebb az erdősültség: 8-9 százalék. De a telepítési kedv gyorsan növekszik – ismerteti a helyzetet Nagy Zsolt, az Állami Erdészeti Szolgálat (ÁESZ) Kecskeméti Igazgatósága szegedi erdőfelügyeleti osztályának vezetője. Az elmúlt huszonöt évben évi 400 hektárt erdősítettek a megyében, tavaly 700 hektárt, s az idei őszi, jövő tavaszi szezonban mintegy 1400 hektárnyi várható.

Megkérdeztük a minisztertől azt is: lesz-e tartós fahiány, mennyire „tarolják le" a biomassza-erőművek az erdőségeket? Elmondta, az elkövetkező időszakban 50 ezer hektár energiaerdőt telepítenek, olyan fafajok alkalmazásával, melyek pár éven belül kitermelhetők – tehát gyorsan fedezik az erőművi igényeket.

– Gyönge minőségű a földem, nem éri meg a mezőgazdálkodás, pályáztam tehát erdőtelepítésre és nyertem – mondja Szabó Tibor ópusztaszeri erdőgazdálkodó, akinek a kétmilliomodik hektárnyi erdő a birtokára esik. Hazai fafajokkal, főleg szürkenyárral telepít. – A vágás-
érettségi kora 35 év, hasznát már Dorka leányom fogja látni – mondja a gazdálkodó. Bízik a jövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kála és pálma tisztítja a vizet

A most épülő szegedi hulladéklerakó minden szennyvizét házilag tisztítják. Megépült és már… Tovább olvasom